În contextul alegerilor prezidențiale din 2025, Biroul Electoral Central (BEC) a implementat această soluție pentru a le asigura exercitarea dreptului la vot și pentru a proteja drepturile cetățenilor aflați în dificultate. Transportarea urnei mobile este realizată de o echipă desemnată din cadrul Biroului Electoral al secției de vot, care se deplasează la domiciliul alegătorilor sau la instituțiile unde se află aceștia. Este important de menționat că, la nivelul fiecărei secții de votare din țară, se utilizează o singură astfel de urnă.
Persoanele care, din cauze justificate, nu pot ajunge fizic la secția de votare în perioada alegerilor prezidențiale din mai pot solicita urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot. Cetățenii care nu se pot deplasa din motive medicale sau din cauza unei dizabilități – situații care trebuie dovedite cu documente oficiale – pot solicita să voteze la locul în care se află, folosind această urnă specială. Printre alegătorii care vot putea beneficia de această măsură se numără persoanele imobilizate la pat din cauză de boală sau invaliditate, pacienții internați în spitale sau în centre rezidențiale pentru vârstnici ori alte instituții de asistență socială, fie acestea publice sau private. De asemenea, prin urnă mobilă vor putea vota persoanele aflați în custodie – fie reținute, arestate preventiv sau plasate în arest la domiciliu – precum și deținuții care execută o pedeapsă cu închisoarea, cu condiția să nu le fi fost suspendat dreptul de vot, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central (BEC).
Alegătorii care, din cauza atribuțiilor de serviciu, nu pot ajunge la secția de votare în ziua alegerilor, au și ei posibilitatea de a solicita urna mobilă. În acest caz, cererea trebuie însoțită de o adeverință eliberată de angajator din care să reiasă că persoana în cauză nu poate părăsi locul de muncă între orele 7.00 și 21.00, intervalul în care se desfășoară procesul de votare. Cetățenii români care se află în afara teritoriului țării în ziua alegerilor sau cei care nu au depus cererea pentru urna mobilă în termenul stabilit de lege nu vor putea beneficia de această facilitate.
Cum se solicită votarea cu urna mobilă Pentru a putea vota cu ajutorul urnei speciale mobile la alegerile prezidențiale din luna mai, alegătorii trebuie să transmită o solicitare scrisă în acest sens, care va trebui depusă la secția de votare corespunzătoare adresei unde se dorește deplasarea echipei electorale. Documentul trebuie să fie semnat de mână, datat și să conțină informații esențiale, precum numele și prenumele persoanei care solicită urna mobilă, seria și numărul actului de identitate, codul numeric personal, adresa de domiciliu, locul unde se solicită urna mobilă și, opțional, un număr de telefon.
Cererea va fi însoțită obligatoriu de dovezi medicale care să ateste motivul imposibilității de deplasare a alegătorului, cum ar fi copii ale unor documente medicale sau o adeverință emisă de medicul de familie. Aceste acte trebuie să susțină în mod clar imposibilitatea fizică a alegătorului de a se prezenta la secția de votare la care este arondat, fără a fi obligatorie menționarea expresă a termenului „persoană netransportabilă”. Dacă persoana care a depus cererea nu îndeplinește condițiile legale pentru a beneficia de urna mobilă, va fi notificată în timp util de către președintele biroului electoral județean, al biroului de sector din București sau al secției de votare unde a fost înregistrată solicitarea, conform AEP. Termenul-limită de depunere a cererii Așa cum am precizat, ca să poată beneficia de urna mobilă specială la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025, alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare trebuie să depună o cerere în scris, însoțită de documente medicale care atestă starea de sănătate, afecțiunea sau dizabilitatea în baza căreia solicită acest drept. Potrivit unei proceduri stabilite de Biroul Electoral Central, cererea va putea fi depusă la cea mai apropiată secție de votare cu o zi înaintea scrutinului, între orele 18.00 și 20.00. Dacă te numeri printre cei care vor dori să voteze prin intermediul urnei speciale mobile trebuie să știi că, prin excepție, cererea și documentele justificative care o însoțesc pot să fie depuse direct la biroul electoral județean sau, în cazul alegătorilor din București, la biroul electoral de sector sau prin mijloace electronice până cel târziu vineri, 2 mai 2025, ora 17.00.
Procedura de votare cu urna mobilă După ce biroul electoral analizează și aprobă cererea pentru urna mobilă, o echipă desemnată din cadrul secției de votare se va deplasa la locul indicat, fie domiciliul alegătorului ori locul de muncă. Înainte de deplasarea echipei, președintele respectivei secții de votare va solicita operatorului să verifice dacă acel alegător nu și-a exprimat deja opțiunea electorală în aceeași zi pentru a preveni orice tentativă de fraudă. Dacă sunt îndeplinite toate condițiile, în zilele de 4 mai (data primului tur al alegerilor prezidențiale) și 18 mai (când va avea loc al doilea tur de scrutin), echipa mobilă formată din cel puțin doi membri ai secției de votare se va deplasa cu urna specială (sigilată cu ștampila de control a dreptului de vot) și cu materialele necesare la alegătorii înscriși pe lista aprobată, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 115/2015. Pentru a-și exercita dreptul de vot, alegătorul trebuie să prezinte un act de identitate valabil și să semneze în lista electorală. Acesta va primi apoi buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”, urmând să voteze în condiții de confidențialitate, la fel ca în interiorul unei secții de votare. Întregul proces se va desfășura sub supravegherea membrilor echipei, care se vor asigura că votul va fi exprimat liber, corect și fără influențe externe. După ce alegătorul votează, buletinul va fi introdus în urna mobilă. Fiecare secție de votare din România va folosi o singură urnă mobilă, care trebuie returnată la sediul secției până cel târziu la ora 22.00, odată cu încheierea procesului de votare.
V.N.