Anul 2023 vine cu cateva schimbari in Codul rutier pe care orice sofer ar trebui sa le cunoasca pentru a evita amenzile. Dupa cum bine stii, la inceputul fiecarui an apar de obicei noi modificari legislative. Aici pe blogul Romasig vei gasi toate informatiile utile care sa te ajute sa fii la curent cu noutatile legislative din domeniul auto.
Ca sofer este important sa fii responsabil in trafic atat din punct de vedere al actelor detinute, cat si al comportamentului. De exemplu, agresivitatea la volan sau verbala nu este niciodata o solutie, putand fi sanctionat daca nu respecti conduita in trafic.
Care sunt cele mai importante modificari ale Codului rutier in 2023?
Codul rutier sufera modificari dese in fiecare an pentru a putea proteja mai bine participantii la trafic, dar si pentru a scadea numarul de accidente. In ultimii ani, datorita multitudinii de autovehicule si a ambuteiajelor, multi soferi incearca sa ocoleasca legea, grabindu-se catre destinatie, sporind astfel sansele unui accident. Dar, este important sa respecti prevederile si regulile impuse de lege oricat de mult iti doresti sa fentezi traficul ca sa ajungi mai rapid la destinatie. Prin urmare, iata mai jos cele mai semnificative modificari din noul Cod rutier.
- Parcare
Parcarea neregulamentara sau stationarea in locurile nepermise iti poate aduce o amenda. Trotuarele se pot folosi pentru a parca masina doar in cazul in care lasi un spatiu de aproximativ un metru pentru a permite pietonilor sa circule fara probleme. In caz contrar, soferii vor fi pasibili de amenda sau chiar pentru ridicarea autovehiculului, fiind obligati sa achite anumite taxe deloc de neglijat pentru a-si recupera masina. Totusi, daca amenda este achitata in termen de maxim 15 zile, aceasta se injumatateste.
Amenda pentru parcare si stationare neregulamentara va ramane la fel ca in anul precedent de 145 RON, iar cea maxima nu va depasi 435 RON.
- Becuri nefunctionale
Daca esti prins in trafic cu becuri arse sau nefunctionale, poti primi amenda conform noilor norme in vigoare. Punctul de amenda va ramane tot 145 RON ca in anii precedenti. Este important de stiut faptul ca si becurile neomologate vor fi sactionate cu amenzi in cazul in care sunt folosite in trafic.
- Din luna februarie persoanele peste 18 ani pot face cursuri pentru categoria C, iar cei peste 21 de ani, pentru categoria D.
- Acces la propriul istoric al sanctiunilor
Iata o noutate, dar si o modalitate mult mai buna de a-ti verifica amenzile si punctele detinute. Fiecare sofer va avea acces la istoricul propriu al sanctiunilor, putand in acest fel sa fie mult mai precaut in trafic, mai ales daca se apropie de punctajul maxim de 15.
- Instalarea camerelor pentru supravegherea examenului pentru categoria A
Examinatorii cer instalarea camerelor de supraveghere si in cazul examenelor pentru categoria A. In acest fel va exista o dovada clara in cazul unei reclamatii, pentru a se solutiona mult mai corect si rapid decat in alti ani.
- Expirarea rovinietei va fi anuntata prin email
Anumite firme de asigurari deja au implementat acest sistem in urma cu cativa ani si este o solutie foarte buna, mai ales daca achizitionezi o rovinieta pe un an de zile. Avand in vedere timpul lung, este normal sa uiti data expirarii, iar in acest fel vei putea fi salvat la vreme si vei evita amenzile. Este bine de stiut faptul ca doar cei care vor achizitiona o rovinieta pe o perioada de mai mare de o luna vor beneficia de aceasta notificare trimisa prin email.
Este important ca de fiecare data cand pleci la drum sa verifici toate documentele precum rovinieta, polita obligatorie RCA si asa mai departe, pentru a evita atat amenzile, dar si ca sa fii prtejat in cazul unui incident nefericit. Siguranta ta fizica si financiara este importanta, iar in acest fel te vei putea bucura de un drum linistit, stiind ca ai un suport de incredere indiferent de situatie.