Copii și tineri pasionați de folk și un recital cald la Festivalul Seri Melancolice Eminesciene, în prima seară

  • Postat în Life
  • la 01-07-2017 07:40
  • 578 vizualizări

A opta ediție a festivalului Seri Melancolice Eminesciene a început vineri seară, la Săveni, într-o sală deosebită, recent dată în funcțiune de autorități. Un centru cultural, de data aceasta, dotat și cu aerul condiționat necesar în zilele acestea caniculare, mai ales la manifestări artistice care strâng puhoi de lume din rândul concurenților, al oamenilor de departe, veniți să încânte cu muzica lor, al susținătorilor dornici și un suflet continuu pentru un gen ce nu-și găsește loc pe radiouri precum și-l află în sufletele oamenilor însetați de frumos.

A fost o primă seară cu aproape 23 de concurenți (unii dintre cei înscriși au lipsit) la secțiunea Individual, fiecare cu câte două piese interpretate. Cam mult pentru o singură seară, dar dorința micilor folkiști e mare. Cânta cu poftă și sete, își dezbracă sufletele de poezie pe care o aruncă peste cei dornici ca ei de sublim. Au fost și câțiva copii prezenți încă de la prima ediție cum este cazul tânărul acum, Ștefan Radu Iacob din Botoșani, elev la Liceul de Arte Ștefan Luchian din Botoșani, în clasa a X-a, cu două melodii, în concursul primei seri: o piesă de la Vasile Șeicaru și o compoziție proprie.

Au fost și câteva vârfuri iar printre aceștia merită menționată prezența în concurs a tânărului Alex Oancea din Piatra Neamț sau a tinerei Mălina Andreescu din Botoșani. Au fost și tineri intrați în concurs, dar care nu au mai onorat cu prezența ca Alexandra Bârgovanu sau Larisa Ailoaie, ambele din Botoșani.

Zâmbet și admirație au stârnit din nou copiii Alesia Bunduc din Rm Sărat, o prezența constantă la festival, David Gojkovic din Constanța, elev al cantautorului Walter Ghicolescu, puștiul prezent la ediția din acest an, și cu primul său album lansat cu sprijinul mentorului său. Daniel Bușoi din Buzău a fost, de asemenea, unul dintre copiii mai mari remarcați la fel ca Delia Porumb din Rm Sărat sau Ștefan Teodor din Dorohoi. În afară de Dorohoi și Botoșani, au mai fost concurenți și din Neamț, Buzău, Vrancea sau București.

Este cert un lucru: în momentul de față, festivalul dedicat poetului Mihai Eminescu (trofeul, aici, se acordă celei mai bune interpretări muzicale pe versuri de Eminescu) este la ora această o pepinieră de tineri și copii pasionați de folk, remarcabili pentru festivalurile de gen mai mari și mai vechi din țară ca Festivalul Castanilor de la Ploiești, Ziua de mâine de la Alba Iulia sau Chira Chiralina de la Brăila.

Seara întâi a festivalului s-a încheiat cu un recital elegant, cald și plin de aplomb și dezlănțuire mai ales pe ultimele două piese, celebre ale folkului, susținut de cantautorul reșițean, Cristian Buică, un artist cunoscut de la Cenaclul Flacăra, cu un proaspat album intitulat „Unii cântă, alții beau”, adus și la Săveni. Festivalul continuă sâmbătă, la Ipotești, cu seara grupurilor și un recital susținut de Mircea Vintilă. Duminică, la Botoșani, la Uvertura Mall, va avea loc gala laureaților urmată de un recital susținut de Magda Puskas. Manifestarea este un proiect al Asociației Organizatorilor de Evenimente realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Botoșani. De asemenea, Primăria Săveni a contribuit substanțial la organizarea festivalului.

Mai multe fotografii aici.

Share This:

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente