Tradiția din multe sate din Neamț spune că pregătirea
cozonacilor de Paști are loc joia. E ziua când cuptoarele se
încing, când din curți izvorăște miros de copt…
Cozonacii pufoși sunt apoi puși sub prosoape, să fie proaspeți
pentru sâmbătă-duminică, atunci când familiile de gospodari se
întorc acasă cu Lumina Învierii…
………………..
Ingrediente:
Pentru aluatul de cozonac: 1 kg de făină; 8 gălbenușuri; 300 gr zahăr; 400 ml lapte; 50 gr drojdie proaspătă; coajă de lămâie; esențe; 100 gr unt topit; 100 ml ulei;
Pentru umplutură: albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată; bucățele de rahat; stafide.
Mod de preparare
Într-un vas se cerne făina. Se încălzește laptele în care se dizolvă zahărul și se pune coaja de lămâie. Se face maiaua din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie, însă, să fie fierbinte. Se presară peste maia o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.
Într-un vas se cerne făina
Gălbenușurile se freacă cu sare.
Se adaugă laptele călduț și gălbenușurile frecate, în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna, în timp ce adăugăm treptat și untul. Se încorporează toată făina.
Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate
Ulterior, se împarte în patru, iar fiecare bucată de aluat se întinde cu mâna, pe o plansă unsă cu ulei. Se presară stafide, rahat, umplutura preparată și se rulează. Se împletesc două câte două și se așează în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă și se mai lasă la crescut aproximativ 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte și se dau la cuptor.
K.Ratita (sursa P.O.G.)