Bunăstarea angajaților este una din provocările căreia angajatorii caută să îi facă față. Oamenii nu se mai simt motivați exclusiv de un salariu generos, ci caută un mediu de lucru plăcut, unde munca să le fie recunoscută și unde își pot afirma personalitățile.
Aceste lucruri aduc beneficii nu doar angajaților, ci și angajatorilor, care se pot bucura de proiecte livrate la termen, dedicare și de reducerea costurilor pentru că angajații fericiți costă mai puțin.
Lista completă cu 121 de programe pentru bunăstarea angajaților se găsește ca download aici.
De ce un program pentru bunăstarea angajaților?
Pachetul salarial nu mai reprezintă pentru angajați elementul decisiv când vine vorba de lucrul într-o companie. În prezent, chiar dacă oferta este atractivă, angajatorii sunt mai atenți la preferințele angajaților, printre acestea numărându-se și programe personalizate de beneficii în funcție de nevoile și dorințele acestora.
Un astfel de program urmărește să îmbunătățească starea de bine în general, oferind grijă cu precădere sănătății fizice și mentale a angajaților, cu scopul de a reduce costurile over-all și de a eficientiza productivitatea.
Bunăstarea angajaților o necesitate sau un moft?
Prin inițiativele sale, este indicat ca angajatorul să se asigure că oamenii din companie simt că munca lor este apreciată. Angajații care beneficiază de atenție sunt mai productivi, mai motivați și mai sănătoși.
Prin urmare, implementarea unui program pentru bunăstarea angajaților este un must have pentru reușita proiectelor echipei.
Probabil că primul gând se îndreaptă către cât de necesară este investiția. Dacă îți dorești angajați fericiți și costuri reduse pe termen lung, atunci programele de Employee Wellness sunt o soluție eficientă.
Din fericire, bunăstarea angajaților nu este musai condiționată financiar. Într-adevăr, multe inițiative prespun un buget alocat, dar poți încerca idei care nu sunt costisitoare.
Tot ce ai nevoie este de un pic de imaginație, umor și o echipă dornică să accepte provocări.
Programele de Employee Wellness sau de „bunăstare a angajaților” sunt o componentă importantă a culturii organizaționale din corporații sau din firme.
Ești în pană de idei?
Iată, mai jos, 10 idei pentru bunăstarea angajaților. Multe dintre aceste idei sunt renumite pentru rezultatele lor, în timp ce altele vin din experiența unor companii care știu să cum să aibă grijă de bunăstarea angajaților și pe care le recomandă cu încredere.
- Pune la dispoziție în birou trotinete. Trotinetele încurajează oamenii să se deplaseze prin birou și, bonus, mai aduce un zâmbet pe chipurile lor.
- Lansează o provocare de fitness. Alege un exercițiu de fitness la care angajații să lucreze în fiecare zi preț de câteva minute până când toți din echipă vor executa corect exercițiul.
- 7h de somn/noapte. Timp de o lună monitorizați câte nopți ați dormit cel puțin șapte ore pe noapte. Câștigătorul la final va primi un premiu.
- Concursuri de gătit sănătos. Invită-ți angajații să gătească cel mai sănătos preparat pe care să îl aducă la birou și care să fie votat de ceilalți colegi.
- 21 de zile de recunoștință. Timp de 21 de zile, pe un document comun, împărtășiți cele 3 lucruri pentru care sunteți recunoscători în ziua respectivă. Pe termen lung, această practică reduce anxietatea și antrenează creierul să vadă lucrurile pozitive în detrimentul celor negative.
- Pauzele dese, cheia marilor succese. Studiile au arătat că pauzele contribuie la productivitate, așadar încurajează angajații să ia pauze scurte de 5-10 minute la fiecare 90 minute.
- Răsplătește-ți angajații cei mai dedicați. La fiecare 5 ani petrecuți în companie oferă-le o lună de concediu.
- Zi tematică. Alege o zi din săptămână în care angajații și angajatele să poarte ceva cu un anumit specific. Ziua ochelarilor de soare sau ziua în pijamale vor crește moralul și implicarea angaților.
- Stimulează folosirea automobilelor în comun. Fiecare angajat(ă) primește un card pe care notează fiecare zi în care au folosit o mașină împreună cu altcineva. O zi echivalează cu un punct, iar la 30 de puncte strânse angajatul(ă) primește o sumă de bani.
- Vinerea cu program redus pe timp de vară. Pe timp de vară activitatea companiilor scade. Așadar, lasă angajații să plece vinerea la jumătatea zilei și să se bucure de vremea frumoasă a verii.
Ideile au fost compilate de către agenția MKOR Consulting într-un e-book (download gratuit).
Compilația de 121 de idei de Employee Wellness cuprinde sugestii de motivare a angajaților care pot fi implementate atât în multinaționale, cât și în companiile micilor întreprinzători.