Am avut onoarea sa fiu invitată de către dna prof. Oana Raluca Rusan de la Şcoala Gimnazială Nr. 195, din Bucureşti, la o videoconferinƫă absolut deosebită, inedită şi utilă, cu o temă de interes global, derulată între o şcoală din Romȃnia şi o asociaƫie din Corea de Sud (HWPL).
Am acceptat cu plăcere invitaƫia, deoarece cu Şcoala Gimnazială Nr. 195 (una dintre şcolile ASPnet Unesco), prin intermediul dnei prof. Oana Raluca Rusan, am colaborat în numeroase proiecte ştiintifice, literare, festivaluri de literatură pentru copii şi tineret, în care am descoperit numeroase talente de care ne bucurăm împreună.
În ceea ce priveşte activitatea la care am participat prin intermediul platformei sincron online pot afirma că videoconferinƫa propusă de HWPL a fost una care de la început ne-a stȃrnit curiozitatea, care ne-a ƫinut în priză pȃnă la sfȃrşitul videoconferinƫei.
Chiar de la început programul de activităƫi propus şi transmis a fost interesant, diferit de alte întȃlniri internaƫionale online.
2021 NOI SUNTEM MESAGERI AI PĂCII
Prima ceremonie de absolvire a educației pentru pace HWPL
Data: 22 mai 2021
Locația Zoom- online
Pacea începe de la educația care învață importanța construirii caracteristicilor pașnice și valoarea păcii.
Educația pentru Pace HWPL este desfășurată în 214 instituții din 37 de țări, iar o serie de școli din România au terminat cu succes cursul.
Găzduim prima ceremonie de absolvire a educației pentru pace HWPL în România, invitând studenții și profesorii care au finalizat cursul și profesorii care ar putea fi interesați de educația pentru pace. Sperăm să introducem semnificația educației pentru pace și să sărbătorim finalizarea cu succes a cursului de către studenții noștri.
Vă rog să ne încântați cu prezența dumneavoastră!
Au răspuns invitaƫiei:
Nam William -director HWPL Coreea de Sud
Coordonatoare program: Kim Luna şi Jin Elly
Director Şcoala Gimnazială Nr.195-Voicu Ştefania(discurs)
Directori adjuncƫi: Oncete Simina, Tudor Ana-Maria, Ţolescu Ionuƫ
Invitaƫi: din Coreea de Sud, Mongolia, Germania, Iuliana Ciubuc – fondator de multe proiecte internaƫionale la care elevii şcolii au participat cu succes, coordonaƫi de prof. Oana Raluca Rusan, în 12 ani de colaborare, Băluƫă Lucreƫia- fost coordinator Şcoli ASPnet Unesco, colegi din ƫară şi din şcoală, părinƫi, elevi.
Profesoare romȃnce implicate: Rusan Oana-Raluca (discurs), Vilcu Mirela (discurs), Panait Mihaela
171 de elevi au finalizat programul
Elevele care au ƫinut discurs: Sârbu Iarina-Ioana ( clasa a 7-a) şi Turtoi Maria ( clasa a 6-a)
A prezentat şi a coordonat activitatea dna Maria Neacşu, traducător din partea HWP .
Atȃt elevii romȃni, cȃt şi cei din Coreea de Sud au derulat activităƫi absolut inedite, au dezbătut pe toate feƫele tema păcii în lume.
Programul şi organizarea videoconferinƫei a fost impecabile. Doamna moderator Maria Neacşu a coordonat activităƫile în mod profesionist.
Demne de remarcat au fost intervenƫiile directoarei şcolii, dna Ştefania Voicu, a doamnelor prof. Oana Raluca Rusan şi Mirela Vîlcu, dar şi interventiile elevilor de la Şcoala Gimnazială Nr. 195, Sârbu Iarina-Ioana (clasa a 7-a C) şi Turtoi Maria (clasa a 6-a A) , care au făcut nişte prezentări admirabile.
A urmat decernarea diplomelor profesorilor coordonatori şi celor 171 de elevi absolvenƫi ai educaƫiei pentru pace HWPL. Pentru că pacea este o temă care interesează întreaga lume, copii, adulƫi, voi adăuga link-urile cu imagini şi activităƫile derulate!
Felicitări conducerii şcolii 195, din Bucureşti, felicitări coordonatorului proiectului Nam William -director HWPL Coreea de Sud, coordonatoarelor de program: Kim Luna şi Jin Elly din Coreea de Sud, felicitari profesorilor şi elevilor implicaƫi, părinƫilor, tuturor celor care au participat la această minunată activitate!
Ecouri din presă ( Evenimentul zilei, albaiulianul.ro, www.einnews.com)
O școală din România afiliată la UNESCO organizează Prima Ceremonie de Absolvire a Educației pentru Pace HWPL
„Pe 22 mai, școala nr. 195 Hamburg, care este afiliată la UNESCO, și care a semnat un Memorandum de Înțelegere cu HWPL, o organizație de pace, a organizat «Prima Ceremonie de Absolvire a Educației pentru Pace HWPL».
În timp ce Educația pentru Pace este se desfășoară în București, Ploiești și Târgu Mureș în România, Școala nr. 195 a finalizat curriculumul Educației pentru Pace în ultimul an și a avut 171 de noi absolvenți pentru prima dată.
Într-o manieră fără contact față în față, ceremonia de absolvire s-a desfășurat în următoarea ordine: raportul de progres privind Educația pentru Pace, videoclipuri de felicitare, discursurile profesorilor, prezentarea certificatelor de finalizare, discursurile absolvenților și fotografie comemorativă.
«Școlile din întreaga lume învață istoria războiului și conflictului, dar nu este ușor să găsești educația care învață pacea în profunzime», a spus un oficial al HWPL. «HWPL se concentrează asupra oamenilor, care pot provoca conflicte și război. Am început educația pentru pace cu ideea că pacea se poate realiza dacă fiecare individ are valori și un caracter pașnice», a explicat oficialul privind motivația Educației pentru Pace HWPL.
«Felicitări, atât vouă, cât și profesorilor implicați în proiect, pentru faptul că ați înțeles acest deziderat și v-ați implicat în cursul programului». «Sunteți viitorul nostru, sunteți cei care vor transmite părinților, colegilor, prietenilor mesajul acestui curs pe care tocmai l-ați finalizat» a spus doamna Ștefania Voicu, directorul școlii nr. 195 Hamburg în mesajul dumneaei de felicitare.
«Proiectul Păcii ne învață să trăim într-o lume în care barierele internaționale nu mai există și în care pacea universală trebuie recunoscută chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei noastre». «Într-o lume în care războaiele, foametea și violența persistă, misiunea noastră este să luptăm pentru pace, să ne învățăm copiii să fie mesageri ai păcii», a spus doamna Mirela Vîlcu, educatoare pentru pace, explicând rolul educatoarei pentru pace HWPL.
O altă educatoare pentru pace, doamna Rusan Oana Raluca, a împărtășit impresia dumneaei asupra educației pentru pace, «Am observat evoluția elevilor mei în timpul celor 12 lecții». «Am observat schimbări în bine în implicarea lor în acțiuni legate de pacea mondială și schimbarea perspectivei asupra anumitor evenimente istorice (Al Doilea Război Mondial, de exemplu) după vizionarea de filme, discuții».
«Cred că cel mai important lucru din acest curs este că te face să te gândești cu adevărat la ceea ce înseamnă valorile universale și să descoperi în tine ceea ce contează, dar, în același timp, să te raportezi la nevoile celor din jurul tău». «Perspectiva se schimbă dinspre MINE înspre NOI, iar noi vom fi întotdeauna mai puternici și vom conta mai mult», a spus un absolvent care a participat la ceremonia de finalizare online, împărtășind impresia sa despre absolvire.
Între timp, Educația pentru Pace HWPL, condusă de HWPL, își păstrează viziunea de a extinde cultura păcii în societate și stat, făcând din elevii și cetățenii care au învățat valoarea păcii mesageri ai păcii. În prezent, Educația pentru Pace se desfășoară în 37 de țări din întreaga lume, în timp ce 21 de școli din Europa care au semnat Memorandum de Înțelegere cu HWPL desfășoară în mod activ programul Educației pentru Pace HWPL conform curriculumului.”
Fie ca sloganurile” Noi suntem mesagerii păcii” şi MOTO-ul: “Pacea este cel mai mare instrument al dezvoltării oricărei persoane.” (Nelson Mandela) să fie adoptate şi respectate de toţi pămȃntenii!
Iată link-urile cu imagini şi activităţile derulate:
https://photos.google.com/album/AF1QipN28b3hElJGf1AsX9KGXFlmFyVYmKaDYezbPWbf
https://issuu.com/home/published/s_dim_semin_ele_p_cii.docx_oana_raluca_rusan.docx
Realizat –prof. Iuliana Ciubuc, asistent manager Editura Cervantes-Inspirescu, Revista „Tinere Elite”.