Despre WRGB , RGB, OLED , Nano Cell
Avand in vedere ca sezonul pentru cumparaturi abia incepe si inca mai aveti sansa ca dupa Black Friday sa returnati televizoarele cumparate ( nici nu cred ca au fost livrate pana la data articolului) m-am gandit ca ar fi util pentru voi sa stiti ce ati cumparat sau ce veti cumpara daca va orientati catre un TV LG.
Putina istorie. Productaorii de ecrane TV ( nu televizoare ) sunt realtiv putini. Spre exemplu Philips & LG au avut impreuna un joint-venture pentru a produce ecrane. Dat fiind costul urias de fabricatie si dezvoltare cele 2 firme s-au asociat . Asa cum Intel/Micron respectiv WD/Toshiba produc memorii flash. Intre timp Philips a vandut catre TPV (China) si practic TV-urile Philips nu mai au nici o legatura cu firma Olandeza.
Astfel datorita costului prohibitiv sa nu va imaginati ca se produc zeci de modele de ecran. Nu ! Spre exemplu LG foloseste la TV-urile sale chiar si din aceeasi gama cu cevasi indicativ ecrane diferite.
De principiu la LG avem ecrane WRGB, RGB , NanoCell ,OLED . Suna complicat dar nu este asa.
Nu voi intra in detalii VA / IPS pt ca aceste tehnologii nu influenteaza atat de mutl imaginea pentru un TV , este insa foarte relevant la monitoare. Spre exemplu la modelele 2020 acelasi TV din seria 7300 poate avea ecran VA sau IPS in functie de diagonala. Ciudat, dar asa este . Fiind o serie foarte vanduta la noi va voi mentiona mai jos si care sunt acestea.
Pentru inceput trebuie sa stim ca la LG exista 3 game de televiozoare (modele 4k – 8k) 2020 :
Low End – Seriile UN de la UN71 pana la UN85 – Ecrane LCD/LED clasice
Middle – Seriile Nano80-90 (4k) – Seriile Nano95-99 (8k) – Ecrane Nano Cell
Top End – Seriile BX/CX/GX/WX (4k) – Seriile ZX/RX (8k) – Ecrane OLED
Din fericire in 2020 LG a reusit sa vina cu denumiri logice pentru intreaga gama de TV. Modelele 2017-2019 spre exemplu erau denumite astfel : LowEnd (UJ/UK/UM) iar NanoCell (SJ/SK/SM)
Trebuie sa mentionez ca in esenta in cadrul gamei OLED si NanoCell diferentele majore intre modele sunt date de electronica , functii , conectori, asistenti , etc. Deci daca cumparati un TV Nano 95 sau Nano99 nu aveti cum sa gresiti prea tare . Insa daca analizati intre un TV OLED si unul Nano sau intre UN si Nano practic pretul nu va fi niciodata relevant pentru ca nu comparati TV-uri cu ecrane similare.
Seria UN
Sunt ecrane LCD clasice. Din pacate asa cum am mentionat mai sus pretul este factorul cheie la aceasta serie (OLED la aceeasi diagonala poate fi de x5 mai scump iar Nano de cel putin x2). Avand in vedere acest aspect pentru seria UN7100 LG foloseste un ecran mai vechi care nu este 100% 4K.
Despre ecranul WRGB
In urma cu cativa ani LG a decis sa faca economie in productia de ecrane 4k si a venit pe piata cu un ecran 4K care corespunde specificatilor ISO insa nu este tocmai 4K ci undeva intre.
Un ecran 4k are pe orizontala de doua ori mai multi pixeli decat un ecran FullHD 1920×2 = 3840 pixeli. Fiecare pixel detine 3 pixeli cu culori primare RGB prin combinarea carora se obtine practic orice culoare. Astfel un ecran 4k are 3840×3 = 11520 puncte luminoase RGB pe fiecare linie.
In incercarea de aduce un plus de luminozitate LG a adaugat un pixel alb W la fiecare grupa de 3 pixeli colorati . O initiativa laudabila, nu chiar noua (Sharp Quattron a facut asta cu 10 ani in urma).
Ce a uitat LG sa ne spuna ? Ca in loc sa avem 3840×4 = 15360 pixeli de fapt LG a folosit aceeasi masca doar ca a inlocuit fiecare al 4-lea pixel cu unul alb. Deci avem tot 11520 pixeli dar impartriti astfel : 2880 White – 8640 colorati . Deci avem rezolutie 4k ? Conform ISO da , daca ii numaram sunt 2880 adica aproape 3K.
Diferenta RGB WRGB
Exista in acest sens si un filmulet lansat acum 5 ani de catre Samsung in care combatea aceasta practica cat si o explicatie neconvingatoare din partea LG.
Aceste modele s-au vandut foarte bine in special in perioada 2017-2019. Din fericire se pare ca seria UN7300 (2020) nu mai foloseste astfel de ecrane.
Astfel :
UN 7100 – WRGB
UN 7300 – RGB
Diagonalele (informatia nu este 100% sigura pt ca telvizoarele au ecrane diferite in functie de piata) :
43,49,55,65 si 75 inch sunt ecrane IPS
50,60,70 inch sunt ecrane VA
Seria Nano
Ecranele Nano care se gasesc pe piata de cativa ani in special prin seriile 2017-2019 SJ/SK/SM si acum Nano80-90 si sunt un pas inainte fata de ecranele LCD clasice folosind totusi o tehnologie similara.
Inital ecranele NanCell se numeau IPS-Nano pentru ca aduceau astfel doua noi thnologii in piata. Ulerior cele doua procedee de fabricatie s-au separat exisatant astazi ecrane IPS-LCD si IPS-Nano.
Ecranul NanoCell inglobeaza particiule cu dimensiunea de 1nm ( 1 nanometru ) sub forma de cristale ce absorb lumina si redau culori perfecte. Mai simplu spus pe un ecran NanoCell rosu va fi rosu si nu se va amesteca astfel incat sa se vada portocaliu.
Avantajele majore sunt :
– Culori perfecte indiferent de tipul imaginii
– Indiferent de unghiul in carep privim ecranul culorile nu vor avea de suferit
Un alt avantaj al seriei Nano este faptul ca datorita pretului mai ridicat si al categoriei superioare gasim ecrane Nano cu Local Dimming atfel avand un negru aproape perfect cat si contrast mai puternic. Tehnologii ce se pot implementa si la LCD dar nu isi mai gasesc locul datorita pretului ridicat.
Seria OLED
Ecranele OLED sunt cele mai performante ecrane TV existente pe piata . Nici un alt producator nu are un astfel de produs si de aceea pretul este foarte ridicat. Sony OLED spre exemplu folosesc ecrane LG.
Ecranele OLED au avantaj urias. Pot reda un negru perfect si astfel au un contrast mult mai mare decat orice alt tip de ecran. Ecranele telefoanelor de top sunt o variatie a trehnologiei OLED si de aceea pot afisa pe funal negru imagini perfecte.
Tehnic ecranul OLED nu are o sursa de lumina in spatele ecranului . LCD au o lampa fluorescenta , LED au o serie de leduri fie pe laterala fie direct in spatele fiecarui pixel.
OLED (Organic LED) sunt ecrane ce afiseaza imaginea datorita faptului ca genereaza singure pentru fiecare pixel individual lumina necesara. Ecranele LCD si LED au o sursa de lumina si lasa sa treaca numai acea lumina necesara pentru a forma imaginea dorita.
Am scris detaliat despre tehnologiile de mai sus in alte articole cu ani in urma.
La final
- WLCD < LCD < Nano < OLED
- Atentie atunci cand achiziutionati TV uri din Seria 7100
- NanoCell ofera cel mai bun compromis pret calitate
Home
The post Cum descifram numele modelului la televizoarele LG 2020 first appeared on Tot Ceea ce Trebuie sa Stii Despre Televizoare.