Tehnologia evoluează constant. Cu doar câțiva ani în urmă am folosit telefoane care abia aveau o cameră care făcea fotografii de calitate scăzută. În zilele noastre, folosim smartphone-uri cu două camere, o grămadă de aplicații și este inutil să menționăm că ne petrecem cea mai mare parte a timpului liber navigând prin social media și servicii de mesagerie instantanee. Dependenta de telefon este vizibila tuturor celor care vor sa observe acest fenomen.
Majoritatea oamenilor susțin că nu ar putea petrece o zi fără smartphone-ul lor. Cu toate acestea, experții avertizează că aceste dispozitive, deși utile și practice, ar putea crește în continuare riscul de depresie și anxietate.
Dispozitivele digitale sunt într-adevăr legate de anxietate și depresie?
Legatura dintre smartphone și depresie face obiectul a numeroase studii, deoarece cercetatorii au demonstrat că utilizarea excesivă a acestor dispozitive vă poate afecta sănătatea mintală.
Studiile au fost publicate în reviste de specialitate ( de exemplu Journal of Medical Internet Research sau Computers in Human Behavior) și au demonstrat că cu cât o persoană petrece mai mult timp pe telefon, cu atât este mai probabil să fie deprimat.
De fapt, utilizarea zilnică medie a smartphone-ului de către participanții cu depresie a fost de 68 de minute. Pe de altă parte, participanții care nu au avut depresie și-au folosit telefonul 17 minute. Analiza a arătat, de asemenea, că participanții cu depresie au petrecut mai mult timp în casă sau în mai puține locații comparativ cu omologii lor.
Ești dependent de telefon ?
De-a lungul acestui articol ai avut ocazia să vezi dovezi științifice conform cărora utilizarea excesivă a unuitelefon poate contribui la depresie și anxietate. Din păcate, majoritatea oamenilor nici măcar nu recunosc semnele care indică dependenta de telefon.
Le recunoști?
Telefonul este în permanență în mână
Nu poți trece printr-o zi fără telefonul tău
Bateria telefonului moare în doar câteva ore
Dacă bateria este descărcată, esti agitat să poți încărca telefonul rapid.
Iți verifici telefonul fără motiv
Ai în mod constant senzația că pierzi ceva dacă nu verifici telefonul
Primul lucru pe care îl faceți dimineața este să verifici telefonul, precum și ultimul lucru înainte de a merge să te culci
Ești obsedat de notificări, actualizări etc.
Timpul tău de relaxare nu implică oprirea telefonului
Nu iesi afară din casă să iti oxigenezi creierul
Nu te duci în locuri care nu au acces wi-fi
Telefonul îți afectează viața de zi cu zi și angajamente de muncă
Oamenii din viața ta s-au plâns că folosești prea mult telefonul
Te găsești în grabă să finalizezi o sarcină la școală sau un proiect de lucru pentru că ai pierdut prea mult timp folosind telefonul (de obicei aplicații de mesagerie instantanee).
Învinge-ți dependenta de telefon!
Iată câteva sfaturi pe care le poți urma dacă vrei să oprești dependența ta digitală:
Nu folosi telefonul în primele 30 de minute după ce te-ai trezit.
Crează fusul orar fără telefon, oprește telefonul sau pur și simplu deconectați Wi-Fi sau comutați la silențios (astfel încât să nu auziți notificări) timp de 2 ore din fiecare zi.
Nu folosi un telefon în mașină;
Nu folosi telefonul atunci când purtați o conversație serioasă cu cineva sau dacă sunteți la o întâlnire, vacanță etc. Nu trebuie să vă verificați telefonul în timp ce stați într-o cafenea cu prietenul dumneavoastră.
Nu utiliza telefonul în pat. Nu-l țineți sub pernă sau pe o noptieră.
Utilizează telefonul doar când ai nevoie de el, adică verifică-ți telefonul atunci când aveți un motiv puternic pentru a face acest lucru.
Tine cont de faptul că lumea nu se va destrăma dacă nu îți verifici telefonul și nu pierzi nimic important!
Experimentează la maxim lumea din jurul tău în loc să o ignori
Oxigenează-ti creierul!
Dependenta de telefon este o boala ce poate fi tratată!
Articolul Cum este legată dependenta de telefon ? de depresie și anxietate❓ apare prima dată în .