CUM FOLOSIM SMART IN GRADINA

  • Postat în Life
  • la 17-01-2017 12:54
  • 859 vizualizări
CUM FOLOSIM SMART IN GRADINA
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Gradinarit anotimp cu anotimp
Lunile Decembrie si Ianuarie ne ofera prilejul sa facem o retrospectiva a anului care s-a incheiat si sa ne stabilim priorita-ile pentru anul care a inceput.
Si daca tot este la moda sa ne stabilim telurile si obictivele pentru noul an si am proaspete in minte cunostintele de la webinarul lui Eusebiu Burcas –"Planul tau financiar va esua in Februarie"m-am gandit ca n-ar fi rau sa vedem ce inseamna SMART pentru gradina noastra.
Desigur SMART este un acronim al caracteristicilor obiectivelor pe care tocmai ni le-am propus: Specifice, Măsurabile,Accesibile, Relevante și încadrate în Timp
Din datele prezentate de catre specialisti rezulta clar ca, stabilirea si realizarea obiectivelor personale reprezinta o conditie esentiala in dezvoltarea personala, managementul financiar, al proiectelor si resurselor de care dispunem si este pana la urma o garantie a succesului in viata.Data fiind importanta planificarii in viata noastra stabilirea obiectivelor reprezinta, zic eu, un moment cheie in trecerea de la MI-AR PLACE la EU VREAU si ajungand clar la EU STIU, POT SI FAC deci altfel spus iesim putin din zona de confort a visurilor si dorintelor si trecem in zona de actiune a obiectivelor.
Dar pana la urma ce legatura are SMART –ul cu gradina.
Haide-ti sa analizam putin ce s-a intamplat in anul trecut in gradina,
-Ce am facut concret?
-Cum am facut?
-Cat am facut?
-Ce am obtinut?
-Ce imi propun pentru acest an?
Daca am avut un plan al gradinii si cateva obiective setate din anii trecuti, treaba a mers destul de bine chiar daca nu a fost un an deosebit de bun din punct de vedere al conditiilor climatice. Toti ne dorim gradini de vis problema este sa vedem cum putem ajunge sa ne realizam acest obiectiv. ( ca sa ai o gradina de vis nu-i suficient sa visezi la ea, sa ti-o doresti din tot sufletul, mai trebuie sa sii actionezi ca sa o poti realiza).

De regula avem tendinta sa supraevaluam ceea ce putem face pe termen scurt si din aceasta cauza primavara suntem tentati sa facem comenzi kilometrice de seminte,plante, pomi si arbusti, pe care nu reusim sa le gestionam cum trebuie in gradina noastra. Cand vom analiza la sfarsit de an sau de ciclu de gradinarit modul in care ne-am realizat obiectivele vom constata ca doar cateva sunt indeplinite dintre cele setate la inceputul anului (n-am reusit sa cultivam nu stiu ce legume si am fost nevoiti sa o cumparam pentru casa,fie ca trandafirii cataratori tocmai au desprins tencuiala si s-au rupt din cauza spatiului impropriu in care i-am plantat, fie ca rosiile s-au manat si au murit toate ca au fost prea inghesuite, ori minunatul piersic s-a uscat din cauza solului in care l-am plantat la repezeala cand am primit coletul.). Simplu si practic in aceasta perioada este sa luam o coala de hartie si sa facem o schema a gradinii, avand in minte ceea ce dorim sau, mai simplu spus care este scopul gradinii noastre( de ce ma chinui ca sa fac o gradina?) vom creiona ce avem in momentul actual.
Pentru gradinarii cu state vechi este bine sa-si reaminteasca ce si cum au facut de-a lungul timpului ca treaba sa functioneze si sa puna pe hartie(planul gradinii ).
Am finalizat planul cu ceea ce deja exista pe terenul nostru, punem pe hartie concret cam ce vrem sa avem in gradina in acest an( concret si specific- 2 straturi de morcovi cu ceapa, 3 randuri de salata Iceberg, doua randuri de sfecla rosie,etc.
Luam repejor carticica si vedem care sunt asocierile bune si ce insotitori le trebuie plantutelor noastre, nu uitam de polenizatori si de insectele pradatoare care trebuie sa ne ajute si definim structura unei gradini care ne satisfice toate simturile( miros, gust, estetica vizuala, textura, si chiar auzul daca am avut grija de pasarele pe timpul iernii).
Obiectivul meu in acest post nu este sa intru in detalii ci sa ajung la o legatura intre SMART obiective si gradinarit
Spuneam mai sus ca suntem tentati sa suprevaluam obiectivele pe termen scurt si sa subevaluam obiectivele pe termen lung. Daca ne gandim la o gradina de vis, o gradina care sa ne satisfaca din mai multe puncta de vedere este bine ca planul nostru sa vizeze o perioada mai lunga, sa zicem de cel putin 5 ani( cred ca in 10 ani gradina de vis este perfect realizabila si va putea sa arate ca o gradina de expozitie) in care sa avem o repartizare corecta a zonelor , sa vedem cum se comporta solul in diferite conditii meteo( cand sunt ploi abundente, pe timp secetos,etc.) sa vedem ce plante se adapteaza cel mai bine la ecosistemul nostru pe care il cladim in acesti ani.
Daca nu ati reusit anul trecut sa aveti sa zicem cimbru si rozmarin in gradina sau nu stiu ce soi de zmeura nu-I nici un bai, planul pe 5 ani il va integra ca obiectiv si intr-o perioada sa zicem de 2 ani sau un termen intermediar de un an si jumatate le veti avea.
M-ul reprezinta cuantificare obiectivului, este zona de masurabilitate,definitia obiectivului din punct de vedere cantitativ. Aici majoritatea dintre noi dam gres, incepand din momentul stabilirii necesarului de seminte si terminand cu facutul rasadurilor suntem predispusi la exagerare. Cred ca cel mai simplu este sa avem in minte principiul ca in gradina “ MAI PUTIN – INSEAMNA MAI MULT”.

Centrul acronimului il are ca vedeta pe A de la acesibil, sau altfel spus tangibil. Ce ma motiveaza sa ma scol vara, la ora 4 si jumatate si sa ud gradina? Daca nu ne vom implica atat fizic dar si pihic si spiritual obiectivul nostrum va avea de suferit. Succesul este influențat de ceea ce cred eu că sunt în stare să fac. Daca nu vreau să muncesc „,din greu”, atunci trebuiea să muncesc inteligent. Trebuie sa-ti invingi “ demonii interior si sa –ti programezi vocea interioara sa tea jute. Daca vei auzi in mintea ta expresii de genul “ de ce trebuie sa muncesc atata nu pot sa cumpar din piata?”sau “cine sunt eu, neica nimeni de la bloc, sa fiu gradinar” atunci poti lua fila cu obiectivele si o poti pune la compost, este mai folositoare decat in agenda ta. Dar trecem si peste programarea mintala ne schimbam convingerile si aterizam pe R-ul de la realismul obiectivului nostru. Cand obiectivele noastre nu se pupa cu realitatea apar problemele si bine-nteles vor aparea dezamagirile si renuntarea. ( Nu pot sa cultiv pepeni la Campulung Moldovenesc sau afine la Goranu - orice obiectiv de acest fel va avea sanse de reusita 0).
Pentru mine realismul a fost pragul pe care l-am cam indreptat cu capul.
Din dorinta de-a face tot ce-am citit si nu numai, era si putin orgoliu, la inceput am incercat sa aduc in gradina prin metode si tehnici studiate dar care nu se potriveau neaparat contextului local, plante, arbori si arbusti care n-au facut decat sa-si dea obstescul sfarsit sau sa devina invazive( unele ca topinamburul si un soi de zmeura) asa ca acum realismul este pe prim plan la stabilirea obiectivelor( sa nu credeti ca nu mai fac experimente sau ca daca n-a avut nimeni in gradina nu stiu ce planta eu nu o sa incerc s-o cultiv, deci nu in acest sens merge realismul meu ci in sensul ca trebuie sa ma documentez sa las o perioada mai mare de timp ca planta sa poata reactiona la conditiile de mediu sa se adapteze.
Si daca tot am pomenit de timp ultima litera a acronimului este T ce reprezinta incadrarea in timp a obiectivului. Pentru noi gradinarii timpul este instrumental de baza al activitatilor in gradina. Daca nu stim sa-l folosim cu eficienta putem spune adio obiectivelor indiferent cat de inteligente sau istete sunt. Totul trebuie bine incadrat in etape si anotimpuri , pe zile , saptamani si luni si respectate termenele stabilite. ( un ex simplu am plantat anul trecut o tura de salata in iunie si ghiciti ce seminte frumoase am recoltat ca salata n-au mancat decat gainile).
Concluzia
-Obiectivele SMART trebuie sa se regaseasca si in planificarea gradinarilor , planificare facuta in scris si daca se poate pusa intr-un loc vizibilin care sa se intalneasca zilnic cu gradinarul.
-Dupa ce ati stabilit ce obiective aveti pe urmatorii 5-10 ani este mult mai simplu sa vedeti care vor fi obiectivele anului viitor ca parte a obiectivului mare deja stabilit;
-Pentru o gradina de vis in 5-10 ani nu este sufficient sa luati decizia, hartia suporta orice, solul si plantele nu prea asa ca trebuie sa translatati obiectivul in actiuni, concrete;

-Ingredientul principal care-l ajuta pe gradinar in obtinerea succesului este INCREDEREA. Daca in sdufletul dumneavoastra veti spune ca “nu se poate” hartia cu obiectivul ajunge la compost.
-Daca veti gandi pozitiv si veti avea incredere ca obiectivul este realizabil, este bun pentru tine si pentru altii si mai ales este folositor o sa fiti sprijiniti de toate energiile din Univers ca sa puteti sa-l realizati.
De multe ori ma uitam in gradina si nu-mi venea sa cred ce rezultate aveam chiar in niste conditii destul de vitrege si am ajuns la concluzia ca atunci cand crezi( in primul rand in tine, in Natura,in Dumnezeu, Divinitate, Forta Suprema, sau cum vreti fiecare s-o numiti) se intampla miracole, asa cum bine spunea Coelho “ Miracolele nu au o explicatie dar apar in viata celor care cred in ele”.
De regula avem tendinta fie sa lenevim fie sa muncim fara o planificare concreta ori sa studiem lucruri noi. Daca vrem sa obtinem gradina de vis, lucruri diferite de cele pe care le-am obtinut pana acum trebuie sa incepem sa gandim dar mai ales sa actionam altfel decat am facut-o pana acum.
Esuam de cele mai multe ori pentru ca avem impresia ca trebuie sa facem lucruri spectaculoase cand este sufficient sa facem lucruri si actiuni mici dar repetate in mod constant.
Natura ne trimite in permanenta lectii, pe care, daca nu le invatam vom fi nevoiti sa repetam clasa( anul), in gradina repetenta duce la rezultate slabe ceea ce se traduce prin dezamagire, esec, stress si chiar boala asa ca:

Alegeti sa va realizati obiectivul SMART si veti avea o gradina de vis nu veti visa doar la ea.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente