De la apariția localităților au apărut si felurite tipuri de balamale. Dar sa vedem mai întâi ce este o balama: „O balama este un dispozitiv format din două piese articulate, dintre care cel puțin una este mobilă, permițând astfel rotirea parțială a elementului atașat de partea mobilă, folosit pentru închiderea și deschiderea unei uși, ferestre, a unei porți sau a unui capac sau plierea și deplierea unui mecanism articulat. Balamalele au evoluat de la cele simple cu o singura utilitate, cea practica, pana cele cu utilitate practica, dar si estetica.
In Evul mediu au apărut balamale mari din fier forjat cu multe elemente ornamentale. Erau folosite atât la porțile care închideau cetățile dar și la ușile uriașe din castele. Utilitatea balamalelor a făcut să se diversifice și să capete tot felul de întrebuințări.
Există o multitudine de tipuri de balamale în funcție de destinația acestora, de modul de prindere pe suport, de gradul de deschidere etc.
În funcție de modul de atașare al balamalei la suport, balamalele pot fi: Balamale aplicate, Balamale semi aplicate, Balamale îngropate, Balamale semi îngropate, Balamale încorporate.
Balamale Porți
Am văzut balamale porți, balamale decorative, in multe locuri executate după modelul celor medievale.
Executarea acestora este destul de costisitoare ținând seama de faptul că se folosesc multe resurse energetice pentru realizarea lor.
Odată cu apariția ușii a apărut și nevoia manevrării ușoare a acesteia. Datarea momentului apariției balamalei nu este posibilă, cele mai vechi balamale metalice cunoscute, descoperite pe o ușă în Elveția, datează din mileniul III Î:C. Balamale ulterioare din lemn sau piatră indică faptul că acestea din urmă ar fi putut fi folosite dinaintea epocii bronzului,cu toate că cele mai vechi dovezi ale folosirii balamalelor tip bolț datează din cca. 1600 î.e.n., pe baza descoperirilor din situl orașului antic Hattușa al hitiților, unde încă se păstrează cavitățile în care pivotau porțile masive din zidul orașului; astfel de cavități au fost descoperite și în temple babiloniene și asiriene
În evul mediu fierăria a avansat și s-a răspândit, făcând obiectele metalice din ce în ce mai accesibile maselor prin intermediul fierarilor locali.