O cutie automată, denumită și transmisie automată, este un tip de transmisie a autovehiculului care poate schimba automat rapoartele de transmisie pe măsură ce se mișcă vehiculul, eliberând șoferului de la trecerea manuală a treptelor de viteză. Ca și alte sisteme de transmisie pe vehicule, permite un motor cu combustie internă, cel mai adecvat pentru a funcționa la o viteză de rotație relativ mare, pentru a furniza o serie de ieșiri de turație și cuplu necesar pentru deplasarea vehiculului. Numărul de rapoarte de transmisie din față este adesea exprimat și pentru transmisiile manuale (de ex. Manuală cu 6 trepte).
Cea mai populară formă găsită în automobile este transmisia hidraulică automată. Dispozitivele similare, dar mai mari, sunt utilizate și pentru vehiculele și echipamentele comerciale și industriale grele. Acest sistem utilizează un cuplaj fluid în locul unui ambreiaj de frecare și realizează schimbări de viteze prin blocarea și deblocarea hidraulică a unui sistem de angrenaje planetare. Aceste sisteme au un set definit de intervale de viteze, adesea cu o garnitură de parcare care blochează arborele de ieșire al transmisiei, pentru a menține autovehiculul la rulare înainte sau înapoi. Unele mașini cu limite de viteză limitate sau viteze fixe ale motorului, cum ar fi unele motostivuitoare și mașinile de tuns iarba, utilizează doar un convertizor de cuplu pentru a asigura o rotire variabilă a motorului pe roți.
Pe lângă cutii automate hidraulice tradiționale, există și alte tipuri de transmisii automate, cum ar fi transmisiile cu transmisie variabilă (CVT) și transmisiile semi-automate, care eliberează șoferului de la trecerea manuală a treptelor de viteză, folosind calculatorul transmisiei pentru a schimba treapta de viteză , dacă, de exemplu, șoferul reditează motorul. În ciuda similitudinii superficiale cu alte transmisii, transmisiile automate tradiționale diferă semnificativ în ceea ce privește funcționarea internă și simțul șoferului de la semi-automate.
Spre deosebire de transmisiile automate convenționale, un CVT utilizează o bandă sau altă schemă de transmisie a cuplului pentru a permite un număr „infinit” de rapoarte de transmisie în loc de un număr fix de rapoarte de transmisie. Un semi-automat reține un ambreiaj ca o transmisie manuală, dar controlează ambreiajul prin mijloace electrohidraulice. Abilitatea de a schimba manual vitezele, adesea prin intermediul schimbătorilor cu palete, se poate găsi și pe anumite transmisii automate (manuale cum ar fi Tiptronic), semi-automate (BMW SMG, VW Group DSG) și CVT (cum ar fi Lineartronic).
Avantajul evident al unei cutii automate este lipsa unei pedale de ambreiaj și a unui model de schimbare manuală în condusul normal. Acest lucru permite șoferului să opereze mașina cu doar două brațe (posibil folosind dispozitive de asistare pentru a poziționa comenzile la îndemâna membrelor utilizabile), permițând persoanelor cu dizabilități să conducă. Lipsa deplasării manuale reduce, de asemenea, atenția și volumul de muncă necesar în interiorul cabinei, cum ar fi monitorizarea tahometrului și luarea unei mâini de pe roată pentru a deplasa schimbătorul de viteze, permițând conducătorului auto să mențină ambele mâini pe roată în orice moment și să se concentreze mai mult pe drum.
Controlul autovehiculului la viteze reduse este adesea mai ușor cu o operare automată decât manuală, datorită efectului secundar al designului de cuplare a fluidelor, care determină ca mașina să se dorească să se miște în timp ce se află într-o roată de viteză.
Dezavantajul principal al celor mai populare modele hidraulice este reducerea eficienței mecanice a transferului de putere între motor și transmisie, datorită cuplajului de fluid care conectează motorul cu cutia de viteze. Acest lucru poate conduce la o scădere a puterii / cuplului pentru automate în comparație cu manualele cu aceleași caracteristici ale motorului, precum și la o reducere a eficienței consumului de combustibil în timpul mișcării în oraș, deoarece motorul trebuie să se mențină în gol față de rezistența cuplajului de fluid. Progresele din design-ul transmisiei și cuplajului au redus considerabil acest decalaj, dar transmisiile pe ambreiaje (manuală sau semi-automată) sunt încă preferate în nivelele de tuning sportive ale diferitelor mașini de producție