De ce oamenii amana planificarea pensionarii

  • Postat în Profesional
  • la 09-01-2023 09:41
  • 208 vizualizări

În ultimii ani oamenii au devenit mult mai serioși în planificarea pensionarii, iar acest lucru merită apreciat pentru că asta înseamnă și că aceștia devin din ce în ce mai educați din punct de vedere financiar.

Cred ca majoritatea oamenilor cu care am vorbit eu în orele de Consultanță au ca obiectiv o pensionare timpurie sau una liniștită.

Cu toate acestea însă, dacă vorbim la nivel general, planificarea acestei etape din viață este una care nu stârnește interesul multora. Oamenii au tendința de a-și planifica obiectivele pe termen scurt și nu prea se gândesc la cele pe termen lung.

Planul de investiții pentru planificarea pensionarii este unul care trebuie făcut cât mai bine. Trebuie să pui deoparte sume cât mai mari, care să te poată susține după vârstă de 60 de ani, chiar și pentru 30-40 de ani.

Este un obiectiv „egoist”

Multe persoane nu iau în serios pensionarea pentru că sunt de părere că planificarea ei reprezintă un motiv egoist. Unii consideră că a planifica pensionarea ta reprezintă un motiv egoist și că în viață trebuie să te gândești la alte lucruri înainte de pensia ta.

Educația copiilor, cumpărarea unei casei, începerea unei afaceri sunt câteva dintre motivele pentru care oamenii amână aspectul pensionarii.

Trăim într-o societate care ne învață să oferim înainte de a primi și să ne gândim la nevoile celorlalți. De aici provine și această idee cu privire la faptul că planificarea pensiei ar fi ceva „egoist”.

Încă din copilărie ni se spun aceste lucruri și ni se sugerează că ar trebui să ne gândim mai mult la alții și mai puțin la noi. Aceșți „alții” pot fi părinții noștri, copiii, rudele, prietenii, soțul, soția, precum și alți apropiați din viața noastră.

Acesta este și motivul pentru care multe persoane se gândesc la pensia lor că fiind un lucru „egoist” și de asta se ocupă de ea doar la finalul vieții.

Lucrurile au început însă să se schimbe și încetul cu încetul oamenii își fac o prioritate și din pensie. Oamenii de azi au început să acorde o importanță sporită propriilor lor vise și dorințe, în comparație cu generația părinților noștri.

În timp ce te gândești la unele lucruri importante în viață precum educația copilului, cumpărarea unei case sau căsătoria copiilor, este important să acorzi o prioritate mai mare în viața ta pensiei.

Nu are sens să nu-ți planifici pensia, în detrimentul altor obiective.

Este prea devreme pentru a planifica

Imaginează-ți acum că ai 30 de ani și deja te gândești la achiziționarea unei case, acesta fiind cel mai important obiectiv pentru tine în momentul de față. Mintea ta deja lucrează la ideea de „cum să-ți cumperi propria casă” și cum să obții un salariu mai bun.

Atunci când vine ideea de pensie, probabil că nici nu te interesează acest lucru la 30 de ani, să nu zic de 20-25 de ani. Adevărul este că e și foarte greu să te preocupi de pensionare când ai doar 30 de ani. Acesta este și motivul pentru care nu mulți încep planificarea din timp a pensionarii.

Mulți tineri nu ies din acel mod de „sunt încă tânăr” decât în momentul în care ating vârstă de 40-45 de ani și simt că au făcut o greșeală de a nu începe mai devreme, oamenii ajungând să-și dea seama de acest lucru abia la vârstă de 50 de ani, iar în acest moment, dacă ai început, este foarte târziu.

Este mult mai bine să începi cât mai devreme. Cu cât începi mai devreme, cu atât îți vei atinge și obiectivele mai rapid.

Există mereu posibilitatea de a nu acorda atenția cuvenită pensionarii, de aceea trebuie să te gândești la acest lucru din timp.

Nu se poate planifica în timp

Cu toții suntem de părere că viața noastră se poate schimba rapid și de asta ne este frică să planificăm în general lucruri pe mulți ani.

Acesta este și motivul pentru care mulți oameni nici măcar nu intenționează să se pensioneze. Mulți nu își dau seama că va exista un moment în care nu vor mai putea munci efectiv, iar din acest motiv nici nu își vor mai putea lua salariul.

După o anumită vârstă încep să apară și problemele de sănătate, iar copiii poate că nu vor fi în măsură să aibă grijă de problemele tale, pentru că și ei la rândul lor vor avea probleme de viață.

Atunci când ai asigurate 3 mese pe zi este foarte greu să vizualizezi momentul în care acele mese nu vor mai veni. E

xistă mulți oameni de succes care au ajuns în final să moară săraci.

Realitatea dură a vieții este că dacă nu ai bani la pensionare, oamenii nu te vor trata bine. Trebuie tu să te tratezi bine în cursul vieții ca la bătrânețe să fii tratat cum trebuie.

Nu pot economisi suficienți bani

Unul dintre motivele pentru care oamenii amână economiile pentru pensionare este că la finalul lunii rămân fără nici un ban.

Se întâmplă așadar ca veniturile să nu crească, dar cu toate acestea cheltuielile să ajungă să crească semnificativ. Este destul de dificil să economisești, dar cu toate acestea nu este imposibil.

Nimeni nu-ți va da bani la pensionare dacă nu ai economisit suficient pentru viitor.

Preia controlul viitorului tău și acționează în funcție de acesta.

Lucrează la venitul tău și ai grijă pe ceea ce se duc banii. Încearcă să economisești chiar și o suma mică la început, iar pe măsură ce acumulezi din ce în ce mai mulți bani poți începe să pui deoparte sume mai mari.

Toate speranțele sunt puse în copii

Deși majoritatea zic clar că nu vor să depindă de copiii lor, ajung să facă acest lucru mai mult de nevoie pentru că efectiv nu și-au planificat viață financiară în așa fel încât să se poată bucură la pensie de investițiile făcute.

Vreau să cred că generația mea (am 30+ de ani) să nu se mai aștepte ca copiii lor să îi ajute la bătrânețe. Vreau să cred că vom fi autostăpâni pe situația noastră și ne vom asigura viața fără ajutorul lor.

Concluzie

Cu toate că sunt multe motive de a amâna planificarea pensionarii, cel mai bun moment de a începe această planificare este acum.

Dacă este planificată din timp și cu atenție, pensionarea va fi caracterizată prin multe momente de fericire.

Chiar și cu sume foarte mici investite lună de lună poți ajunge să ai o pensie ”privată” (făcute de tine) fără probleme.

Chiar și cu 100 euro pe lună investiți, în 30 de ani, la un randament mediu de 8%, poți ajunge la 150.000 euro. Investiție pasivă care nu îți va ocupa foarte mult timp și care se va simți foarte bine peste ani de zile.

Succes la bani!

Laurentiu Mihai

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente