De ce sa economisesc?

  • Postat în Profesional
  • la 09-10-2017 09:13
  • 529 vizualizări

Într-o societate în care oamenii câștigă foarte puțin de la joburile lor solicitante, unde lucrează, de cele mai multe ori peste program, pentru a asigura lor și familiilor lor un venit stabil, cei mai mulți ”își investesc banii” în momente petrecute cu familia, în țară sau în străinătate, în vacanțe ”la ofertă”.

Pentru toți acești oameni, numiți angajați, cu venit mediu pe economie, salariul este raționamentul pentru care trăiesc. ”De ce să economisesc?” replică mulți.

Traducerea acestei întrebări retorice duce la ideea că băncile se folosesc de banii lor pentru a își realiza, ele, băncile un targhet, pentru a trăi băncile, respectiv a produce ”profit pentru ei, ci nu pentru noi”.

Fiind salariul mic, cheltuieli mari, mulți oameni nu văd dincolo de gard, nu văd în curtea oamenilor care economisesc, pentru ei și pentru profitul lor.

În pofida faptului că nu există implementat în sistemul educațional național un obiect numit educație financiară, există oameni care totuși economisesc.

Ei sunt, de fapt, cei care s-au autoeducat și care au descoperit un SECRET.

Dobânda capitalizată este secretul și răspunsul la întrebarea reorică și sceptică, totodată: ”De ce să economisesc?”.

Hai să vedem de ce este bine să economisim și să folosim acest secret, care nu este tocmai un secret, ci un concept numit de Einstein: ”a opta minune a lumii”!

Să luăm un exemplu: 1000 de lei economisiți anual (pentru cei care nu își permit să economisească, înseamnă 83 de lei pe lună).

Pot oamenii economisi o cafea de 2,50 lei de la un tonomat pe zi?

Sau ce altceva mai costă 2 – 3 lei pe zi?

Pot oamenii economisi mai puțin de 3,5 % din venit dintr-un venit mediu de 2.500 de lei pe lună? Ok, da, vor răspunde, dar de ce?

De ce? Pentru ca să faci profit, să faci bani cu bani; cu banii tăi.

La cei 1.000 de lei economisiți anual, la care primești o dobândă de 10%, tot pe an, în anul 7 dobânda pe care o primești se apropie de 1000 de lei, iar în anul 8, dobânda începe să depășească suma de 1000 de lei.

Astfel, economisind lunar o sumă de bani, dobânda anuală va egala și, ulterior, va depăși suma depusă anual.

Dar, imaginează-ți să economisești 1000 de lei lunar! Să zicem că ai acum 35 de ani și vei ieși la pensie la 65 de ani. Ai economisit timp de 30 de ani suma de 1000 de lei lunar.

Vei avea aproape 2.000 de euro pe lună la pensie (timp de 20 de ani).

Dar, folosind dobânda capitalizată, după anul 8 dobânda capitalizată îți aduce capital, bani fără a mai fi nevoie să mai economisești. Astfel dacă ai economisi 1.000 de lei lunar timp de 30 de ani în continuu, vei avea 2.000 de euro (aproximativ) lunar, iar dacă economisești numai o perioadă 1.000 de lei lunar (o perioadă însemnând 15 ani din 30) vei ai avea, 1500 de euro pe lună timp de 20 de ani, după retragerea din activitate.

Destul de motivant pentru tine să economisești și destul de motivant să o faci printr-un produs financiar, printr-o companie financiară?

Și chiar dacă nu vei obține anual 10%, ci 5% tot este bine, nu? Ce zici?

Gândește-te că dacă tu numai economisești această sumă de 1.000 de lei ”la saltea” nu vei mai primi bani la banii tăi, decât dacă în fiecare an mai pui deoparte, pe lângă suma economisită inițial: 1.000 de lei, 100 de lei, iar cu trecerea timpului, în anul 8 începi să pui deoparte, din venitul tău, 1.000 de lei și chiar mai mult.

De ce să economisești, ai aflat?

Poți economisi?

Pe ce dai 3,5% din venitul tău lunar?

Ce puteai face cu acești bani?

Răspunsul este: alți bani.

Succes în conștientizarea banilor! (Și a profitului adus de acțiunile întreprinse azi cu banii tăi!)

Articol scris de Roxana Bucur – planificator și consultant financiar cu experiență în planificarea veniturilor și în identificarea avantajelor buzunarelor persoanelor educate financiar sau a celor care doresc să accepte sfaturile unui profesionist și să le aplice.

Sunt fondatoarea blog-ului: ”Psihologia banilor” și te aștept cu întrebări și chiar consiliere financiară personalizată.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente