2 orașe subterane, 1 cramă de Cartea Recordurilor, 1 castel – cramă, un sătuc basarabean tradițional și unul din cele 31 de restaurante europene în care să mănânci cel puțin o dată în viață
sunt doar câteva motive să mergi într-o vacanță în Republica Moldova.
Cel mai fain lucru pe care poți să-l faci în R. Moldova este turul cramelor.
Dacă mi-ar fi spus cineva că sunt niște obiective turistice atât de interesante, probabil aș fi vrut să le vizitez în prima călătorie peste Prut.
Crame de vizitat în Republica Moldova
Asconi Winery, o vinărie cu decor tradițional de care te îndrăgostești pe loc
Domeniul vinăriei Asconi este un spațiu magic pentru cei pasionați de design interior, unde fiecare obiect vechi, așezat cu atenție la o fereastră umbrită de perdele tradiționale, îți spune o poveste despre locurile și oamenii Basarabiei.
Dar motivul principal pentru a vizita Asconi Winery este degustarea vinurilor excepționale, din care am avut plăcerea să încerc 6-7 soiuri. Degustare, nu consum, da? Preferatele mele au fost Moscato și un ice wine rose (Cabernet Sauvignon), așa că am luat o sticlă de Moscato și pentru acasă.
Spațiul Asconi Winery este compus din vinărie, două terase răcoroase, două restaurante, cramă și magazin. Au multe degustări de vin, îndeosebi în această perioadă, așa că o rezervare este recomandată.
Mileștii Mici, oraș subteran trecut în Cartea Recordurilor Guiness pentru rezerva de vin: 1,5 mil sticle
Mileștii Mici este cel mai mare oraș vinicol subteran din lume, are 200 km lungime (da, ați citit bine, 200km), din care 55km sunt folosiți pentru stocarea vinului în butoaie de stejar, restaurant, cameră pentru degustări și rezervele de vin.
Te poți plimba cu mașina prin tunelurile calcaroase, mărginite de butoaie imense, însă tururile sunt ghidate.
Mileștii Mici adăpostește și cea mai mare rezervă de vin din lume. În 2007, a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru cele 1,5 milioane de sticle din colecție.
Partea interesantă pentru mine a fost „Colecția de Aur”, unde există și o cameră ascunsă, ambele fiind folosite pentru stocarea vinurilor vechi și de colecție. În această cramă, numeroși politicieni de talie internațională își păstrează rezervele de vin private.
Cele mai scumpe vinuri din colecția Mileștii Mici costă între 1.000 și 2.000 de Euro per sticlă.
Dar găsești și vinuri bune, cu o vechime de 10-15 ani, la prețuri foarte mici. Din păcate, m-am mișcat în reluare și am uitat să iau și pentru acasă.
Am rămas mult timp în fața miilor de sticle acoperite cu straturi groase de praf și pânze de păianjen, pentru a surprinde o poză bună cu ele. Noroc cu blitz-ul telefonului, folosit pentru prima oara, că mi-au ieșit niște poze decente.
Am aflat de ce nu face nimeni curat. Pânzele și praful ajută mult la păstrarea vinurilor vechi în condiții optime. Interesante sunt și cele 2 fântâni de la ieșirea din cramă, din care pare a curge vin alb și roșu.
Dacă plănuiți o vacanță în Moldova, nu uitați să treceți crama Mileștii Mici pe lista obiectivelor turistice.
Gradient tool for happiness *Collected so many pics like this in the 5 days wine tour of the most interesting wine cellars in Moldova. Don't know why, but there's something about old wine bottles covered in thick dust and spider nets that fascinates me. #DescoperaMoldova #WineofMoldova #chisinau#localsmd#moldova#winefriendly#winetasting#winery#usaidmoldova#mateiana #MateiAnaBestOf2016
A post shared by Ana (@mateiana) on May 16, 2016 at 12:08am PDT
Cricova, o cramă impresionantă (180km lungime)
Cu 4 camere impresionante dedicate degustărilor , cordoane lungi de tuneluri calcaroase și foarte răcoroase, dar și o sală mică de cinema, Cricova este un oraș subteran deosebit.
Este suficient să vezi designul interior al sălilor de degustare ca să înțelegi cât efort au depus acești oameni pentru a transforma o cramă într-un obiectiv turistic principal al Republicii Moldova.
Și aici ai putea merge cu mașina prin cei 80km folosiți pentru cramă, din totalul de 180km lungime, însă accesul se face cu trenulețele.
Temperatura este foarte scăzută, iar umiditatea foarte mare, așa că m-am bucurat să văd că pe scaunul fiecărui pasager al trenulețului aștepta o geacă groasă. Îmi plac mult oamenii atenți la cele mai mici detalii.
Un alt exemplu de atenție la detalii este păstrarea celor mai mari flori de mucegai ca exponate sau direct pe sticle pentru curioși, dar și a celei mai vechi sticle de vin din colecție – Evreiesc de Paști se numește și este din 1902.
Ghidul este un tip foarte pasionat de vinuri, așa că am aflat o grămadă de lucruri interesante despre procesul de fabricație al vinurilor spumante și nu numai.
-De exemplu, știați că fiecare sticlă de vin spumant este întoarsă manual, în mod periodic? Da, procesul este automatizat în multe crame, dar la Cricova sunt întoarse manual.
-Dar că vinurile vechi sunt bune doar pe o perioadă de 50 de ani și numai dacă sunt ținute într-o anumită poziție, precum și în condiții speciale de umiditate, temperatură și luminozitate?
Degustarea celor 6-7 tipuri de vinuri a venit cu o serie de explicații suplimentare despre vinurile Cricova, așa că vă recomand din suflet să faceți un tur ghidat cu degustare. Și obligatoriu să luați un vin spumant de Cricova pentru acasă.
Did you know how hard it is to make sparkling wine? Had no idea that someone actually turns each bottle very carefully after the right amount of time. Learned so many interesting things about wine these past days, including how to preserve the old ones the right way. There's something I like about this pic, but can't put my finger on it… • • #DescoperaMoldova #WineofMoldova #chisinau#localsmd#moldova#winefriendly#winetasting#winery#usaidmoldova
A post shared by Ana (@mateiana) on May 17, 2016 at 1:05pm PDT
Castel Mimi, castelul – cramă
Castel Mimi are o arhitectură impunătoare, care mi-a dat senzația că mă aflu pe domeniul unui palat. Este un castel vechi de 120 de ani, cu o istorie vinicolă de peste un secol (din 1893).
Fondatorul său a fost și ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. El a adus și popularizat în Moldova și primul soi de viță de vie Aligote. În 1914, Castelul Mimi a fost vizitat de Țarul Nicolae al II-lea și ultimul împărat al Rusiei, iar în 1925, acesta a primit și vizita Regelui Carol al II-lea al României.
În ultimii ani, Castel Mimi s-a aflat în renovare, scopul ei fiind de a restaura impresionanta construcție la arhitectura de altădată, dar și de a-i anexa noi spații. Astăzi, Castelul Mimi se pregătește să-și deschidă porțile către publicul larg, îndeosebi pentru evenimente, dar și pentru degustări.
Din câte am înțeles, Castel Mimi va putea fi vizitat din toamna 2016, iar crama a lansat recent și cel mai scump vin din Republica Moldova.
Mirrorgraming great wines *Republic of Moldova is all about fine wine tastings! #DescoperaMoldova • • • #moldova#chisinau#localsmd#winefriendly#winetasting#castelmimi
A post shared by Ana (@mateiana) on May 12, 2016 at 7:24am PDT
Eco Resort Butuceni, un sătuc basarabean autentic
Butuceni este un sătuc basarabean tradițional, aflat la baza mănăstirii din Orheiul Vechi.
Dacă te atrage viața la țară sau pur și simplu vrei să te relaxezi după turul cramelor moldovenești, atunci rezervă-ți măcar o zi pentru Butuceni.
Orheiul Vechi este de vizitat pentru atmosferă, pentru căsuțele colorate în albastru, pentru liniște și pentru bucatele tradiționale.
Oamenii sunt primitori și autentici. Aici poți surprinde oricând o fată călcând liniștită o ie în fața unor ferestre de poveste, decorate cu obiecte vechi și perdele apretate, detalii ale unei lumi magice, în care tradițiile sunt încă vii, iar obiceiurile păstrate cu sfințenie.
Mesele sunt adevărate evenimente dedicate socializării, așa că florile proaspete în vaze colorate, compoturile naturale, farfuriile și paharele cu modele tradiționale nu lipsesc de pe masă.
Am stat la Eco Resort Butuceni, o pensiune basarabeană tradițională foarte drăguță.
Chasing light magic and that authentic feeling … Love this vintage sewing machine as it reminds me of my grandmother who used to make the pretties clothes for me and my sister every chance she got. • • #DescoperaMoldova #whphiddenbeauty #passionpassport#mytinyatlas#exploretocreate#tasteintravel#tv_living#vscosoft#theartofslowliving#seekthesimplicity#moodygrams#traveldeeper#ig_romania#igersbucharest#interiorstyling#agameoftones#rsa_minimal#click_vision#usaidmoldova#moldova#localsmd#lovelysquares#chasinglight#flashesofdelight#sojanelas#windows_aroundtheworld#soft_vision#tv_lifestyle#vscovintage#ecoresortbutuceni
A photo posted by Ana (@mateiana) on May 14, 2016 at 8:36am PDT
Cafenele și restaurante în Chișinău recomandate pentru ambianță, mâncare și decor
KIKU Steaks & Wine, unul din cele mai bune restaurante din Europa
Cum să vă zic… n-am cum. Trebuie să experimentați pe pielea vostră Medalionul, adică cea mai bună carne de vită gustată de mine vreodată. Medium-rare, gătită simplu, carnea de vită de la KIKU Steaks & Wine duce expresia ți se topește în gură la un alt nivel.
Cine ar fi crezut că există o așa minunăție de restaurant în Chișinău, Republica Moldova?! Și nu o spun doar eu, ci și cei care au inclus KIKU Steaks & Wine în topul restaurantelor Europene în care să mânânci cel puțin o dată în viață.
Alte restaurante și locuri drăguțe în Chișinău:
Uptown Cafe
Un restaurant drăguț și liniștit, cu decor fain, unde poți savura o cafea cu prietenii sau servi cina împreună cu familia. Are o curte mare, inundată de plante cățărătoare, care te invită pe terasa plină de flori colorate. Mâncare este ok, atmosfera este plăcută, așa că vi-l recomand pentru vizitele în Chișinău.
Propaganda Cafe
Un bistro boem, cu decor de satiră rusească, unde găsești muzică live și mâncare bună. Bineînțeles, în Chișinău sunt multe baruri, cafenele și restaurante wine friendly, așa că vei găsi oricând o mare varietate de vinuri în meniu.
Asconi Winery, Cramele Cricova, Mileștii Mici și Castel Mimi sunt cele 4 crame de vizitat în apropiere de Chișinău. Așadar, puteți să vă luați cazare la un hotel în Chișinău și să mergeți în excursii de o zi la câte două crame.
Indiferent de sezon, să vă îmbrăcați bine, pentru că toate cramele au temperaturi mai scăzute (aprox. 15 grade) și umiditate mare – două condiții esențiale pentru păstrarea calității vinului.
Știu că hotelurile în Chișinău sunt destul de scumpe, însă cum toate celelalte lucruri sunt de trei ori mai ieftine, vă recomand să alegeți un hotel de 3 – 4*, astfel încât să aveți o ședere plăcută.
De data asta, am stat la Aria Hotel Chișinău, nou deschis (2 luni), care mi s-a părut mai bun decât cel unde am stat cu ocazia primei vizite în Basarabia. Camerele sunt luminoase și spațioase, hotelul este curat, iar personalul este amabil.
Acest articol face parte din proiectul turistic Descoperă Moldova.
„Instameet #DescoperaMoldova 2016” este un eveniment de promovare a Moldovei ca destinație turistică vinicolă, pe canalele social media, în mod special pe instagram, facebook și bloguri, de către instagrammeri, vloggeri, bloggeri și fotografi renumiți din România și Moldova.
Evenimentul este organizat de către Asociația Nationala pentru Turism Receptor (ANTRIM), cu susținerea partenerilor strategici: Proiectul de Competitivitate USAID Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului (Wine of Moldova), cu suportul partenerilor: Asconi Winery, Castel Mimi, Combinatul de Vinuri “CRICOVA” S.A., ÎS CVC “Mileștii Mici”, Eco Resort Butuceni, Aria Hotel Chisinau și găzduit de către Orheianca.eu.
The post De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova appeared first on Ana Matei.