De ce trebuie sa ai o polita RCA valabila!

  • Postat în Profesional
  • la 21-04-2021 12:19
  • 303 vizualizări

Polita RCA (Răspundere Civilă Auto) este o asigurare obligatorie prin lege, pe care orice șofer trebuie să o încheie pentru autoturismul său. Prin intermediul poliței RCA, cei care au suferit prejudicii în urma unui accident rutier produs din vina șoferului asigurat pot primi despăgubiri pentru daunele materiale și/sau pentru decesul/vătămările corporale suferite.

In Romania, aproximativ un sfert dintre masini circula fara asigurare RCA valabila. Unele dintre acestea au numere straine si le-a expirat asigurarea, alti soferi evita sa incheie polita din cauza preturilor mari, altii incheie polite pe o perioada foarte scurta (de exemplu o luna) si apoi uita sa o reinnoiasca.

Asadar, dacă ești vinovat de producerea unui accident rutier, polita RCA ar urma să acopere daunele produse păgubitului, oferindu-i acestuia compensații, indiferent de situația ta materială sau de locul unde s-a produs accidentul.

De ce trebuie sa ai o polita RCA

Dacă nu ai RCA, vei fi penalizat cu o amendă deloc neglijabilă, dimpotrivă, dar și cu reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare. În plus, dacă vei fi găsit de producerea unui accident, vei fi obligat să plătești toate despăgubirile din buzunarul tău. Obiectivul asigurării RCA este ca păgubitul să beneficieze de compensații pentru daunele suferite, indiferent de locul accidentului sau de situația materială a celui care a produs pagubele respective.

Ce drepturi ai în baza poliței RCA

Dacă știi care sunt riscurile pe care le acoperă asigurarea RCA, la fel de important este să știi și care sunt drepturile pe care o poliță RCA ți le oferă.

  • dreptul de a încasa despăgubirea cuvenită, în cazul în care ai fost victima unui accident rutier;
  • dreptul de a fi informat referitor la prețul și condițiile poliței de asigurare.

Ce faci dacă ești implicat într-un accident

Dacă au existat răniți:

  • sună la 112;
  • nu părăsi locul accidentului, până la venirea Poliției;
  • Poliția va încheia procesul verbal, va stabili vinovăția și va elibera autorizația de reparație;
  • șoferul vinovat îi va da celuilalt șofer o copie a poliței sale RCA.

Dacă din accident au rezultat doar pagube materiale, completează, împreună cu celălalt șofer, un singur formular de constatare amiabilă. Apoi:

  • păstrează un exemplar din cele două foi autocopiante;
  • dacă tu ești parte vătămată și ai pretenții de despăgubire, trebuie să depui formularul de constat amiabil la compania de asigurări a celuilalt șofer;
  • dacă nu ai pretenții de despăgubire, trebuie să depui formularul de constatare amiabilă la compania ta de asigurări.

Mergeți împreună la secția de Poliție din zona în care a avut loc accidentul, acolo unde:

  • Poliția va încheia procesul verbal, va stabili vinovăția și va elibera autorizația de reparație a mașinii;
  • șoferul vinovat îi va da celuilalt șofer o copie a poliței sale RCA;
  • șoferul păgubit va merge la un centru de constatare, asigurându-se că este în posesia următoarelor documente: procesul verbal întocmit de Poliție, copia după polița RCA a vinovatului, actele de identificare proprii și ale mașinii personale.

Ce este constatul amiabil

Accidentele rutiere în care au fost implicate două vehicule și în urma cărora au rezultat doar pagube materiale pot fi soluționate, pe teritoriul României, conform legislației în vigoare, fără ca documentele de constatare să fie întocmite de Poliție, prin completarea și semnarea de către ambii șoferi implicați în accident a formularului de constat amiabil (constatare amiabilă).

În acest formular, șoferii trebuie să consemneze circumstanțele producerii accidentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum și datele din propriile polițe de asigurare RCA. Completat corect, formularul de constatare amiabilă trebuie depus la compania/companiile de asigurări cu care șoferii implicați în accident au încheiat polițele obligatorii de asigurare RCA.

Depunerea formularului de către oricare din cele două părți implicate reprezintă avizare de daună (anunțarea companiei de asigurări cu privire la daunele înregistrate) și obligă asigurătorul să efectueze constatarea pagubelor și, apoi, să stablilească vinovăția. În baza acestui formular, companiile de asigurare vor elibera documentele necesare intrării în reparație a vehiculelor implicate în accident.

Deși legislația nu specifică în mod expres, termenul recomandat în care trebuie transmis formularul de constatare amiabilă este de 24 de ore.

ATENTIE!!!

Pentru a putea fi asigurat, autovehiculul trebuie sa fie inmatriculat sau supus inmatricularii, sa fie detinut de catre persoana care face asigurarea si sa aiba toate actele disponibile.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente