De la inventia baronului Karl Drais von Sauerbronn la bicicleta fara pedale Star Trek

  • Postat în Personal
  • la 01-09-2017 05:37
  • 518 vizualizări
De la inventia baronului Karl Drais von Sauerbronn la bicicleta fara pedale Star Trek
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Blogul lui Bucur


Aparitia bicicletelor este legata de o mare catastrofa. Cu doua secole in urma, toata Europa era chinuita de foamete. Din 1812 pana in 1815, recoltele au fost atat de slabe, incat painea ajunsese un lux. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, vulcanul Tambora din Indonezia a erupt la inceputul lunii aprilie a anului 1815, imprastiind cenusa si gaze toxice in toata atmosfera terestra. Iar anul care a urmat, 1816, a intrat in istorie ca „anul fara vara”. Din aceasta cauza, nu numai oamenii, ci si caii au murit de foame – iar deplasarea dintr-un loc in altul a devenit extrem de dificila.

Traia in Germania acelor vremuri un tanar de familie nobila (dar cam saraca), baronul Karl Drais von Sauerbronn, care era pasionat de mecanica. Pentru a inlocui caii cu ceva, a pus o sea pe un cadru de lemn cu doua roti de caruta. Si, cum si-a dat seama ca vehicolul inventat de el mai trebuia sa si vireze, pentru ca drumurile sunt rareori drepte, a facut ca roata din fata să poata fi rasucita cu ajutorul unui ghidon. Odata urcat in sea, „calaretul” nu tragea la pedale, ci isi propulsa vehicolul cu picioarele – care erau folosite si pentru a frana…

Pentru inventia sa, pe care a botezat-o „masina de fugit”, a obtinut un brevet de inventie in Franta, in anul 1818. Francezii au primit bine inventia baronului german, căreia i-au spus mai intai velociped, iar apoi au botezat-o cu numele sau: „draisienne” (mai pe româneşte, drezina). Cei care au adoptat-o cu multa bucurie au fost englezii, care i-au schimbat numele in „hobby horse”, si „dandy horse” pentru ca tinerii din „lumea buna” preferau sa iasa seara la plimbare nu calare pe cal, ci pe vehiculele inventate de Karl Drais von Sauerbronn. Intre timp, au aparut aparut pedalele, transmisia prin lant, cadrele din tevi metalice, apoi cele din duraluminiu si fibre de carbon… si sa nu uitam de frane si de schimbatoarele de viteze!

In ziua de azi, „calutul de amuzament” continua sa-si pastreze popularitatea in randul copiilor, care au pe ce sa invete să-si tina echilibrul. Daca vreti sa va obisnuiti copiii cu mersul pe doua roti, cel mai bine e sa va adresati binecunoscutei firme Pegas, care, nu doar din respect pentru traditie, ci, mai ales, din grija pentru cei mici, construieste astfel de „dandy horses” din lemn. Cu numai 299 RON, „schimbul de maine” al familiei dvs poate invata sa stea in sea cu ajutorul unei biciclete fara pedale „Star Wars” .
frumos colorate.