Un contract vine cu obligatii si indatoriri de ambele parti. Acesta este de altfel un acord de vointa intre cel putin doua persoane in privinta unui tel comun. Partile implicate trebuie insa sa respecte si un cadru legal cand negociaza si semneaza contractul asupra caruia s-au inteles. Iar pe parcursul executarii acestuia, nu trebuie sa inlature sau sa limiteze obligatiile celuilalt implicat.
Ce se intampla insa, cand, desi avem la activ un contract, cealalta parte implicata nu respecta prevederile si ne creeaza prejudicii de orice natura? Adica atunci cand obligatiile nu sunt executate si asumate, cu sau fara justificare? Discutam despre asta cu un avocat civil Cluj, Roxana Pop.
Sa intelegem ce este raspunderea contractuala mai intai de toate
Conform legii, raspunderea contractuala este “obligatia debitorului de a repara prejudiciul cauzat de un creditor, prin neexecutarea totala sau partiala sau prin intarzierea de asumare a unor obligatii, nascute dintr-un contract valabil”, spune avocat Roxana Pop.
Asadar, va prezentati la avocat in cautarea unor solutii legale. Exista 3 aspecte importante, conditii pentru a considera ca exista executare necorespunzatoare sau neexecutare totala a unor raspunderi civile contractuale:
1.Art. 1530 si 1531 din Codul Civil
Conform acestora, orice abatere de la contract devine conditie pentru acordare de daune-interese. Atat timp cat partile implicate au un contract semnat, si-au dat consimtamantul pentru semnare si stampilarea acestuia, exista deja prima conditie asumata de angajare a raspunderii civile delictuale.
2.Culpa debitorului
Conform art. 1547 din Cod Civil debitorul trebuie sa repare un prejudiciu cauzat cu sau fara intentie. Nu va fi tras la raspundere debitorul care dovedeste ca nu si-a executat obligatiile contractuale cauzate de forta majora sau din vina creditorului.
3.Existenta unui prejudiciu
Prejudiciul este consecinta de natura patrimoniala sau nu. Pentru stabilirea prejudiciului se vor lua in calcul implicit acele cheltuieli facute pentru a evita sau limita pierderile. Daca nu exista un prejudiciu vor fi respinse despagubirile cerute, din lipsa de interes. Totodata, se vor putea solicita daune-interese constand in daune morale si daune materiale. Daunele materiale reprezinta suma de bani achitata pentru efectuarea unui serviciu, iar neexecutarea acestuia atrage plata acestora.
In ceea ce priveste daunele morale aceastea constau in pierderile suferite cuantificand latura emotionala a partii contractuale. Spre exemplu, daunele morale pot reprezenta suferintele emotionale prin care a fost nevoita sa treaca una dintre partile contractante, respectiv perioada de stres si incertitudine si cheltuielile efectuate pentru a putea gasi solutia potrivita pentru a recupera banii pierduti.
Nu in cele din urma, trebuie sa existe un raport de cauzalitate intre raspunderea contractuala si obligatiile de plata a daunelor.
Exista destul de multe situatii cu care ne intalnim in viata de zi cu zi, cand, desi exista un contract la mijloc, una din parti nu se mai supune termenilor si conditiilor conform acestui act. Fie ca vorbim despre inregistrarea pe platforme de discounturi spre exemplu sau alte cazuri, avocat Roxana Pop va poate ajuta din punct de vedere legal. Detalii in pagina oficiala, Roxanapop-law.ro.
Contact: [email protected]