Voi incepe o serie de postari despre etapa constructiei unei gradini, pentru a intelege ce presupune ca timp si efort o astfel de lucrare, si pentru a ne crea asteptari realiste cu privire la progresul lucrarilor.
Cand aproape totul este gata, a ramas doar gradina de construit, si realizezi ca urmeaza cateva saptamani sau luni bune de utilaje, betoane, tevi si cabluri, tot felul de instalatii pana la mult asteptatele plante si sursurul apei din fantana, atunci stii ca ai nevoie de un arhitect peisagist si un project manager, eventual sa fie unul si acelasi. Cat mai putine batai de cap dupa tot efortul depus pentru costructia casei, amenajarea interioara, sa.
Pe bloguri am pus mereu imagini cu gradinile proiectare si realizate de noi, dar dupa tot efortul depus, gradini in plina dezvoltare, inflorite si insorite.
De data aceasta vorbim despre santier, despre procesul constructiei unei gradini, despre namol, zgarieturi, baros si picamar, despre partea murdara dar necesara pentru a ajunge la gradina mult visata.
Piscina si pavilion de vara proaspat decofrate - Lucrari
de constructie in gradina Proiect in desfasurare - 2017 - Poteca Studio |
1) Primul lucru de care ne vom ocupa sunt constructiile din gradina. Fie ca vorbim de alei, un chiosc in gradina, pavilion de vara, gratar sau piscina, ziduri de sprijin si trepte, toate aceste lucrari grele sunt foarte importante si vor reprezenta coloana vertebrala a gradinii. Pichetarea se face in prezenta arhitectului, cu cote exacte si foarte important cu atentie sporita pentru nivelul la care se toarna betonul sau se instaleaza structurile metalice, pentru ca peste toate aceste lucruri vin finisajele asa cum se intampla si la casa.
Regularizare orizontala si verticala teren gradina -
pamant de gradina Proiect Craiova - 2015 - Arh Peisagist Alexandru Gheorghe |
2) Al doilea aspect de care ne vom ocupa este nivelarea
terenului, sau regularizarea verticala si orizontala conform
cotelor de nivelment din planurile pe care le-am realizat. Aici
pare ca totul va fi ok, asa cum se vede in imaginea de sus, inca nu
putem anticipa amploarea lucrarilor ce urmeaza.
|
Retele gradina - apa, canal, drenaje, iluminat gradina si
sistem video si audio. Proiect Bucuresti - 2016 - Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe |
3) Acum ca avem nivelul aproape finit, putem trasa eventualele retele subterane. In cazul unei gradini poate fi vorba de : sistemul de apa/canal pentru pavilionul de vara, piscina si dusul piscinei, fantana, sa., sistemul de dreanare a apelor pluviale, poate unul dintre cele mai importante aspecte pregatitoare pentru sanatatea gradinii, stabilitatea solului si evitarea unor inconveniente costisitoare si inestetice in viitor, sistemul de iluminat exterior, sistemul audio/video chiar si routerul wireless, toate aspecte vor fi luate in calcul in aceasta etapa pentru a nu fi nevoiti sa facem sapaturi dupa instalarea vegetatiei. Sistemul de irigat, aici parerile sunt impartite, personal recomand in aceasta etapa incipienta trasarea magistralelor si atat, urmand ca intr-o etapa avansata sa se instaleze intreg sistemul in raport cu vegetatia propusa si necesitatea plantelor ornamentale pentru apa.
Retelele se traseaza conform planului realizat de arhitect si specialistii consultati. Foarte important: orice modificare a traseului retelelor este de preferat sa fie consemnat in planurile tehnice pentru a evita viitoare incidente si modificari suplimentare ale proiectului.
Atat pentru astazi, voi continua seria postarilor despre ce presupune santierul unei gradini, procesul de constructie si amenajare a gradinii si rolul specialistilor implicati.
___________________________________________________________________________________________
Daca aveti intrebari le puteti adresa aici pe blog sau la mailul : [email protected]
Pentru proiectare si design gradini ma gasiti si la nr. 0723026284
Pentru constructii si amenajari exterioare, furnizari de plante si materiale aferente amenajarilor de gradini puteti solicita o oferta la mailul de sus.