In micutele insulite din Caraibe, cum este si
cazul Martinicai, economia a incercat sa se dezvolte asa cum a
putut, adaptandu-se, in primul rand factorilor naturali. Astfel,
fiind o zona tropicala, cu temperaturi ridicate si precipitatii
relativ bogate, climatul este propice cresterii si dezvoltarii
trestiei de zahar. Trestia de zahar fiind materia prima din care se
produce romul, la tot pasul, in Martinica, dai de cate o distilerie
de rom. Industria romului este foarte bine reprezentata pe insula,
iar romăriile se intrec intre ele, atat cu amplasamentul si
frumusetea gradinilor care le inconjoara, cat si cu design-ul
sticlelor de rom, care mai de care mai original si atragator. In
unele dintre distilerii am avut acces la incaperile in care se
producea bautura alcoolica - in prima faza romul nu este altceva
decat un suc fermentat de trestie de zahar care sta o perioada de
timp in niste butoaie enorme. Apoi insa intervine "slefuirea"
bauturii, prin adaugarea unor arome ori prin pastrarea ei o
perioada mai lunga de timp, romul, la fel ca vinul, devenind mai
bun odata cu trecerea unei perioade mai mari in care sta in niste
butoaie speciale. Apoi romul se poate servi intr-o multime de
feluri: fie sec, cu un cub de gheata, fie in diverse cocktail-uri,
de la celebrul "Cuba Libre", pana la cele mai exotice bauturi, cu
lapte de cocos sau suc de ananas.
Prima dintre distileriile pe care le-am
vizitat, numita simplu J.M, dupa initialele numelui fondatorului
Jean-Marie Martin, a fost si cea mai interesanta. Avea o gradina de
plante aromate si un lac care o inconjura, ea insasi fiind
amplasarea in mijlocul unei paduri tropicale. Aici am patruns in
depozitele si salile de productie a bauturii, am vazut imensele
butoaie metalice de aproximativ 8 metri inaltime si am gustat
romuri "anejo", adica vechi, dar si romuri cu diverse arome, de la
vanilie, pana la portocale sau cocos.
Cea de-a doua distilerie pe care am vizitat-o,
La Mauny, avea un aspect ceva mai comercial, insa romurile mi s-au
parut a fi ceva mai bune si mai aromate decat la cealalta romarie.
Aici am incercat si o combinatie foarte interesanta si exotica -
rom cu lapte de cocos.
Distileria "Trois Rivieres" iesea in evidenta
prin moara de vant amplasata langa incaperea unde se degustau
romurile. De asemenea, "Trois Rivieres" este cea mai veche
distilerie de rom de pe insula.