Două asistente medicale și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului General, în urma incendiului devastator din noiembrie 2020 de la Secția ATI a instituției medicale, care a dus la moartea a nouă pacienți, informează Agerpres.
Ancheta a relevat că, în timp ce acordau îngrijiri bolnavilor COVID-19, asistentele au ignorat o lumânare aprinsă, iar concentrația ridicată de oxigen din salon a contribuit la izbucnirea incendiului.
„Pe fondul neatenției și al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumânării (sursă de foc deschis) cu îmbrăcămintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta îl purta s-a aprins și a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie acută, a nouă dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale. O altă consecință a constat în degradarea salonului nr. 240, a spațiilor din componența acestuia și distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora”, au explicat anchetatorii.
Cadrele medicale sunt acuzate de nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă.
„Prin încălcarea deliberată a standardelor minimale de prevenție în materia sănătății și securității în muncă s-a creat un pericol iminent de producere a unui accident de muncă care s-a și concretizat prin izbucnirea incendiului soldat cu propria vătămare corporală, precum și cu vătămarea corporală a unui medic (arsuri de grad II-III pe 70-75% suprafață corporală care au necesitat 160-170 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, care au pus în primejdie viața victimei și care au generat un prejudiciu estetic grav și permanent)”, mai spun procurorii.
Pe lângă asistentele medicale, spitalul a fost, de asemenea, trimis în judecată pentru lipsa măsurilor de prevenție.
Din rechizitoriu reiese că s-ar fi creat premisele izbucnirii și propagării cu extremă rapiditate a incendiului din data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18,40, în salonul 240 al secției ATI, și producerii tuturor consecințelor derivate din acesta, constând, în esență, în următoarele: decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a nouă dintre pacienți internați, vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale inculpate și degradarea salonului 240, a spațiilor din componența acestuia și cu distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora.
Pagubele materiale cauzate de incendiu sunt estimate la peste 2,5 milioane de lei. Dosarul va fi judecat de Judecătoria Piatra Neamț.
Filmul incendiului
În 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a cuprins Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați în stare gravă pacienți cu COVID-19. Ei fuseseră mutați de la etajul 3 la etajul 2 al unității medicale cu doar câteva ore înainte de izbucnirea focului.
Prefectul George Lazăr acuza atunci că secția ATI a Spitalului Județean fusese mutată „fără niciun aviz”, fiind „un fel de hei-rup al celor de la spital”, fiind lucrări în regie proprie pentru a mări capacitatea.
De altfel, Direcția de Sănătate Publică a transmis apoi că, pentru mărirea capacității secției ATI pentru pacienții cu COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul 2 prin construirea unui perete. Acolo urmau să fie tratați pacienții cu coronavirus, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții cu COVID erau tratați la etajul 3. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. „Reconfigurarea secției ATI și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul 3 la etajul 2, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020”, spunea DSP.
În urma incendiului violent au murit 9 pacienți.
În incendiu a fost grav rănit și medicul Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienții. Echipamentul i-a luat foc și a suferit arsuri extrem de grave, pe 70-75% din suprafața corpului.