Ce sunt PASIVELE ?
Cat mai simplu si pe inteles, pasivele sunt "ceva" ce-ti scoate bani din buzunar si nu iti mai aduce alti bani. Hai sa analizam cateva exemple, ca sa intelegi cat mai bine ce inseamna pasivele. Sa spunem ca esti salariat, iar salariul primit lunar iti permite sa faci rate pentru a cumpara o masina noua. Este necesara masina? Desigur, insa, ai investit in pasive, adica in ceva care iti va scoate si mai multi bani din buzunar.
Cand cumperi un televizor, ai investit in pasive, pentru ca televizorul nu-ti mai aduce alti bani. Cand cumperi haine, ai investit in pasive, pentru ca aceste haine nu-ti mai aduc alti bani. Cand cumperi mobilier, ai investit in pasive, pentru ca acest mobilier nu-ti mai aduce alti bani.
Trebuie sa intelegi corect: nimeni nu-ti interzice sa cumperi masini, haine sau obiecte de lux. Problema este ca foarte multi oameni aleg doar aceasta varianta: banii pe care ii castiga ii investesc numai in pasive, adica in ceva ce nu le mai aduce alti bani.
Si pentru ca aceste pasive nu le mai aduc alti bani, vor fi nevoiti sa "cerseasca" o marire de salariu sau sa munceasca mai multe ore, ca sa castige mai multi bani. Iar banii obtinuti in plus ii vor investi iarasi in alte pasive si tot asa. Astfel majoritatea oamenilor stagneaza (sau chiar ajung sa aiba datorii foarte mari) pentru ca sunt prinsi in acest cerc vicios si nu stiu cum sa iasa din el.
Cum iti dai seama daca investesti in pasive ? Simplu: gandeste-te daca acel "ceva" in care ai investit iti mai aduce alti bani.
Exemple se pot da nenumarate: atunci cand banii se duc pentru a cumpara o batista, farfurii, mancare, masini, haine, bijuterii, electrocasnice, tablouri, animale, etc, ai achizitionat pasive, daca acestea nu-ti mai aduc alti bani. Chiar si casa in care locuiesti intra in aceasta categorie, pentru ca iti scoate in fiecare luna bani din buzunar (pentru intretinere, curent electric, apa, gaz, etc.)
Cei mai multi oameni au probleme financiare, din doua cauze principale:
1) Sunt "educati " sa investeasca numai in pasive. Aceasta este mentalitatea salariatului (chiar si a liber-profesionistului): sa aiba o sursa stabila de bani, pe care apoi sa-i cheltuiasca. Schema este simpla: castig bani - cheltuiesc bani. ATAT !
2) Vor sa obtina totul acum, imediat. De exemplu, cand cineva reuseste sa se angajeze cu un salariu mai mare, isi face imediat rate pentru a-si cumpara o masina mai buna, un frigider mai bun, un televizor mai mare, un aragaz mai performant, un mobilier mai nou, o casa mai mare, etc. Pentru a-si achita aceste rate (contravaloarea pasivelor), angajatul va trebui sa mearga mereu la serviciu.
Daca vrea si mai mult lux, va trebui sa munceasca si mai multe ore si astfel angajatul devine sclavul banilor sau sclavul propriului stil de viata. Ca sa-si intretina luxul in care s-a obisnuit sa traiasca, angajatul va trebui sa mearga mereu la munca, sa faca chiar si ore suplimentare. Si astfel, angajatul devine doar un sclav bine platit.
Desigur, exista si oameni care abia isi permit sa-si cheltuiasca salariul pe strictul necesar. Insa nici acesti oameni nu vor gasi scuze, in cazul in care s-ar gandi sa inventarieze mai bine acest "strict necesar".
Indiferent cat castigi acum (mult sau putin), cati bani investesti lunar in pasive care, de fapt, nu-ti erau asa de necesare si nici alti bani nu-ti mai aduc?
Regula este clara: indiferent daca ai sau nu un loc de munca, indiferent daca ai sau nu un salariu mare, atata vreme cat investesti numai in pasive, adica in orice altceva care nu iti aduce alti bani, ci doar iti scoate bani din buzunar, vei fi un simplu sclav al banilor.
Asadar, sa investesti numai in pasive, inseamna sa te indrepti garantat spre o viata FARA TIMP LIBER si astfel in schimbul banilor pierzi singurul lucru din lume, care nu il vei mai recupera niciodata.
Contrar PASIVELOR, sunt ACTIVELE !
Ce sunt ACTIVELE ?
Activele reprezinta "ceva" care iti aduc alti bani, ( sau valoare: fizica, mentala, spirituala) dupa ce ai investit in ele, indiferent daca lucrezi sau nu.
De exemplu, investesti bani intr-un apartament, pe care il oferi apoi in chirie. Apartamentul face parte din categoria activelor, in aceasta situatie, deoarece de pe urma lui castigi alti bani. Apoi, o parte din banii stransi de pe chirie ii investesti in alte apartamente pe care le oferi cu chirie si tot asa. Aceste active iti aduc si mai multi bani. Profitul il reinvestesti mereu in active si astfel castigi din ce in ce mai multi bani.
Investitiile in propria persoana (care iti aduc valoare) sunt tot active. Exemple de active care iti aduc valoare fizica, mentala sau spirituala ar putea fi: o carte, un abonament la o sala, un curs de specializare intr-un domeniu care te pasioneaza, un curs de educatie financiara (chiar daca este gratuit, tu investesti timp pentru a citi aceste articole) .... etc.
Retine aceste aspecte:
- pasivele sunt acel "ceva" care iti scot bani din buzunar, fara sa iti mai aduca alti bani
- activele sunt acel "ceva" care iti baga bani in buzunar (sau iti ofera valoare), odata ce ai investit in ele.
Desigur, pentru a scapa de problemele financiare, trebuie sa existe un echilibru. Dai bani si pe pasive, dar ai grija mereu sa investesti si in active, adica in ceva care sa produca mai departe bani. Inainte de a da banii pe pasive, investeste in active si cu banii castigati din active vei putea cumpara pasivele.
Cum iti dai seama daca investesti in pasive sau active ? Simplu, iti pui intrebarea: Daca eu investesc in acest "ceva", acest "ceva" imi aduce in continuare alti bani sau imi ofera valoare?
Daca acel "ceva" NU iti aduce alti bani si nici nu iti ofera nici un fel de valoare, inseamna ca investesti in PASIVE. Daca ITI produce alti BANI sau iti ofera valoare inseamna ca investesti in ACTIVE.
In aceste articole am prezentat doua instrumente foarte puternice de castigat bani: VALORIFICAREA si ACTIVELE. Vei deveni cu adevarat bogat, vei deveni cu adevarat un stapan al banilor, NUMAI DACA vei aplica aceste doua instrumente:
1) VALORIFICAREA: castigi bani multi valorificand timpul altora ( acesta e principiul verificat deja de cei pe care ii cunosti ca fiind foarte bogati ).
2) ACTIVELE: castigi bani multi investind in active, adica in ceva care iti produce mereu alti bani sau iti ofera VALOARE (te ajuta sa te dezvolti).
Va trebui sa te obisnuiesti cu aceste idei, poate cam neobisnuite pentru tine, daca vrei sa devii un om bogat.
Intr-un articol viitor vei afla de ce doar un grup restrans de oameni reusesc sa devina cu adevarat LIBERI (din orice punct de vedere), in timp ce majoritatea isi petrec toata viata intr-o continua lupta pentru supravietuire...
P.S.: Poate pana acum nu ai stiut ce sunt pasivele si ce sunt activele, dar acum stii. Asa ca,acum poti sa faci un calcul aproximativ si sa pastrezi o statistica lunara a banilor care intra in categoria pasivelor si a celor care intra in categoria activelor.
Cati bani investesti lunar in pasive ?
Cati bani investesti lunar in active?
www.anunturireghin.aaz.ro
Urmareste acest blog,citeste articolele,posteaza
comentarii si te voi rasplatii cu cadouri surpriza.
Cadoul actual este crtea,in format PDF,intitulata "Cum
sa traim",aparuta in anul 1912 la editura
"Asociatiunii",Sibiu.