Drept la replică de la directoarea CNI: Manuela Irina Pătrăşcoiu susţine că nu e „sinecuristă” şi „pilă”

  • Postat în Mass Media
  • la 10-07-2025 14:13
  • 11 vizualizări
Drept la replică de la directoarea CNI: Manuela Irina Pătrăşcoiu susţine că nu e „sinecuristă” şi „pilă”
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe vestea.net

Am primit la Redacţie un interesant drept la replică de la directoara CNI, Manuela Irina Pătrăşcoiu. Se referă la articolul Cum îşi bate joc CNI de oamenii şi politicienii din Neamţ? Pila lui Erbaşu, salariu cât 3 miniştri,  publicat acum 6 zile în Vestea.
Deşi respectă foarte puţin cerinţele tehnice ale unui Drept la Replică, publicăm mai jos textul respectiv, integral, iar la final adăugăm doar câteva scurte consideraţii:

DREP LA REPLICĂ

Subsemnata Pătrășcoiu Manuela Irina, reprezentată convențional și cu domiciliul ales la SCA „Dumitru, Chelarașu & Asociații” cu sediul în București, Sector 2, str. Zidurilor, nr. 11, et. 2, prin av. Dumitru Andrei și av. Chelarașu Irina email: [email protected] și [email protected], în temeiul art. 30 alin. 1 și art. 32 alin. 4 din Constituția României, am rugămintea să publicați în continuarea articolului mai sus precizat în aceleași condiții de vizibilitate, următorul:
DREPT LA REPLICĂ
în contextul articolului defăimător publicat în data de 04.07.2025, prin care să clarific și să resping categoric toate informațiile tendențioase, trunchiate și neadevărate vehiculate în acest material.
Articolul publicat prezintă o serie de acuzații extrem de grave și nefondate, menite să creeze senzațional și să atragă atenția publicului prin denigrarea atât a subsemnatei cât și a societății C.N.I. S.A. În mod clar, se urmărește inducerea în eroare a cititorilor și alimentarea unor scenarii privind nepotismul și favoritismul, pretinse influențe și implicații politice, caracter ilicit, ce discreditează reputația și calitățile profesionale ale subsemnatei.
Contrar impresiei intenționat induse – subliniem că informațiile vehiculate sunt intenționat trunchiate, prezentate dezechilibrat și scoase din contextul legal și economic.
Compania Națională de Investiții este o societate comercială pe acțiuni care funcționează conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale și ale Ordonanței nr. 25/2001, iar prin prisma specificul activității sale aceasta se află sub coordonarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Această subordonare se explică prin faptul că societatea desfășoară activități economice care generează rezultate în beneficiul public general. În acest context, scopul principal al companiei este de a oferi servicii specializate pentru lucrări de interes public, într-un regim profesionist și eficient. Încredințarea acestor
atribuții în sarcina unor instituții publice clasice ar presupune angrenarea unor resurse administrative, logistice și tehnice semnificative, nejustificate raportat la capacitatea acestora, ceea ce ar conduce nu doar la costuri sporite, ci și la o scădere considerabilă a calității, coerenței și predictibilității în implementarea
investițiilor.
Totodată, a susține că societatea este „fond neoficial de rezervă”, „butonat discreționar”, în absența oricărei dovezi concrete, nu reprezintă o analiză, ci un exercițiu retoric menit să compromită imaginea unei entități care funcționează într-un cadru legal clar și verificabil.
Conform logicii reformatoare a articolului, transparența ar însemna să desființăm o companie care livrează rezultate concrete, are personal specializat și funcționează într-un cadru legal clar și să transferăm atribuțiile acesteia către o direcție nou-creată în cadrul ministerului și către instituții publice fără expertiză
tehnică, fără infrastructură proprie și fără experiență în gestionarea unor proiecte complexe.
Totodată, exemplele prezentate, menite să demonstreze „ineficiența”, ignoră tocmai realitatea instituțională și legală în care compania funcționează. A susține că proiectele ar fi avansat mai rapid dacă plățile către constructori erau făcute direct de autoritățile publice locale presupune o viziune ruptă de realitate. Se
insinuează că, în absența unui mecanism specializat de control tehnic, financiar și contractual, fondurile ar fi ajuns la timp, iar șantierele ar fi fost finalizate impecabil. În această logică, ne putem imagina că o instituție locală fără personal tehnic sau juridic dedicat ar gestiona licitații complexe și ar efectua plăți cu o viteză uimitoare, în afara oricărui risc sau blocaj.
Afirmațiile potrivit cărora subsemnata aș încasa „de trei ori mai mult decât un ministru”, pe baza unor „sporuri inventate” și a unui așa-zis traseu profesional discutabil, sunt profund tendențioase și se bazează pe prezentări trunchiate, menite să discrediteze fără o minimă contextualizare legală și factuală.
În realitate, veniturile de natură salarială ale conducerii executive a CNI sunt stabilite prin contract, în funcție de responsabilitățile asumate și de indicatorii de performanță atinși, reflectând nivelul real de complexitate și răspundere al funcției. CNI este o societate comercială care generează profit și contribuie
semnificativ la bugetul de stat, iar remunerația conducerii este suportată integral din veniturile proprii ale companiei, nu din alocări bugetare directe.
Mai mult decât atât, subsemnata nu am fost „promovată din reviste”, ci am un parcurs profesional solid și verificabil: din anul 2002, exercit funcția de director economic în cadrul societății, având anterior opt ani de experiență în domeniul economic și funcții de conducere, iar în 2013 am fost numită director general, în mod
firesc, ca o continuare logică a activității neîntrerupte timp de un deceniu.
În perioada 2013 -2025, societatea a înregistrat o creștere remarcabilă a profitului, exemplificând: de la 7 milioane lei în 2019 la peste 213 milioane lei în 2024, contribuind la bugetul general consolidat cu peste 92 milioane lei doar în anul 2024.
În acest context, recursul la afirmații trunchiate și interpretări tendențioase a veniturilor de natură salarială ignoră cu bună știință realitatea obiectivă a activității companiei și a rezultatelor obținute. Asocierile politice vehiculate fără niciun temei concret contribuie la conturarea unei narațiuni artificiale, menită mai
degrabă să submineze credibilitatea profesională a conducerii decât să ofere o analiză onestă și echilibrată a faptelor.
Nu în ultimul rând, în mod regretabil, se acreditează idea că numirea mea în funcția de director general al Companiei Naționale de Investiții S.A. ar fi fost rezultatul unor presupuse conexiuni politice sau influențe informale, invocându-se în mod repetat numele unor persoane precum Liviu Dragnea ori Cristian Erbașu.
O astfel de asociere, lipsită de orice fundament, ignoră cu desăvârșire parcursul meu profesional, început în cadrul companiei încă din anul 2002, într-o funcție de conducere executivă, exercitată cu responsabilitate și continuitate timp de un deceniu.
Discreditarea unei cariere profesionale consolidate prin efort susținut, expertiză dovedită și rezultate verificabile, în favoarea unor narative bazate pe apartenențe presupuse sau pe favoruri conjuncturale, reprezintă un atac direct la persoana, mascat.
Denigrarea neîntemeiată a unei persoane, prin asociere arbitrară cu figuri publice sau prin insinuarea unei ilegitimități profesionale, fără suport factologic, constituie o atingere adusă onoarei, demnității și vieții profesionale – valori protejate de legislația națională și de jurisprudența constantă a instanțelor.
Libertatea de exprimare nu este un drept absolut și nu poate fi folosită ca paravan pentru atacuri personale cu caracter defăimător.

SCA „ Dumitru, Chelarașu & Asociații”
Pentru
Pătrășcoiu Manuela Irina

………….
Nota Bene:
1. Dacă aţi ajuns cu lectura până aici, înseamnă că aţi avut răbdare. Tehnic vorbind, pretinsul drept la replică de mai sus este unul lung, patetic, scris parcă de un politician începător.
2.Când un drept la replică e full de epitete multe şi folosite aiurea („articol defăimător”, „informațiile tendențioase, trunchiate” etc samd) e cam previzibil c[ or s[ lipseasc[ argumentele tehnice. QED.
3.Strict pe chestiuni tehnice invocate în „romanul” de mai sus:
a. Despre veniturile doamnei Pătrăşcoiu realizate exclusiv de la C.N.I. (o companie de stat care se ocupă cu primit bani de la alte entităţi de stat şi direcţionat spre beneficiari), informaţiile au fost preluate din surse deschise, gen golazo.ro, un site naţional cu un impact mult mai mare decât un site local cum e Vestea. Nu am găsit pe net vreun Drept la Replică pentru cei de la Golazo. E vorba de frică faţă de echipa Tolontan („vinovată” de articole care au precedat condamnări în cazuri spectaculoase, de ex Ridzi sau Udrea)? Sau competenta directoare CNI şi avocaţii săi consideră mai important un site local decât unul central?
b. Despre proiecte blocate de finanárea ]n hopuri asigurat[ de CNI au vorbit destui responsabili ai beneficiarilor din administraţia publică locală. Referirile la cele două exemple din Neamţ nu sunt extrase din neant.
Pe subiectul Secţiei de Oncologie (proiect în care o secţie de spital zace de câţiva ani după ce au fost răzuiţi pereţii) a vorbit, ÎN CONFERINŢĂ DE PRESĂ, şi a invocat ritmul CNI chiar preşedintele Consiliului judeţean Neamţ, Daniel Harpa. Un articol scris fix pe declaraţiile lui Harpa (de concurenţă), AICI.
„Aceleaşi oale şi ulcele vechi. Proiectul este finanţat, este licitat, contestat, iar contestat şi reluat. Am mai spus şi repet: pe lângă Oncologie mai avem două, trei proiecte de acest gen.
Am adus la cunoştinţă colegilor mei de la Guvern şi celor care sunt implicaţi. Nu cred că se mai poate merge în stilul ăsta cu Compania Naţională de Investiţii.
Să meargă primarul sau preşedintele de CJ, să te mintă, să-ţi primească cererea de solicitare a finanţării şi să te duci trei, patru, cinci ani.
La momentul de faţă Oncologia este finanţată, este licitată, este câştigată licitaţia de o firmă, contestată de o altă firmă şi stă undeva acolo… iar motivul vi-l spun eu sigur: lipsa fondurilor.
Pentru a nu spune primarului sau preşedintelui că nu ai fonduri spui că este contestaţie… O procedură…” – asta a spus Harpa, în conferinţă de presă transmisă şi înregistrată VIDEO. Cum, în mapa de presă a directoarei CNI nu a ajuns ştirea respectivă în care un important demnitar acuză CNI? Că nici pe acest subiect nu am văzut drept la replică…
Dacă e aşa, înseamnă că e încă o mare lipsă de profesionalism pe ceea ce înseamnă monitorizare imagine, reacţie rapidă etc…
Despre cazul stadionului de la Roznov s-a pronunţat public primarul respectivului oraş.
Vom căuta emisiunea în care primarul Pavăl a făcut asta şi, zilele viitoare, o vom readuce în atenţia nemţenilor.
4.Cât priveşte opiniile personale (mai ales cea referitoare la faptul că CNI este, în termeni financiari, o suveică aflată la butonul unor politicieni) ele rămân la fel. Dar promitem că, în timp, vom documenta şi proba şi mai temeinic şi vom aduce astfel de detalii, cu argumente, în atenţia românilor. Deşi, graţie felului în care sunt cheltuiţi bani publici pentru bunăstarea conducerii, am remarcat că unii colegi din presă au folosit termeni şi mai elocvenţi (Guvernul aprobă salarii de aproape 5.000 euro/lună, brut, la compania-căpușă CNI, deși abia mai are bani de pensii).
5.Aserţiunile legate de sprijinul de care se bucură doamna director din parte unor persoane cu greutate sunt luate, de asemenea, din surse deschise şi credibile, gen Gândul. Acest articol a fost publicat în iunie 2024. Şi cu un an mai înainte – coincidenţă, tot la Neamţ – premierul de atunci al României spunea clar că nu este mulţumit de CNI-ul condus de aceeaşi doamnă Pătrăşcoiu.
I-o fi trimis doamna director drept la replică şi lui Marcel Ciolacu?

Cu siguranţă, vom reveni. Mai ales pe subiectul investiţiilor din Neamţ. Unde, de asemenea, mai este un proiect (casa Celibidache) care e în stadiul de proiect/şantier marca CNI de mai mulţi ani, un timp mult mai lung decât i-a luat lui Umbrărescu să facă un pod de peste un kilometru, cu 8 benzi de circulaţie, la Buzău, cu tot cu nodurile de descărcare în şi dinspre autostradă.

Daniel VINCA
sursa foto – defapt.ro

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente