“Copii, spuneți-mi la care loc de muncă din lume mergi zilnic și primești îmbrățisări?”, i-a întrebat invitata noastră din această săptămână la centrul de zi.
Mirela Angheluș este educatoare de 24 de ani iar fiecare zi la serviciu îi aduce fericire, deși provocările acestei meserii nu lipsesc. Acest om frumos cu suflet mare a ales acest drum din iubire pentru cei mici.
În prima parte a activității, Mirela le-a povestit cum a ales această profesie și care au fost pașii pe care i-a făcut în domeniul educației pentru a-și împlini visul. Cu o blândețe nativă și cu o răbdare pe măsură, educatoarea a răspuns tuturor întrebărilor și curiozităților copiilor prezenți la centru. La întrebarea lui Luca dacă este grea viața de educatoare, Mirela i-a răspuns zâmbind: “Dacă alegi să faci în viață ceea ce-ți place, totul este mai ușor. Căci o meserie făcută cu pasiune îți aduce rezultate, satisfacții și multă bucurie în suflet”.
Întrebată ce face atunci când un copil o supără, este mofturos sau violent cu cei din jur, Mirela le-a împărtășit celor prezenți care sunt metodele ei de rezolvare a situației. În primul și în primul rând stă de vorbă separat cu acel copil și încearcă să afle ce anume i-a produs starea respectivă, pentru că este foarte important să-l înțeleagă. Dacă acel copilaș nu cooperează, apelează la creioane și foi, astfel încât acesta să-și poată exprima nemulțumirea desenând. Dacă copilul este agresiv Mirela îl pune să facă mișcare, exerciții fizice care să-l tempereze sau ies în curtea grădiniței dacă vremea le permite. Pe scurt, Mirela le-a arătat ascultătorilor ei modalități de rezolvare a conflictelor aplicabile atât în familie cât și la școală sau în comunitatea din care aceștia fac parte.
Cea de-a doua parte a activității Mirela le-a spus o poveste fără carte și le-a citit o carte fără poveste despre o bibliotecă mare în care noaptea cărțile povesteau între ele. Din prima poveste, cei mici au descoperit că mărul este o căsuță roșie, fără ușă și fără ferestre, cu o stea în mijloc. Mirela le-a și demonstrat acest lucru, spre uimirea copiilor, oferindu-le tuturor câte un măr roșu pe care l-a tăiat pe orizontală, steluța apărând în mod perfect dintre cele două bucăți.
“Cartea fără poveste”, scrisă de Carolina Rabei, le-a câștigat admirația celor mici care au descoperit că și cărțile au viață, au sentimente și își doresc să fie citite. La afirmația uneia dintre cărțile vorbărețe cum că pe ea n-a citit-o nimeni niciodată și nici măcar nu știe ce fel de carte este, Pavel care a savurat fiecare fir al acțiunii din carte, a exclamat cu tristețe: “Sărmana de ea, o citesc eu”.
EduMotivation este un program de activități extracurriculare pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor care trăiesc în zone marginalizate, finanțat de CCFD – Terre Solidaire. Prin aceste activități, Asociația Stea își propune să lărgească orizonturile și perspectivele de viitor ale celor mici, oferindu-le modele de succes din comunitate.