„Eminescu și muzica”, la Ipotești. Un eveniment cultural de ținută!

  • Postat în Life
  • la 15-01-2023 09:45
  • 198 vizualizări

Memorialul Ipotești a prins culoare printr-un eveniment muzical organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Acesta a deschis seria de manifestări culturale pregătite de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Sala „Horia Bernea” a fost plină de oameni de diferite vârste, interesați și doritori să participe la evenimentul intitulat „Folk & rock pe versuri de Eminescu”. Persoanele prezente au putut participa la o proiecție muzicală realizată și prezentată de jurnalistul TVR, Doru Ionescu, despre melodii scrise de-a lungul timpului, pe versuri de Mihai Eminescu. Totul culminat un recital marca Ovidiu Mihăilescu. Puțini știu că folkistul are o relație specială cu poezia lui Eminescu. A scris pe versuri de Eminescu, dar are și melodii dedicate lui. Memorialul Ipotești a mai pregătit două zile pline de evenimente dedicate acestei zile.

Jurnalistul TVR3, Doru Ionescu, a moderat primul eveniment înscris în această primă zi dedicată poetului și Zilei Culturii Naționale. El le-a vorbit celor prezenți despre trupele și artiștii care au scris, inspirați de marele poet, apreciind că el însuși l-a înțeles pe Eminescu mult mai bine o dată cu cercetările sale muzicale decât din ceea ce oferă manualele școlare despre el în diferitele genuri ale muzicii.

A fost proiectat apoi un material muzical video cu melodii compuse pe versuri de Eminescu, și muzicieni care explică dificultatea de a compune pe creația lui. I-am văzut printre alții pe Cornel Fugaru (Sincron), pe Doru Tufiș, Mondial sau Stephan Project.

„L-am descoperit pe Eminescu în atâtea compoziții rock, folk, jazz. Acum doi ani chiar într-o operă întreagă rock intitulată „Luceafărul” și am înțeles altceva. Am văzut nemți înnebuniți, trupe de black metal, cântând în anii ’90, versuri din Eminescu traduse în engleză care îmi plăceau foarte mult, se potriveau foarte bine la ce aveau ei de exprimat, muzica aceea dură, black metal. Sunt multe poezii necunoscute, unele alese de muzicieni. Ați avut în proiecție o piesă, „Adânca mare”, cu un videoclip filmat la Costinești în timpul unei furtuni pe mare la care am colaborat”.

Întrebat despre procesul de documentare pentru materialul realizat în jurul anilor 2000, jurnalistul a menționat două întâmplări.

Prima este povestea lui Șerban Ciurea, românul premiat de președintele Obama pentru reînnoirea învățământului pe baze multimedia în California.

„Șerban Ciurea a devenit cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor atunci când nu avea nici 18 ani, în liceu cânta cu Entuziaștii. Avusese o piesă, „Lacul”, iar acea compoziție a fost premiată de UCMR în ultimii ani ’60-’70 și a trebuit să-l facă membru pentru că a câștigat acel premiu”.

Piesa pe versurile poeziei „Lacul” se găsește pe YouTube cu imagini filmate chiar la Ipotsti de Doru Ionescu.

A doua poveste este a celor din trupa Maxima, pe când era în turneu, în vara anului 1970, în URSS, Rusia de astăzi.

„Era trupa Maxima și cânta din clasicii români. Se duc în turneu în URSS, la Teatrul „Pădurea Verde” cu 9000 și 11.000 de spectatori, ceva uriaș. În momentul în care i-au auzit pe Mondial cântând în română au înnebuni. Un profesor de limba română de la Kiev s-a dus pe scenă să le mulțumească că le-au cântat și că l-au auzit din nou pe Eminescu. În momentul acela, a început o contra revoluție, adică lumea a început să strige, să declare mesaje unioniste În momentul acela poliția a trebuit să oprească concertul, să-i fugărească, să aresteze”.

Chitaristul lui preferat din ultimii ani, Călin Grigoriu, a realizat împreună cu solista și profesoara, Nadia Trohin, o versiune după poezia „Glosa”, aceasta ajungunând să fie piesa preferată pe versuri de Eminescu a jurnalistului. Animațiile îi aparțin chiar chitaristului și melodia poate fi găsită pe YouTube.

Evenimentul de sâmbătă de la Ipotești a continuat cu un recital marca Ovidiu Mihăilescu. Acesta a interpretat piese pe versuri proprii, dar și dintre cele semnate de Eminescu.

„Mereu este mai greu pe versuri de Eminescu, pentru că el este vârful poeziei românești. E foarte greu să compui pe Eminescu, fiindcă trebuie să nimerești exact în centrul țintei. Dacă nu nimerești și faci o melodie proastă, ți-ai bătut joc de Eminescu și, evident, îți bați joc și de tine și de arta ta. La restul e mai ușor, fiindcă sunt versurile mele, fac cu ele ce vreau și pot să le învârt cum vreau. Unde e versul unui alt poet la fel, trebuie să fii foarte responsabil, pentru că nu poți să faci o melodie dacă nu pui în valoare textul respectiv”.

Cantautorul poartă un respect enorm pentru marele poet, considerându-l vârful poeziei românești, unul dintre cei mai sensibili și mai puternici poeți din România, unul vital pentru formarea sa ca poet, ca artist.

Mai des am compus pe versurile mele. Nu am scris o melodie în care să-i aduc un omagiu lui Eminescu, cum a făcut, spre exemplu, Alexandru Zărnescu sau alți folkiști. Eu am încercat să fac câte o variantă de cântec pe versurile de Eminescu, dar asta nu înseamnă că e o capodoperă. Fiecare dintre noi încearcă să vină cu o variantă pentru un poem semnat de Eminescu”.

Pe lângă piesele interpretate, Ovidiu a citit și două povești care îl au, ca personaj principal, pe Mihai Eminescu, destinate publicului tânar, mai ales, așa cum a zis și el, pentru a-l înțelege mai bine.

Manifestare dedicate Zilei Culturii Naționale continuă la Ipotești și duminică și luni. De amintit că luni va fi premiera unui film dedicat vieții lui Eminescu realizat cu sprijinul Societății culturale de la Cernăuți. Filmul a fost realizat imediat după începerea războiului în Ucraina și în el joacă doar etnici din aceasta țară lovită acum se război.

Share This:

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente