Prima operă de artă donată de România Organizaţiei Naţiunilor unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) este o lucrare a artistului Mircea Cantor, realizatorul uneia dintre cele 5 opere ce alcătuiesc Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, aflat pe faleza din Tulcea – faleza Ivan Patzaichin și inaugurat la începutul lunii septembrie 2023 de Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
Lucrarea, un „covor zburător” ce poartă titlul Avioane şi îngeri, este o tapițerie ce va fi prezentată în permanenţă în holul principal UNESCO, în același spațiu cu lucrări de Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Joan Mirό, Victor Vasarely, Henry Moore și alții. România a donat lucrarea lui Mircea Cantor pentru a marca 65 de ani de la aderarea sa la UNESCO.
“[…] sper să fie un mesaj de lumină pentru lume, un mesaj de lumină venind din partea României prin această operă pe care am lăsat-o în dar aici”, a afirmat Mircea Cantor la ceremonie.
În interviul extins pe care l-a acordat RFI, artistul a explicat criteriile de selecție a operei, a elogiat bogatul patrimoniu românesc privind zborul care l-a inspirat în crearea lucrării („Visul zborului la noi, în România, se pare că e un filon istoric. […] Dar nu aveam covoarele zburătoare”) și a descris felul în care tapițeria a fost realizată de un atelier de țesătoare din Oltenia.
Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin evidențiază momente cheie din viața și cariera marelui sportiv, filtrate de sensibilitatea a cinci artiști - Mircea Cantor (Metopa), Virgil Scripcariu (Columna), Teodor Graur (Val oprit și Inimă așezată), Dan Vezentan (Culegătorul de apă), și Gyárfás Oláh (Grădina).
Informații suplimentare privind ceremonia UNESCO și interviul oferite de artist publicației RFI: https://www.rfi.ro/reportaj-rfi-160843-romania-doneaza-unesco-o-lucrare-artistului-mircea-cantor-reportaj-audio-foto
Informații despre Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin: https://rowmania.ro/ansamblul-arhitectural-ivan-patzaichin/