Focar de toxinfecţie alimentară cu peste 30 de copii duşi la spital şi medici de familie! O firmă de catering, sursa unică!

  • Postat în Mass Media
  • la 15-06-2025 11:39
  • 17 vizualizări
Focar de toxinfecţie alimentară cu peste 30 de copii duşi la spital şi medici de familie! O firmă de catering, sursa unică!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe vestea.net

Un focar de toxinfecţie aleimentară este în acest moment în ancheta DSP Neamţ. Neoficial (pe grupurile de whatsapp ale părinţilor) se vehiculează cifra de peste 30 de copii afectaţi, din care 16 au ajuns, în ultimele 3 zile, la Spitalzl Judeţean Neamţ, la Urgenţa din pediatrie. Ceilalţi copii au fost duşi de părinţi la medicii de familie şi pentru că afecţiunile respectivilor nu au fost grave, nu au mai ajuns la spital (dar unii dintre ei au primit tratament la domiciliu).

E vorba de două unităţi de învăţământ ale căror cursuri le frecventează copiii respectivi: Grădiniţa (Catolică, cum i se spune) Hristos Rege, din cartierul Precista (zona Stadion) şi Şcoala 5 din Piatra Neamţ, cartierul Dărmăneşti, unde funcţionează o formă de „şcoală după şcoală” (numită popular step by step).
Preşcolarii de la grădiniţă şi elevii de la şcoală servesc mâncare livrată de acelaşi furnizor: firma IRI&GABHOR din Alexandru cel Bun (obiect principal de activitate – pompe funebre, dar cu activitate axată ca venituri pe catering).

Problema şi valul de mici pacienţi care au luat cu asalt Pediatria au început joi după-amiaza.
Conform procedurilor, cei de la spital au anunţat Departamentul specializat de la DSP care a şi declanşat ancheta obligatorie în astfel de cazuri.
Suspiciunea (pe lanţul relatărilor elevi-părinţi) merge pe un fel de mâncare servit joi, Paste Carbonarra (cu smântână şi ou).

Joi se prezentaseră la spital 10 copii de la grădiniţă privată (cu BDA – boală diareică acută, febră şi vărsături). În final, numărul celor de la grădiniţă ajunşi la spital s-a ridicat la 15 (cu vârste cuprinse între 3 ani şi 6 ani). Dintre aceştia, dimineaţă mai erau internaţi vreo 10, pe la prânz vreo 7 şi, la ora redactării acestui material (14.02) mai erau internaţi 4.

Aseară a ajuns la spital şi un elev de clasa a 2-a de la Şcoala 5. Dar pe grupuri de părinţi ale aceleeaşi unităţi şcolare se vorbeşte de mult mai multe cazuri, restul părinţilor preferând (ca şi la grădiniţă) să apeleze doar la medicii de familie.

Părinţii vorbsc vehement nu doar de toxinfecţie alimentară ci chiar de Salmonella. Evident că deocamdată e vorba doar de o ipoteză care urmează a fi sau nu confirmată de analizele celor abilitaţi.

Din punct de vedere medical, cei de la spital spun că toate cazurile ajunse la această unitate medicală se încadrează la „forme uşoare”.

Patroana firmei furnizoare, Irina Horea, a declarat că, în primul rând, îşi doreşte ca preşcolarii şi şcolarii afectaţi să treacă cu bine peste acest „episod nefericit şi nedorit”. A confirmat faptul că vineri a ajuns la firmă o echip DSP şi a menţionat că „le-am pus la dispoziţie contraprobele şi toate informaţiile cerute. Colaborez total pentru aflarea adevărului. Evident că îmi doresc ca rezultatele oficiale să arate că firma noastră nu are nicio culpă dar, dacă va fi altfel, îmi asumt total responsabilitatea”.

Firma respectivă are mare parte din cifra de afaceri realizată prin catering (praznice, evenimente). Pe partea de clienţi din unităţi de învăţământ, singurii clienţi sunt cei de la Grădiniţa Catolică şi de la Şcoala 5. Circa 35 de elevi la grădiniţă şi, fluctuant, între 110 şi 140 la şcoala menţionată.
Bucătăria care produce mâncarea este la Alexandru cel Bun şi, după cum spune patroana, ar fi avizată de toate instituţiile abilitate (DSP, DSV etc).

Dincolo de cazul punctual, subiectul în sine (re)deschide, la mod de dezbatere şi discuţia despre felul în care sunt aleşi furnizorii de catering pentru şcoli (grădiniţe). Dacă la Grădiniţa Catolică probabil că decizia a ţinut de conducerea instituţiei, la Şcoala 5 e foarte posibil ca – aşa cum se întâmplă în astfel de forme de step by step care nu sunt acreditate cu aceast[ titulatură de Minister – hotărârea să fi fost luată de către Comitele de părinţi. Că decid părinţii sau uneori doar confirmă sugestia primită de la Directorat e, deja, altă discuţie.
Cert e că, de multe ori, argumentele sunt de tipul „cunosc eu pe patronii de la X” sau fel de fel de recomandări venite pe canale administrativ-politice.
E ciudat uneori (subliniem, la modul de principiu) că părinţii preferă firme care au doar bucătărie şi livrare catering şi nu şi un restaurant cu acces public (şi, în general, cu un rulaj mai mare) şi care e „condamnat” la o transparenţă mult mai clară.
Astfel de subiecte se discută acum pe grupuri de părinţi, curg şi acuzele legate de posibile forme de răsplată pentru decidenţi (părinţi sau profesori) dar, fără proble, astfel de invocări rămân doar la stadiul de… discuţii.

Cert este că, în următoarele zile, se va afla oficial dacă a fost vorba ŞI de Salmonella şi care sunt deciziile instituţiilor abilitate să facă lumină în acest caz.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Nota Bene – Orice persoană sau entitate care consideră sau doreşte să aducă precizări în plus pe acest subiect, poate face acest demers prin remiterea unui mail pe adresa Redacţiei Vestea.

Background:
Despre infecţia cu Salmonella

Infecția cu Salmonella, cunoscută și sub numele de salmoneloză, este un tip de infecție bacteriană cauzată de bacteria Salmonella. Există mai multe tipuri diferite de bacterii cu acest nume, dar Salmonella enterica este cea mai frecventă specie care provoacă infecții la om şi cea mai frecventă cauză a toxiinfecţiei alimentare şi enterocolitei.

Oamenii se infectează cel mai frecvent prin intermediul apei sau alimentelor contaminate. Majoritatea celor infectaţi dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de 8 – 72 de ore de la expunere şi se recuperează în câteva zile până la o săptămână, fără tratament specific. Totuşi, există şi persoane care nu prezintă nici un simptom.

În cele mai multe cazuri, salmoneloza poate fi tratată cu antibiotice și îngrijire, cum ar fi menținerea hidratării și odihnă. Cu toate acestea, în unele cazuri, infecția cu Salmonella poate duce la complicații mai grave, cum ar fi deshidratarea, septicemia și artrita reactivă.

Cauze

Infecția cu Salmonella este cauzată de bacteria Salmonella, care poate fi găsită în alimente, apă și suprafețe contaminate. Cele mai frecvente surse alimentare ce pot fi purtătoare de Salmonella sunt: carne crudă, păsări de curte și fructe de mare; ouă crude sau insuficient gătite; produse lactate nepasteurizate; fructe și legume.

Bacteria poate fi găsită, de asemenea, în fecalele animalelor infectate, inclusiv ale animalelor domestice și sălbatice, și poate fi răspândită prin contact direct cu animalele sau cu fecalele acestora. În plus, Salmonella poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contactul cu materii fecale contaminate, de obicei din cauza unei igiene precare.

Unele produse proaspete, în special soiurile importate, pot fi irigate pe câmp sau spălate în timpul procesării cu apă contaminată cu salmonella. Contaminarea poate avea loc, de asemenea, în bucătărie, din cauza:
alimentelor manipulate necorespunzător;
suprafețelor infectate;
animalelor de companie și altor animale infectate.

Factori de risc

Infecțiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara decât iarna şi, în general, persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare sunt:
copiii; persoanele în vârstă; persoanele cu un sistem imunitar slăbit; femeile însărcinate.

Simptome

Simptomele infecţiei cu Salmonella apar, de obicei, între şase ore și şase zile după infecția inițială, durează între patru şi şapte zile şi pot include:
diaree; crampe la stomac și dureri abdominale; febră bruscă; greață; vărsături.

Unele tulpini de Salmonella pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, inclusiv lichidul spinal și creierul şi pot duce la complicații grave.
Unele persoane prezintă dureri articulare, cunoscute sub numele de artrită reactivă, care poate dura luni sau ani de zile și poate deveni artrită cronică.

………………….

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente