Gandeste verde, gandeste curat! - Scoala de vara

  • Postat în Personal
  • la 12-07-2017 18:03
  • 591 vizualizări
"Scoala de vara" este unul dintre premiile pe care Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, organizatorul concursului anual "Gandeste verde, gandeste curat!", le ofera de ceva timp incoace castigatorilor acestei competitii scolare.
Mai concret, timp de 4 zile, echipa castigatoare participa la un soi de cursuri organizate in incinta Gradinii Zoologice Bucov de langa Ploiesti. Sponsorii, nu spun cine-persoane importante!, asigura transportul copiilor si masa acestora, iar o mana de alti oameni inimosi se straduiesc sa ii distreze (educativ) pe cei mici. Sau mari... Nu se stie, ca au fost si liceeni.
Anul acesta, colegele mele de la Relatii Publice au terminat cu brio a IX-a editie a concursului si se pregatesc sufleteste, de o mare chermeza, pentru editia jubiliara cu numarul X. Sa te tii distractie!
Sa vedem insa care a fost clasamentul in editia abia incheiata. Precizez ca acest concurs se desfasoara pe parcursul mai multor luni, iar etapele sunt legate de zilele aniversate in calendarul ecologic, cuprinzand probe practice si artistice. Probele difera de la un an la altul, depinde ce ne mai "bubuie" mintea cum s-ar zice, astfel incat sa nu esuam intr-o sfanta monotonie. Si bineinteles pentru derutarea concurentilor. Ca urmare, castigatorii sunt departajati de un punctaj obtinut la fiecare etapa, jurizarea fiind facuta de un...juriu. Dar ce credeati? Juriu cu mai multe persoane, chiar invitati din afara institutiei, mai cu discernamant in cazul lucrarilor constand din picturi, machete sau clipuri video.
REZULTATELE CELEI DE-A IX-A EDITII A CONCURSULUI "GANDESTE VERDE, GANDESTE CURAT!"
PREMIUL III la sectiunea A (clasele I-VIII)
-Scoala Gimnaziala „Nicolae Balcescu” Ploiesti 5270 puncte
- Scoala Gimnaziala „Sfantul Vasile” Ploiesti 5250 puncte
PREMIUL III la Sectiunea B (clasele IX-XII)
-Colegiul National „Al.I.Cuza” Ploiesti-3855 puncte

PREMIUL II la sectiunea A
- Scoala Ienachita Vacarescu din Ploiesti- 5420 puncte
PREMIUL II la sectiunea B
- Colegiul Spiru Haret din Ploiesti-4005 puncte

PREMIUL I de la SECTIUNEA A
-Scoala gimnaziala POTIGRAFU, com. GORGOTA -5629 puncte

PREMIUL I de la sectiunea B
- COLEGIUL NATIONAL I.L. CARAGIALE din Ploiesti-4135 puncte

Dupa cum vedeti, exista doua sectiuni: cls I-VIII si cls IX-XII. Nu de alta, dar alta minte au aia mici si alta indemanare au aia mari. Observati simetria! Au fost inscrise 15 scoli si 7 licee.
Cea mai cea, adica distractiva, proba, a fost, zic eu, aceia care a marcat Luna Padurii, si a cerut amenajarea unui colt verde in scoala sau pe terenul aferent acesteia. Sa fi vazut intrecere de idei demne de un artist peisagist, unele au fost chiar superbe.
Mai jos, "opera" unuia dintre castigatori, Sc.Gimnaziala Potigrafu-Gorgota

Si astfel am intors-o bine din condei deoarece am ajuns la premii. Premiile au fost extrem de consistente, dar la Premiul al III-lea s-a oferit Scoala de vara de care vorbeam mai sus. Primul beneficiar a fost Sc.Gimnaziala N.Balcescu din Ploiesti.
Inainte de a trece la povestea acestei frumoase initiative, ar trebui sa amintesc faptul ca la inceputuri, unul dintre personajele sufletiste care s-a implicat in acest proiect, a fost doamna Susan Safford, o americanca membra a Peace Corps, "detasata" la institutia noastra si care ne-a uimit cu vitalitatea ei, in ciuda varstei respectabile la care orice roman serios s-ar fi pensionat fara ezitare. Ea insa bantuia prin lume si a nimerit in colectivul nostru, poate la fel de ciudat ca ea, unde s-a integrat foarte bine. Intre timp, Susie si-a terminat stagiul la noi si a plecat spre alte meleaguri unde o trimitea datoria.
In orice caz, asa a pornit Scoala de vara...
In acest an, in parteneriat tot cu Gradina Zoo Bucov, scoala s-a derulat in cadrul verde al Parcului "Constantin Stere", o mare zona de agrement aflata langa Ploiesti.
Copiii s-au distrat pe cinste. Au avut zi in care au invatat despre animalele din gradina zoo, zi in care au invatat notiuni de arhitectura, zi despre dinozauri si arbori, zi de orientare turistica, zi de vizitat un muzeu, zi in care s-au batut cu pistoale cu apa, zi in care au desenat si au modelat plastilina, zi de hranit animalele, zi despre pasari, zi de... mare veselie, asa cum au fost toate scolile de vara din acesti ultimi ani.
Si speram sa mai apucam si a X-a editie...
( Poate credeti ca este o formula cam sumbra, dar, poate nu stiati, in aceste zile lipsite totalmente de vreo umbra macar de glorie, se pregateste desfiintarea sistemului de mediu din Romania. Sistemului, asa cum il stim de mult timp, reprezentat prin agentii pentru protectia mediului judetene. O alta mare escrocherie a onoratului nostru guvern. Cica se vrea descentralizare. In fapt, se pune de o mica dictatura. Dar cine sa-si dea seama de anvergura dezastrului?)

Va las cu pozele.