GASTRONOMIE

În menţinerea vieţii – rezultatul unor funcţii de bază comune tuturor organismelor biologice – oimportanţă deosebită o are actul alimentar, prin care organismele vii procură, pregătesc, consumă şimetabolizează hrana pentru a realiza stabilitatea şi dezvoltarea lor.Alimentaţia umană păstrează o parte din caracteristicile de mai sus dar este diferită şimai evoluată decât a altor vieţuitoare. O alimentaţie echilibrată furnizează cantităţi corespunzătoarede nutrienţi pentru energie, creştere, întreţinerea şi reglarea proceselor metabolice. În concordanţă cusănătatea organismului, acesta trebuie să aibă cantitatea necesară de nutrienţi prezenţi în alimente,fără excese sau lipsuri.Într-o definiţie foarte generală, alimentele sunt produse naturale, preparate industrial, pe careoamenii le consumă pentru hrană sau pentru plăcerea lor.Termenii „hrană” şi cuplul „plăcere-savoare” definesc două calităţi fundamentale ale aliment...