Indicatorii din contabilitate importanti pentru un antreprenor

  • Postat în Profesional
  • la 16-08-2022 10:50
  • 267 vizualizări

Atunci când deschizi o firmă este recomandat să îți găsești un contabil potrivit, care să te ajute să ai grijă de cifrele afacerii tale.

Totuși, este bine să urmărești și tu îndeaproape situația financiară, iar pentru asta, trebuie să înțelegi care sunt indicatorii din contabilitate importanți pentru un antreprenor.

Află din acest articol la ce cifre contabile trebuie să fii atent și cum îți influențează afacerea.

Cum te ajută indicatorii contabili?

Fie că ești antreprenor la început de drum sau ai deja o afacere, ai nevoie de îndrumarea unui contabil dedicat business-ului tău. În felul acesta, te asiguri că ai o evidență contabilă corectă, declarațiile depuse la termen, dar mai ales, beneficiezi de cele mai bune sfaturi contabile și financiare.

Un lucru trebuie să reții aici. Chiar dacă ai găsit acel contabil perfect, asta nu înseamnă că tu poți să ignori toate aceste aspecte. Dimpotrivă, pentru a fi un antreprenor de succes trebuie să fii capabil să îți înțelegi business-ul pe toate palierele, sub toate aspectele sale.

Cum poți să înțelegi mai bine cifrele afacerii tale? Cu ajutorul indicatorilor contabili. Aceștia te ajută să înțelegi în orice moment unde se situează firma ta, dacă înregistrezi un progres, sau mergi pe pierdere, și cel mai important, iei deciziile corecte și concrete, bazate pe date reale.

Indicatorii importanți pentru un antreprenor din contabilitate

La ce cifre ar trebui să fii atent atunci când primești actele de la contabilul tău? Iată care sunt cei mai importanți indicatori pe care trebuie să îi înțelegi și să știi cum îți influențează afacerea.

Banii firmei: ce cash ai disponibil?

Orice afacere are nevoie de lichidități pentru a supraviețui, dar mai ales pentru a se dezvolta.

Cum știi de ce bani dispune afacerea ta în orice moment? Este simplu, te uiți în balanța de verificare pe care contabilul ți-o pune la dispoziție (de cele mai multe ori lunar), și verifici clasa 5, conturile 5311 “Casa în lei” și 5121 “Conturi la bănci în lei”. Toți banii disponibili ai firmei se vor regăsi în aceste conturi, pe coloana de debit.

Un lucru important de reținut: soldul contului 5121 trebuie să fie identic cu soldul de pe extrasul de cont!

De asemenea, dacă vrei să urmărești încasările și plățile efectuate într-o perioadă, trebuie să urmărești rulajele: cele debitoare reprezintă încasările, în vreme ce plățile efectuate se regăsesc la rulajele creditoare.

Încasări versus datorii

Lunar sau cel mult trimestrial, este bine să verifici soldurile de furnizori și clienți. Totodată, asigură-te că au fost înregistrate toate facturile emise către clienți, dar și cele primite de la furnizori. În cazul în care observi omisiuni (din vina ta sau a contabilului) sau înregistrări eronate (la alte date decât cele de pe facturi), trebuie să faci corecțiile necesare pentru a avea o evidență contabilă corectă, conformă cu realitatea.

Ce se întâmplă dacă datele din contabilitate diferă cu cele de pe facturi sau există omisiuni?

Dacă o factură a fost anulată și nu ai dat mai departe informația la contabilitate, sau ai uitat să dai toate facturile, sau contabilul nu a înregistrat anumite facturi sau le-a înregistrat eronat, immpactul accestor fape poate genera o serie de consecințe, după cum urmează::

  • depășirea plafonului stabilit de lege pentru a deveni plătitor de TVA și nedepunerea la timp a declarației de schimbare a vectorului fiscal – acest lucru va genera și amenzile din partea fiscului
  • plata unor sume de bani mai mici sau mai mari către stat
  • probleme de cash-flow
  • eventuale amenzi și imputarea unor accesorii și penalizări în cazul unui control ANAF.

Cum verifici dacă este totul în regulă?

În primul rând mergi la clasa 4, conturile 404 “Furnizori” și 4111 “Clienți”. Verifică analiticul fiecărui furnizor/client, și totodată analizează și jurnalele de cumpărări și vânzări. Nu ezita să îi ceri ajutorul contabilului pentru clarificări.

De asemenea, anual, la întocmirea dosarului de inventariere a societății solicită confirmările de sold de la clienți și furnizori pentru a te asigura de corectitudinea situațiilor financiare anuale.

Împrumuturi

Rămânem puțin pe subiectul datoriilor firmei deoarece un alt indicator care te interesează și care impactează afacerea este contul 4551, unde regăsești sumele cu care tu ți-ai creditat societatea. Este în regulă să îți finanțezi afacerea atunci când nu dispui de lichidități, dar este important să nu faci din asta o regulă. În felul acesta business-ul tău nu poate deveni sustenabil, și cu atât mai mult scalabil.

Alte împrumuturi care te-ar putea interesa sunt cele la bănci sau un eventual leasing. Le găsești la clasa 1, contul 162 “Credite bancare pe termen lung” sau 167 “Alte împrumuturi și datorii asimilate”.

Taxe

Tot pe acest palier al datoriilor regăsim taxele și impozitele. Trebuie să te asiguri că ceea ce figurează în balanță este echivalent cu ce ai declarat la ANAF. Periodic, solicită contabilului o fișă sintetică pentru a te asigura că ești la zi cu plata datoriilor ANAF.

Cum verifici taxele?

La clasa 4, conturile:

  1. 431, 436, 444 – conturi cu sumele referitoare la contribuțiile salariale
  2. 441 – impozitul pe profit/venitul microîntreprinderilor
  3. 4423 – TVA de plată
  4. 4424 – TVA de recuperat

Tot aici, trebuie să verifici contul 421 unde figurează salariile datorate angajaților.

Nu uita! Neplata salariilor și a taxelor aferente salariilor poate atrage atât amenzi și accesorii, cât și sancțiuni penale pentru administrator.

De asemenea, nedeclararea sau declararea și neplata tva-ului și impozitului pe venit/profit atrage accesorii și amenzi din partea ANAF.

Cifra de afaceri

Un alt indicator pe care trebuie să îl urmărești cu atenție este cifra de afaceri. O afacere sustenabilă, cu potențial de a deveni scalabilă, are o cifră de afaceri în creștere de la an la an.

Cum verifici cifra de afaceri?

La clasa 7, trebuie să te uiți la totalul veniturilor obținute din obiectul de activitate. Spre exemplu:

  • dacă ai o firmă care oferă servicii de curățenie pentru birouri, cifra ta de afaceri va fi indicată de contul 704 “Venituri din servicii”
  • dacă ai un magazin online, contul 707 “Venituri din vânzarea mărfurilor” va fi cel care indică situația firmei
  • dacă ai un restaurant trebuie să urmărești conturile 707 “Venituri din vânzarea mărfurilor” și 701 “Venituri din vânzarea produselor finite”, iar cifra de afaceri va fi totalul celor două conturi etc.

Profit sau pierdere

Unul dintre indicatorii contabili cei mai importanți pentru un antreprenor este contul 121. Cu ajutorul acestui cont verifici anual dacă firma înregistrează profit sau pierdere. Astfel:

  • dacă soldul contului 121 este creditor, atunci ai obținut profit
  • dacă soldul contului 121 este debitor atunci înregistrezi o pierdere.

Capitalurile firmei

Dacă vrei

  • să atragi fonduri pentru afacerea ta (credite de la bănci sau finanțări de la investitori),
  • să obții un leasing auto
  • sau să soliciți o eșalonare de la ANAF, trebuie să te intereseze capitalurile firmei.

Capitalul propriu este unul dintre cei mai analizați indicatori financiari pentru a stabili “sănătatea” afacerii și viitorul acesteia.

La ce trebuie să te uiți?

În balanța contabilă trebuie să urmărești toate conturile contabile care încep cu cifra 1: capitalul social, rezerve, împrumuturi, profit/pierdere etc. Iată care sunt componentele capitalurilor proprii pe care trebuie să le analizezi singur sau împreună cu contabilul:

  • capitalul social
  • primele de capital
  • rezervele
  • rezultatul reportat
  • rezultatul exercițiului financiar – profitul/pierderea curentă
  • împrumuturi

De ce contează conturile de capital?

  1. Capitalul şi rezervele reprezintă dreptul asociaților asupra bunurilor firmei, după deducerea tuturor datoriilor.
  2. Poți obține bonificații acordate din impozitul de plată – impozit pe profit, impozit pe venitul microîntreprinderilor sau impozit specific pentru capitaluri proprii pozitive și în creștere – poate varia de la 2% la 10% în funcție de evoluția capitalurilor.

Este adevărat că pentru dezvoltarea unei afaceri trebuie să fii 100% implicat și să delegi celelalte sarcini, inclusiv contabile.

Totuși, acești indicatori sunt cei pe baza cărora îți vei fundamenta deciziile de business, așa că este bine să îi cunoști, și să știi să îi interpretezi. Sau, poți opta pentru serviciile de contabiliate digitale disponibile pe platforma StartCo (multumim pentru ajutorul acestui articol) unde vezi date despre performanța afacerii tale în timp real (vânzări, profit, marjă de profit, etc.).

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente