Inteligenta Emotionala de Daniel Goleman – Recenzie

  • Postat în Profesional
  • la 11-01-2018 14:09
  • 1126 vizualizări

Titlul intrigant ”Inteligența emoțională” sugerează că această carte va redefini ceea ce înseamnă să fii inteligent.

E și mai controversant cu cât subtitlul cărții ne sugerează că inteligența emoțională e de fapt mai importantă decât nivelul de IQ.

Cartea este împărțită în 5 părți cu 16 capitole. Are un capitol întreg dedicat managerilor și proprietarilor de afaceri, unde li se arată cum îi poate ajuta inteligența emoțională să aibă succes.

Să îți obții ambițiile personale și profesionale depinde de multe ori de comportamentul tău și de colaborarea constructivă cu ceilalți din jurul tău.

Unii sunt predispuși la inteligență emoțională, alții au probleme gestionându-și emoțiile.

Răspunsul emoțional este de obicei automatic. Este foarte bine atunci când este o situație de viață și de moarte, dar nu este atât de bine când ești într-o discuție aprinsă cu un client sau un partener de afaceri.

Fiecare capitol major începe cu o poveste reală, o dramă ce scoate în evidență, într-un mod extrem, ce poate cauza lipsa inteligenței emoționale (sau un blocaj emoțional).

Goleman aduce la lumină multe cercetări pentru a arăta tendința de escaladare a problemelor emoționale din societatea noastră. Poveștile sunt destul de dure, cazuri de crimă, oameni cu depresie gravă și multe altele.

O multitudine de părinți și profesori se plâng tot mai mult în ultimii ani că generația nouă de copii are mai multe probleme emoționale decât generația anterioară: mai multă singurătate și depresie, mai multă furie, mai multe griji, mai multă impulsivitate și agresivitate.

Daniel Goleman crede că remediul constă în modul cum sunt pregătiți cei mici pentru viață. Este timpul ca părinții să nu mai ignore educația emoțională a copiilor.

Cartea oferă materialul necesar pentru o sănătate emoțională nu doar pentru copii dar și pentru adulți. Iar informațiile prezentate sunt însoțite de dovezi științifice.

În același timp, oferă soluții școlilor pentru a preda aptitudinile emoționale copiilor de la o vârstă fragedă. În anumite școli din lume deja se predă inteligența emoțională, dar probabil va dura mulți ani până va fi acceptată peste tot.

Goleman acoperă cam tot ce ține de acest subiect, inclusiv neurologia emoțiilor, comportamentul de grup, controlul impulsului (în special privind agresiunea) și corelarea stării emoționale cu capacitatea cuiva de a îndura durerea sau vindecarea după o operație chirurgicală.

Vestea bună pe care ne-o oferă autorul este că atât copiii, cât și adulții pot beneficia de pe urma unui “training în emoții”: mecanismul de a simți al creierului, sinapsele – pot crește la propriu, chiar și în cazul unor afecțiuni precum depresia sau comportamentul obsesiv-compulsiv. Inteligența emoțională se poate învăța.

Iar copiilor trebuie să li se ofere modele de etică pentru că ei să își poată dezvolta propriile valori.

Cartea o poţi găsi uşor pe:

eMAG.ro

elefant.ro

libris.ro

Succes la citit!

Laurentiu Mihai

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente