Acest articol este pentru părinții care se gândesc din ce în ce mai mult la viitorul copiiilor lor și care vor să facă o investiție acum pentru ei la maturitate.
Așa a aparut și Contul Junior Centar – un cont care poate fi o mică bază de pornire pentru acest tip de investiție.
Fiind un program prin intermediul căruia statul dorește să se împrumute de la populație, acesta este adresat tuturor, el având unele avantaje fata de un depozit clasic.
Fiind dedicat minorilor, el are o rambursare de ziua majoratului beneficiarului. Dobândă anuală a acestui cont este de 3%, la aceasta se adaugă și o primă daca suma depusă este mai mare de 1200 de lei.
Ce trebuie să știi despre acest cont?
Fiind un cont disponibil încă de la finalul anului 2018, Statul Român a pus la dispoziția populației un cont numit Junior Centenar.
Acesta se deschide foarte ușor în momentul nașterii copilului, având în același timp și un cod unic, el fiind pe baza CNP-ului celui mic. El se poate deschide la orice vârstă până la majorat.
În ceea ce privește dobânda anuală, acasta este de 3%, indiferent de sumele care sunt depuse. De asemenea, cei ale căror conturi vor fi alimentate cu minim 1200 de lei pe an, se vor bucura de 600 de lei în plus, bani care nu suporta dobânda.
Acești bani sunt plătibili în momentul când contul ajunge la maturitate. Banii aceștia pot fi depuși de oricine și pot fi retrași de către beneficiar, doar după ce acesta a împlinit vârsta de 18 ani.
Statul Român s-a angajat încă din anul 2018 să sprijine financiar copiii din România, împrumutându-se în același timp de la populație. În acest fel, stătul se asigură că copiii vor avea o anumită sumă de bani în momentul când împlinesc 18 ani.
Banii vor fi folosiți pentru educație, dar și pentru formare profesională sau pentru alte necesitați pe care tinerii le vor avea în această perioadă.
Care este principiul de funcționare?
Modul de funcționare este unul destul de simplu și anume că scopul sau este de a economisi fonduri, astfel încât cei mici să se dezvolte și să se educe.
În momentul în care părintele decide (poate fi la naștere sau chiar la 17 ani), se poate deschide un cont pe numele copilului,,
În acest cont din Trezorerie se vor putea depune oricând sume în lei de către părinți sau de către reprezentantul legal al copilului sau de oricine doreste (bunici sau alte persoane care doresc să sprijine)
Sumele se pot depune prin virament bancar, mandat poștal, dar și prin numerar în orice unitate a Trezoreriei Statului (prin numerar este cea mai folosită metodă și chiar poate fi o variantă să mergeți alături de copil pentru a face aceste investiții). Implicați și copilul și va învăța din timp ce înseamnă investiții pe termen lung.
Ce trebuie să știi despre dobânzi?
Desi programul este prezentat mai mult că un cont de economii, acesta trebuie privit mai mult ca un depozit bancar. Motivul pentru care el trebuie numit așa este că nici reprezentantul legal al copulului și nici copilul nu vor putea folosi contul până în momentul când cel mic nu a împlinit vârsta de 18 ani.
Dobândă este de 3% pe an, urmând că aceasta să fie calculată în momentul când depozitul ajunge la data scadență și anume momentul când titularul împlinește vârsta de 18 ani.
Care sunt condițiile pe care oricine trebuie să le cunoască?
Pentru a putea intra în program titularul trebuie să nu fi împlinit 18 ani și să fie cetățean român. Pe numele sau este deschis automat un cont la Trezoreria Statului.
Dobânda este asigurată din bugetul Secretariatului General al Guvernului. Aceasta este plătită în momentul scadenței depozitului, atunci când copilul împlinește 18 ani. În situația copiilor ocrotiți prin serviciile publice, dar și private, depunerea anuală este de 1200 de lei, ea fiind asigurată din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Suma maximă care poate fi depusă nu trebuie să depășească un plafon de 100.000 de euro, acesta fiind echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb valutar din ultima zi a anului precedent.
Banii pot fi retrași mai devreme?
Sumele strânse pot fi retrase mai devreme de împlinirea vârstei de 18 ani, iar retragerile vor fi făcute doar în anumtie condiții speciale. Se poate face o cerere de retragere pentru a acoperi cheltuielile medicale pentru tratarea unor mobil foarte grave ce pot duce la decesul titularului.
Printre bolile acestea se număra cele rare, infecțioase, hematolitice, malformațiile congenitale, dar și afecțiunile oncologice sau intoxicații.
Se mai pot face cereri pentru retrageri, astfel încât să se poată achita facturi pentru serviciile medico-sociale, în cazul în care titularul dovedește că suferă de tulburari de dezvoltare. Retrageri se mai fac și pentru a se achita cheltuielile nmecesare pentru recuperarea medicală.
Daca titularul decedează, părinții sau reprezentanții legali pot retrage banii mai devreme de data scadentă. Se vor calcula bonusurile și dobânzile aferente în momentul retragerii.
Cum ar arăta un exemplu de calcul?
Dacă economisirea banilor începe cu anul 2023, contul vă ajunge la maturitate în 2041. Având în vedere bonusul din partea statului acordat pentru o depunere de minim 1200, vom lua în calcul și acest lucru.
Dacă presupunem că se vor depune 1200 de lei timp de 18 ani, în anul 2041 vom ajunge la o sumă de 39.747 lei. Randamnetul mediu anual vă fi unul de 6.1%, ceea ce nu este deloc rău pentru banii investiți.
Cea mai bună variantă din punctul meu de vedere este să depuneți 1200 lei în cont pentru că în acest mod randamentul poate fi unul foarte bun.
Mai jos este un tabel realizat de Adrian Asoltania randamentele și sumele pe care le puteți câștiga:
Cât de profitabil este un astfel de cont?
În ceea ce privește dobândă fixa anuală, ai în vedere totuși că ea este destul de mică, existând în momentul de față pe piață variante mai avantajoase.
Potrivit experților, un depozit pe o perioadă atât de lunga de timp este unul destul de riscant pentru că nu avem cum să știm cum va evolua inflația. Exista și riscul să pierdeți mai mulți bani decât să câștigați.
Avem din păcate exemplul depozitelor prin Banca pentru Locuințe, atunci când în 2015 bonusul a fost blocat, iar de atunci oamenii încă își mai așteaptă sumele restante.
DAR, contul este unul cu randamente de la 6,2 dacă facem contul la vârsta de 0 ani și chiar de 53% dacă îl facem la vârsta de 17 ani. Este un cont bun din care pot fi transe multe lecții de investiții pentru copii.
Riscul pe viitor este ca statul să nu se mai implice în acest program, iar cei 3% pe an nu mai este un câștig asa de bun.
Concluzie
Cu toate acestea, un astfel de program este unul foarte bun, economiile fiind puse la treabă în acest fel, astfel încât să se obțină unele dobânzi de pe urma lor.
Dar recomandarea este să implicați copiii în tot acest demers și chiar să îi ajutați să facă chiar ei depunerile.
Investițiile se pot învăța la vârste foarte fragede și chiar ar fi de preferat să facem acest lucru.
Succes la bani!