A doua zi. Ipotești. Chitară și muzică bună. Iubire cât cuprinde de la firul de iarbă care îți gâdilă tălpile până la cerul încărcat de seninul splendid, mai senin, ca la Ipoteștii lui Eminescu, nicăieri. Acordurile de chitară acompaniază totul. Versul străbate suflete și fiecare frunte își netezește ridurile. Doar zâmbet. Ca-n vacanța, ca o poveste desprinsă din colții realității. Totul începe la ora 15.00, cu un workshop de tradiție pentru festivalul ajuns la cea de-a 8-a ediție.
Poeta Clara Mărgineanu și invitații ei -Mihai Cosmin Popescu, Walter Ghicolescu, Ovidiu Mihăilescu și Emeric Imre și cu voia dvs, subsemnata, au încercat preț de o oră să-i anime pe tinerii folkiști la o discuție despre muzica folk și tinerii. Adică, o temă ce le era, clar, destinată. În sală printre cei prezenți și poetul Sorin Poclitaru, unul dintre cei mai cântați de tinerii cantautori.
O discuție relaxată fără ifose, fără discursuri grele, cu suflet și oameni frumoși. S-a vorbit despre versul cântecului folk-important să-l preiei sau să-l scrii chiar tu, despre tinerii jurnaliști de la ziarul Buzz prezenți an de an la eveniment, prezenți cu dorința lor de a transmite, de a relata, de împleti sentimentele trăite de ei și de ceilalți acolo în spațiul magic al Ipoteștilor.
Ipoteștii sunt miezul festivalului. Aici, la Ipotești, se întîmplă aproape tot: începe cu workshopul acesta amintit, continuă cu expoziția de amintiri imortalizate de fotografii evenimentului, cu lansări de carte, de CD-uri, apoi concursul trupelor și, la final, recitalul. Anul acesta, doar 7 grupuri și două recitaluri. Walter Ghicolescu a încălzit publicul pentru veteranul de la Pasărea Colibri, Mircea Vintilă care a terminat recitalul cu publicul în picioare. N-a lipsit, firesc, nici din recitalul celebrului cantautor imnul festivalului de anul acesta „Vinovații fără vină”. S-a cântat și vineri, în recitalul lui Cristian Buică, s-a încheiat cu piesa aceasta și atelierul de poezie și muzică susținut de Clara, l-a cântat și Vintilă. De fiecare dată, însă cu aceeași emfază, cu aceleași inimi deschise din partea publicului exploziv, dornic de folk, de poezie, de muzică.
Președintele juriului, Mihai Cosmin Popescu remarca imediat ce seara concursului dedicat grupurilor s-a încheiat câțiva tineri, ba chiar a subliniat că va fi grea misiunea juriului. „Au fost câțiva tineri foarte buni, a fost un repertoriu mai bine ales, au fost cântece care i-au reprezentat mai bine și aici se vede efortul profesorilor. Cred că va fi greu să acordăm trofeul pentru că au fost cel puțin trei nume care se bat pentru el”, a spus Mihai Cosmin Popescu.
Trofeul acrodat pentru cea mai bună interpretare a unei poezii scrise de poetul Mihai Eminescu se va acorda, duminică, în cadrul serii de gală, iar după gală, botoșănenii sunt așteptați la un recital susținut de Magda Puskas. Evenimentul este organizat de Asociația Organizatorilor de evenimente cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Botoșani și al Primăriei Săveni.
Mai multe poze aici.