Istoria genții – accesoriul de bază în garderoba feminină

  • Postat în Edu
  • la 21-03-2017 15:05
  • 466 vizualizări

”Bărbatul însurat îşi ţine banii în geanta soţiei”, spunea Raoul de la Grasserie. De la tradiționalul săculeț legat la brâu, punguța cu doi bani și traista ciobanului, până la adevărate creații de artă, geanta a parcurs odată cu noi, rând pe rând, toate etapele de dezvoltare ale omenirii. Pungile și portmoneele au fost dintotdeauna articole practice, nelipsite din viața de zi cu zi atât a bărbaților, cât și a femeilor. Ele erau necesare pentru a păstra banii și alte obiecte personale (oglinjoare, sticluțele cu uleiuri, ustensile mici), din moment ce hainele nu erau încă echipate cu buzunare. După cele câteva genți realizate manual, conservate în muzeele din lume, ne putem da seama despre istoria vastă a acestor accesorii.

Una dintre cele mai vechi poșete a fost descoperită în orașul Mosul, în nordul Irakului. Se presupune că prețiosul accesoriu a fost realizat manual în jurul anului 1300, fiind confecţionat din metal, cu aplicaţii din aur şi argint.

Geanta poate concura, după măiestria realizării, cu adevărate opere de artă, sculptate sau pictate. Suprafaţa sa prezintă scene din viața de curte. În centru sunt înfățișați regele și regina, înconjurați de servitor. Aceștia le oferă stăpânilor mâncare şi băutură, le țin umbră și îi distrează, cântând la harpă și lăută.

O altă relicvă, care amintește de o poșetă, datează de prin anul 2.500 înainte de Hristos. Ea era realizată din piele sau pânză, care, din păcate, nu s-au păstrat, și era decorată pe partea frontal cu peste 100 de dinți de câine, toți îndreptați spre aceeași direcție. Acesta și este, de fapt, unul din motivele pe care s-au bazat cercetători, afirmând că vestigiul descoperit este ceea ce a mai rămas de la o geantă. Dinții de câine erau, în acea perioadă, o materie primă adesea folosită în realizarea colierelor, accesoriilor de păr și alte obiecte decorative.

De-a lungul timpului s-au descoperit puține pungi antice, deoarece ele erau realizate, în mare parte, din materiale perisabile, astfel că nu s-au putut păstra secole la rând. Gențile și poșetele conservate ne demonstrează că strămoșii noștri au folosit și ei o varietate mare de modele, care se diferențiau în funcție de scop și ocazie: saci cu închizătoare, pungi din piele și poșete cu șnururi lungi. Cu excepția unor pungi de umăr, care erau destul de rare, toate gențile se purtau atașate la curea sau cingătoare.

Spre sfârșitul secolului al XVI-lea hainele bărbătești au început a fi completate cu buzunare. Astfel, pungile pentru bărbați au dispărut încet-încet și gențile au început să fie atribuite, în exclusivitate, garderobei feminine. În secolele XVII și XVIII hainele femeilor erau atât de voluminoase, încât una sau două pungi puteau fi ascunse cu ușurință sub fuste. Astfel că croitorii au început să adauge buzunare și vestimentației feminine, de obicei, câte unul la fiecare șold.

Odată cu descoperirea orașului roman, Pompei, în secolul XVIII, toate lucrurile din Grecia și Roma Antică au devenit extrem de populare. Clasicismul a avut un impact major și în moda feminină: rochiile au devenit strâmte, pe talie, iar în spatele lor nu mai era loc pentru buzunare. Astfel conținutul lor a fost mutat în prima geantă adevărată, suspendată de o coardă sau un lanț. Asemenea genți au fost în trend până în primele decenii ale secolului XIX, fiind realizate manual din toate tipurile de țesături, adesea chiar de femeile care le purtau.

În timpul secolului al XIX-lea, în epoca Revoluției Industriale, au fost inventate metode de fabricare și tehnici noi de realizare a genților. Au început a fi folosite și materiale noi precum fierul și oțelul lustruit. Erau produse și genți voluminoase de voyage, care făceau mai ușoară transportarea lucrurilor cu barca sau cu trenul.

În secolul XX, arta și moda au evoluat rapid. Emanciparea femeilor și angajarea lor în câmpul muncii au scos la iveală necesitatea realizării genților încăpătoare și practice. Astfel au început să fie produse genți pentru scopuri diferite, de exemplu: genți pentru documente, genți pentru birou, plicuri elegante, pungi din plastic sau pânză pentru cumpărături . Au apărut și designeri de genți, aceste articole devenind accesorii foarte importante pentru garderoba femeilor. Astfel, pe lângă vestimentație și încălțăminte, doamnele investesc foarte multe resurse și în piesele complementare. O geantă de designer reprezintă o investiţie pe termen lung, consideră stiliștii. Dacă o ai în exemplar unic, originală și irepetabilă, atunci, cu siguranță, nu vei trece neobservată. Iată de ce, gențile realizate manual sunt acum la mare căutare. Or, produsele handmade sunt originale, deosebite și pot fi create pe gustul fiecăruia.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente