Banala mămăligă, un adevărat medicament-minune. Iată ce poate trata

Banala mămăligă, un adevărat medicament-minune. Iată ce poate trata
Banala mămăliguţă poate deveni un medicament folositor în
tratarea răcelilor şi a pietrelor la fiere. Mălaiul este un
înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de
specialişti „prietenul intestinului subţire”. Dispreţuit pe
nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât
omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave. Cura cu
mămăligă este foarte sănătoasă şi o puteţi încerca în această
perioadă a Postului Crăciunului, pentru hrănirea organismului şi
curăţirea intestinelor.

Susţine ficatul şi intestineleUn aliment
tradiţional cum e mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare
al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie.
Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb,
dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor.
Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a
triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert era
mult mai mare decât a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea
din dietă acest aliment. Recent s-a descoperit prezenţa în boabele
de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi
palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului.
Aceşti acizi se absorb în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi
transformări chimice, doar în proporţie de 22%-28%. Ajunşi în sânge
se transformă în hidroxiacizi, care vor purifica sângele de unele
substanţe toxice. Efectul detoxificant al substanţelor din porumb
uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice,
reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. La
populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa
bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o
dezvoltare mai bună.
Scade cu 60% riscul de probleme
psihiceCercetătorii edocrinologi consideră că un consum
zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de
disfuncţii tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează
concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor.
Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de
ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai mult, banala mămăligă
revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine. Rezultatele
cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea
Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor) arată că 9%
dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană
intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi
după vârsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mămăligă este
răspunzător şi de longevitate.
Cataplasmele, panaceu universalTratamentele
pe care ni le făceau bunicile noastre în copilărie ne vindecau şi
ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Mămăliga era la
loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere în gât şi
răceală se pun pe o tablă încinsă două linguri cu mălai şi se stă
cu nasul deasupra fumului produs, amestecând continuu. În plus, se
bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în
care se pune o bucăţică de unt. A doua zi vă veţi simţi infinit mai
bine. În popor, unul dintre adjuvantele cu o eficienţă incredibilă
în pneumonie este tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se
răcească, atât cât poate suporta pielea, după care se întinde pe
zona pieptului într-un strat de două degete pe torace şi se ţine 15
minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un tampon
înmuiat în spirt camforat. Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi
în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în
zona rinichilor, pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor,
pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite
şi cistite.
De folos în gastrita hiperacidă şi
ulcerMămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate,
deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de
rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa. Studiile de
specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat
porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi
îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse
considerabil. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de
consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă
efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă,
sedativă. Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că
mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi
reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări
abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală şi
hepatita.
Turtă, terci şi bulz
Mălaiul se poate prepara în multe feluri: turtă în spuză,
mălai în ţest (mălăiaş), mălai în tavă, terci, păsat, bulz, chitac
sau cocârţău. Porumbul ca atare se mai mănâncă şi fiert (în oală),
fript (la spuză) sau făcut floricele (la tigaie). Mămăliga e şi ea
de două feluri: pripită şi fiartă. Cea pripită se prepară punând
mălai puţin câte puţin în apa sărată fierbinte, aşa încât mămăliga
să fiarbă în mod egal toată. Fierberea durează mai puţin decât la
cea vârtoasă. În acest caz, mălaiul se pune tot dintr-o dată în apa
sărată, se lasă să fiarbă până încearcă de mai multe ori să dea în
foc, ca laptele. Atunci se sparge cu făcăleţul. La sate, mămăliga
vârtoasă nu se taie cu cuţitul, ci cu sfoară. Terciul de mălai nu e
altceva decât mămăligă pe jumătate lichidă, pe care o mâncau copiii
cu plăcere cu felii de brânză sau cu zeamă de prune. Păsatul este
tot un fel de terci, însă mălaiul din care e făcut e mai grunjos,
mai mare şi mai tare. Cocoloşul sau bulzul se face din brânză
învelită în mămăligă şi coaptă apoi pe cărbuni. În unele locuri,
mălaiul se amestecă împreună cu dovleac fiert.