Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla a refuzat să răspundă clar la o întrebare legată de locul ca prioritate pe care ar trebui să+l aibă tăierea subvenţiilor pentru partide. Momentul s-a consumat ieri, la Piatra Neamţ, unde Ministrul Atilla a fost prezent la inaugurarea unei grădiniţe nou-construite.
Întrebarea adresată de reporterul Vestea.net a fost ce loc ar trebui să aibă pe lista de priorităţi a actualului guvern tăierea totală a bailor publici alocaţi partidelor (în condiţiile în care cei din guvern vorbesc mai mult de creşteri de TVA, tăieri de burse sau – chiar în conferinţa de presă de ieri – că pot fi angajaţi câţiva oameni la o creşă doar prin Memorandum aprobat de Guvern)?
Răspunsul Ministrului Dezvoltării:
„Eu întotdeauna mă pronunţ pe ceea ce este în ograda mea. Sigur că sunt foarte multe aspecte care astăzi trebuie tratate şi trebuie tratate în scurt timp, inslucisv aspectul de care discutaţi dumneavoastră. Eu cred că coaliţia va veni cu o soluţie pe acest aspect. Nu pot eu să avansez pentru că nu este domeniul meu de activitate. Ar fi şi incorect acest lucru şi nici nu sunt atotştiutor al tuturor domeniilor. Pe partea de administraţie pot să vă spun ce se întâmplă…” (şi de aici a început să vorbească de măsuri necesare pentru eficientizarea financiară a administraţiilor bugetofage).
Publicăm mai jos un video cu întreaga conferinţă de presă dar, după cum vedeţi din transcrierea de mai sus (dar şi în video de mai jos), ministrul Atilla nu doar că a refuzat să răspundă la întrebare dar a evitat să pronunţe sintagma „subvenţie din bani publici pentru partide”.
386 milioane lei – aceasa este suma totală pe
care partidele din România au primit-o în 2024, ca subvenţie
(atenţie, nu e vorba de decontarea cheltuielilor electorale, sume
care intră la alte capitole).
În general, aceste sume sunt un fel de „alocaţie” care intră lunar
în conturile partidelor şi banii sunt direcţionaţi prin decizia
preşedintelui de partid şi a alţi 2-3 oameni de la centru. Cu
excepţia USR, partidele nu dau din aceşti bani şi către filialele
judeţene, banii find cheltuiţi (de multe ori pentru scopuri
controversate) doar la centru.
Ideea a fost pusă în practică acum câţiva ani şi, apoi, de la an la
an, sumele au crescut în progresie geometrică.
PSd a avut un fost trezorier condamnat penal pentru cheltuirea
ilegală a suvenţiei iar la PNL este de notorietate plata unei
campanii pe tiktok care a ajuns să promoveze sloganul electoral al
altui candidat.
Deşi s-a spus că banii aer oferi un confor de funcţionare partidelor, exemplul de la PNL e unul tipic: având umbrela acestor venituri, PNL s-a avântat în cgeltuieli şi mai mari, a rămas cu datorii infernale ajungându-se ca la venirea pe funcţia de preşedinte a lui Bolojan să se ceară un fel de bir suplimentar de la organizaţiile judeţene pentru a acoperi datoriile uriaşe lăsate de Ciucă şi aghiotanţii din perioada lui.
Video mai jos, momentul cu ]ntrebarea de la Vestea şi răspunsul aferent la min. 10,34:
Daniel VINCA