Liga Națiunilor și alianțele regionale (GHIȚULEASA)

  • Postat în Edu
  • la 03-05-2025 20:50
  • 50 vizualizări

 prof. Catalin Ghituleasa, Liga Natiunilor si aliantele regionale, Liceul Teoretic ,,C- tin Brancoveanu", Dabuleni


            Dupa Primul Razboi Mondial, Marile Puteri invingatoare intrunite in cadrul Conferintei de Pace de la Paris au decis, printre altele, infiintarea unei Societati (Ligi) a Natiunilor, in vederea crearii unui climat de pace si securitate in Europa si in lume.
            Initiatorul acestui proiect cu radacini mai vechi a fost presedintele american Woodrow Wilson, acesta punand in practica ideile altor doi presedinti americani, intre care se remarca cele ale lui Theodore Roosevelt.
            Constituit in mod oficial la Geneva, la 20 noiembrie 1919, acest organism international - la care au aderat in prima instanta 42 de state - avea ca principal obiectiv mentinerea statu- quo-ului teritorial in Europa si in lume, asa cum fusese el stabilit prin Tratatele de Pace de la Paris- Versailles din 1919- 1920. Mijloacele propuse in vederea actionarii in acest sens erau exclusiv cele diplomatice( cele coercitive nefiind accepate, acesta reprezentand de altfel si punctul slab al Ligii , a carei ineficienta se va regasi in izbucnirea celui de- Al Doilea Razboi Mondial)avand la baza cooperarea si incheierea intre natiuni a unor tratate sub egida Societatii Natiunilor.
             Din multitudinea de tratate inregistrate in cadrul Secretariatului Ligii Natiunilor - toate incheiate in spiritul dreptului international - mi- am oprit atentia asupra aliantelor regionale initiate de Romania in deceniile trei si patru ale secolului XX, tara noastra fiind timp de un deceniu si jumatate o voce auzita si respectata la Liga Natiunilor, gratie unor personalitati diplomatice de exceptie precum Nicolae Titulescu sau Take Ionescu.
             Recunoasterea in cadrul Sistemului Versailles a statului national unitar  a determinat Romania sa actioneze permanent in perioada interbelica - indiferent de guvernele sau de regimul politic - pentru respectarea Tratatelor de Pace incheiate in 1919- 1920. Combaterea revizionismului si revansismului - manifestate in special de catre Ungaria - s-a concretizat prin infiintarea, in 1921, a primei aliante regionale cu caracter defensiv din Europa - Mica Intelegere (sau Mica Antanta, cum a mai fost denumita).
               Un rol major in constituirea acestui pact regional i- a revenit stralucitului diplomat, orator si om politic - Take Ionescu. Ministru de Externe al Romaniei intre 1920- 1921 si prim - ministru intre 1921- 1922, Take Ionescu a militat si a reusit sa puna bazele unui sistem de aliante mutuale intre cei trei membri( Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia) care va combate pana la destramarea sa in 1938 orice tendinta de revizuire a Tratatelor de la Paris in centrul si sud- estul Europei.
               A doua alianta regionala incheiata in spiritul Ligii Natiunilor a luat fiinta la mijlocul deceniului al patrulea, pe fondul ascensiunii regimurilor revizioniste si revansarde, in special Germaniei naziste ( la 30 ianuarie 1933 Hitler devine cancelar al Germaniei). In urma demersurilor intreprinse in mod stralucit de catre Nicolae Titulescu, titanul diplomatiei internationale, se constituia la Atena, la 9 februarie 1934, Intelegerea Balcanica. Forul balcanic, cuprinzand Romania, Grecia, Cehoslovacia si Iugoslavia (invitand si Bulgaria sa adere, conditionand insa renuntarea din partea acesteia a oricarei amenintari revizioniste in regiune, fapt ce a facut imposibila cooptarea acesteia in alianta) a reprezentat una din ultimele tentative de combatere a presiunilor si amenintarilor statelor ce doreau revizuirea Tratatelor de la Paris- Versailles.
             Indepartat de catre Carol al II- lea  la 29 august 1936 din functia de Ministru de Externe al Romaniei (la presiunile lui Hitler), Nicolae Titulescu isi va vedea naruite eforturile depuse in cadrul Ligii Natiunilor - al carei Presedinte a fost ales de doua ori consecutiv (1930 si 1931), fapt unic in istoria Ligii! - in crearea unei lumi a pacii, cooperarii si triumfului dreptului international.
             Desi s- au destramat la sfarsitul deceniului al patrulea, in zorii declansarii celui de- Al Doilea Razboi Mondial - interesele contradictorii ale Marilor Puteri triumfand inca o data-  cele doua aliante au meritul de a fi actionat pana la sfarsit in total acord cu prevederile forului sub a carei egida se infiintasera.
            Mai mult, concluzia care se desprinde rezida in faptul ca statele mici si mijlocii (printre care si Romania)- DACA ACTIONEAZA CONCERTAT- pot sa determine Marile Puteri sa tina cont de interesele lor. 
            Invatamintele sunt multiple, situatia internationala de la inceputul secolului al XXI- lea facand trimitere la rolul diplomatiei si colaborarii regionale, continentale si mondiale in crearea unei lumi a pacii si a securitatii .
       


Bibliografie
   
     BACON, Walter, M., Jr, ,, Nicolae Titulescu si politica  externa a Romaniei ( 1933- 1934)", Institutul European, Iasi, 1999
      IDEM, ,,Nicolae Titulescu", Institutul European, Iasi, 1999
      BUZATU, Gheorghe, CIRSTEA, Marusia, ,, Europa in balanta fortelor( 1919- 1939)", vol I, Editura Mica Valahie, Bucuresti, 2007
      NANU C. , Frederic, ,, Politica externa a Romaniei(1918 -1933)", Iasi, Institutul European, 1993
      VLAD, Constantin, ,, Diplomatia secolului XX", Fundatia Europeana Titulescu, Bucuresti, 2006

   
                                          

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente