Mărțișorim cu povești la filialele Bibliotecii Metropolitane București

  • Postat în Litere
  • la 02-03-2017 09:31
  • 496 vizualizări
Din 4 martie, de la ora 11.00, în 16 filiale ale Bibliotecii Metropolitane București, împletim fir cu fir până ajungem la capătul poveștilor cu pirați, prințese, împărați, vulpițe și alte sălbăticiuni.
Copiii cu vârste între 3 și 6 ani sunt așteptați pe vreme bună la o plimbare la bibliotecă. Sute de cărți îi așteaptă să fie deschise și, alături de zeci de jocuri și jucării, să fie împrumutate acasă.

Programul Ora de povești continuă cu invitați de seamă: Ardeleanu Loredana, Georgeta Bancu, Ludmila Bîrsan, Laura Câlțea, Rusandra Cojocaru, Maggie Chițoran, Mihaela Coșescu, Ariana Damian, Gherghe Gheorghe, Daniela Ivanov, Elena Lupșan, Cristina Beatrice Preda, Marian Răducu, Izabela Uratoriu, Ana-Maria Voicu, Valeria Voicu.
Mai multe despre povestitori:
LOREDANA ARDELEANU a absolvit Liceul Pedagogic din București, iar apoi ASE și SNSPA, urmate de master la ASE. A lucrat ca educatoare într-o grădiniță privată, în bancă și în domeniul IT. Este mama unei fetițe de 4 ani și lucrează ca freelancer în diferite proiecte.
„Mozart și curcubeul muzical” – Filiala “George Topîrceanu”
GEORGETA BANCU a terminat Facultatea de Chimie. A făcut voluntariat la Centrul de zi pentru copii "Sf. Dimitrie". Îi place muzica bizantină, iar sâmbătă va citi una dintre poveștile ale literaturii clasice, îndrăgite de cei mici.
“Frumoasa din pădurea adormită” – Filiala “Ioan Slavici”
LUDMILA BÎRSAN este pasionată de literatură și filosofie. O provocare pentru ea ar fi să-i învețe pe copii filosofie prin intermediul poveștilor.
„Pinocchio” - Mediateca “George Enescu”
LAURA CÂLȚEA a terminat Facultatea de Litere din București (Limba și literatura română – Știința Imaginii), un master de „Teoria și practica imaginii” (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii) și, din 2012, a obținut titlul de doctor în filologie al Universității din București cu o lucrare interdisciplinară despre filmul "A șaptea pecete" al lui Ingmar Bergman, lucrare care a fost publicată în 2014 cu titlul "A juca sau a fi jucat. Ingmar Bergman și șahul cu moartea" (Ed. Universității din București). A predat, timp de trei ani, literatură română (și nu numai) la mai multe licee bucureștene, iar din 2009 a început să lucrez în domeniul editorial. După ce a terminat doctoratul, a simțit foarte acut nevoia de a scrie în continuare despre cărțile pe care le citește și de a împărtăși cu alții pasiunea pentru literatură. A început să scrie recenzii în LaRevista din 2013, apoi mi-am făcut propriul blog (www.lauracaltea.ro – Blogul unei cititoare de cursă lungă) și, de atunci, plăcerea cititului s-a împletit cu cea a scrisului.
„Matei o iubește pe mami" – Filiala “Nicolae Bălcescu”
RUSANDA COJOCARU are 28 ani şi este fondatorul Bookletta, geanta pentru carte (www.bookletta.com ). Este de origine basarabeană şi s-a stabilit la Bucureşti de 9 ani, promovează lectura şi cultura prin intermediul campaniei "Citesc, deci sunt sexy!" şi al iniţiativei sale, unice în lume: o geantă cu geam transparent care protejează şi expune cartea pe care o citeşti ca într-o vitrină. De curând, a ținut un speech ca la carte la TEDx talk.
“Regele tuturor sălbăticiunilor” – Filiala “Lucian Blaga”
MAGGIE CHIȚORAN lucrează la Centrul Național al Dansului din București. A lucrat peste 20 de ani în advertising și visează să facă o agenție de publicitate condusă de copii. Iubește fotografia, poveștile bine scrise și originalitatea. Își dorește să înconjoare Pământului împreună cu fetița ei, Mira, iar sâmbătă va dărui aripi tuturor celor care vor participa la ora de povești.
”MOG, pisica uitucă” – Filiala „B.P.Hasdeu”
MIHAELA COȘESCU a copilărit cât a putut de mult, a cântat într-un grup fantastic de copii, a râs și s-a bucurat. Până a ajuns să fie prinsă o perioadă într-o lume prea serioasă a adulților. Acolo a descoperit înțelepciunea, munca, dar și orgolii, etichete, comparații, competiție mai multă decât cooperare.
La un moment dat a fost aleasă de niște copii minunați să le fie mamă. Și cum copiii ei aveau multă poftă de joacă și de povești, Mihaela a redevenit Mimi cea din copilărie și a început să râdă cu poftă, să plângă în hohote, să observe lumea și viața din jurul ei, să inventeze jocuri și povești pentru minte și suflet.
“Te iubesc, orice culoare ai avea!” – Filiala „Nicolae Labiș”
ARIANA DAMIAN este studentă la Facultatea de Litere, îi place să citească, să călătorească, să cunoască tainele lumii prin experimentatea diverselor lucruri. De asemenea, crede în tineri, crede că, prin comunicare, prin bunătate și iubire putem deveni mai buni. Motto-ul său este "if you want to change the world start with yourself".
“Hainele cele noi ale împăratului” – Filiala “Liviu Rebreanu”
GHERGHE GHEORGHE compune muzică clasică, studiază pianul și îi place foarte mult să-i învețe pe cei mici să cânte la acest instrument desăvârșit. Este tatăl a doi copii cărora le spune....povești muzicale.
„Cei trei purceluși”, “Gălăgioasa Lily - ”Filiala „I.L.Caragiale”
DANIELA IVANOV este realizator radio de peste 20 de ani şi se simte atât de bine în faţa microfonului încât nu ştie când trece timpul. Ce poate fi mai frumos decât să spui poveşti altora? Când era mică îi plăceau poveştile Fraţilor Grimm şi poeziile lui Topîrceanu. Îşi aminteşte şi acum ilustraţiile din aceste cărţi.
Daniela Ivanov se întâlneşte cu ascultătorii Radio România Cultural în dimineţile de sâmbătă şi duminică la Espresso de week-end, iar după-amiaza le spune poveşti la Un pic de chic.
“Gălăgioasa Lily”– Filiala „Marin Preda”
ELENA LUPȘAN mărturisește „Scrisul este într-adevăr magic, l-am început din copilărie!”. Este o urmare firească pentru dragul de cuvânt scris, rostit și dăruit: „am citit cu pasiune destul de multe cărţi din toate domeniile. Le-am citit pentru a-mi satisface curiozitatea, pentru a învăţa câte ceva din ele. Pe toate le-am considerat preţioase, nu au constituit pentru mine o evadare. Trăiam prin ele în sensul cel mai înalt al cuvântului”, iar despre lectură, „nu e numai un viciu solitar; ca orice voluptate, se cere împărtăşită”.
”Vulpea polară” – Filiala ”Ienăchiță Văcărescu”
CRISTINA BEATRICE PREDA s-a născut pe 2 martie 1996, în București. Este autoare a şase cărţi pentru copii (“Aventurile lui Tăpăţel şi prietenii lui jucăuşi”, “Jurnalul Creionului Tapat”, “Puterea Prieteniei”, “Scrisoare pentru Moş Crăciun”, “Căţeluşul de pluş, Zbug” şi “Poveşti cu mămici şi tătici”). De când a descifrat tainele scrisului şi ale cititului a început să ţeasă poveşti. A lansat prima carte pe când avea doar 13 ani, participând la prezentări de carte în librării, şcoli şi grădiniţe. A participat ca voluntar la programele demarate de Biblioteca Metropolitană: “Capcanele Limbii Române”, “Caravana Poveștilor”, “Bibliovacanța”, “Săptămâna Altfel”. Deşi este o tânără în afirmare, Cristina Beatrice Preda este câştigătoare a numeroase premii naționale și internaționale pentru creaţie literară, printre care: Premiul “Studioului de Radio Iaşi” acordat de Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Iaşi, Premiul I pentru povestire inedită în cadrul concursului “Premio Letterario Internazionale Corona – Italia”, Marele Premiu pentru povești în cadrul Concursului Internațional “Art & Life” Japonia.
„Năsturel” - Filiala “Ion Creangă”
MARIAN RĂDUCU este actor cu experiență pe scenă și în film, televiziune și stand-up comedy. Se dedică prin acțiuni diverse teatrului ... altfel. Însuflețește personaje fel de fel, din basme și filme sau originale, acum cu un public țintă delicios de capricios și pus pe șotii: copiii. În CV-ul de animator de evenimente dedicate acestora se numără colaborări lungi și pline de succes cu centre culturale (ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București), dar și cu trupe celebre de teatru și educație alternativă care au cucerit deja publicul cel mai tânăr (Gașca Zurli, Echipa Fun Science). Toate acestea au dus firesc spre antreprenoriat: dezvoltarea unei echipe proprii de animatori de petreceri colorate, de la aniversări la reuniuni în companii și acțiuni tematice (ecologie - Gardienii Terrei), uneori cu turnură caritabilă. Radu vrea să facă lumea mai frumoasă prin povești și le dă viață pe scene închipuite ad-hoc, în care publicul devine parte, în care granița dintre real și magic dispare. E o misiune personală, iar bucuria publicului său e sursa sa de energie.
„Pirații la ei acasă” – Filiala „Emil Gârleanu”
IZABELA URATORIU este absolventă de Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene și a urmat cursuri de actorie. Organizează evenimente pentru copii și este pasionată de pictură.
“Regatul de gheață” – Filiala “Dimitrie Cantemir”
ANA-MARIA VOICU este o persoană ambițioasă, optimistă și responsabilă. Vorbește bine engleza și spaniola. În timpul liber, preferă să vizioneze seriale, să-și petreacă timpul împreună cu familia și cu prietenii. Este pasionată de fotografie și de domeniul IT. Își dorește să călătorească în jurul lumii pentru a cunoaște culturi și obiceiuri noi. Știe să fie un prieten adevărat și te poți baza pe ea oricând. Lumea ar spune ca este tăcută, prietenii spun că și-ar dori să fie așa! 
“Cadou de ziua ta” – Filiala “Vasile Alecsandri”
VALERIA VOICU este grafician, ceramist, ilustrator de carte pentru copii și decorator. A urmat Masterul la Facultatea de Arte Decorative şi Design, Secţia Ceramică, Sticlă, Metal din cadrul Universității de Arte Plastice din București. A avut numeroase expoziții personale la Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso”, la Institutul Francez și în colaborare cu Ambasada Mexicului în România, printre acestea amintim: "Memoria: Spațiu și timp", “Florenţa: Memoria Apei", "Bestiarum", "Mexic - Memoria Focului", "Veneția - Memoria Pietrei", iar ca expoziții de grup, ”F.A.D.D. ACUM”, Expoziția Facultatii de Arte Decorative si Design, “Comunicare prin Simbol”, Palatul Parlamentului din București și Bienalele de Arte Decorative, 2012 și 2014, Muzeul Cotroceni. A primit Premiul inter-pares al Salonului Național de Artă Decorativă Cotroceni 2012 pentru lucrarea în porţelan „Alo, pământul!”.
„Bunicul și nepotul” – Filiala „Dimitrie Bolintineanu”

sursa:
Biblioteca Metropolitană București