Acum câteva săptămâni ni s-a defectat mașina de spălat haine. A explodat. S-a auzit dintr-o dată în casă un pocnet puternic și au sărit siguranțele. Mi-a apărut un moment de panică legat de ce anume s-o fi defectat atât de spectaculos.
Am repornit pe rând totul și mașina de spălat rufe a fost singura care nu a bootat la loc. Culmea este că nici eu și nici Matilda n-am fost triști legat de asta. Are mai mult de 13 ani, o avea Matilda dinainte să ne cunoaștem noi și era foarte zgomotoasă, zici că se pregătea de decolare atunci când începea centrifugarea.
I-am mulțumit pentru serviciu și am comandat alta. Eu voiam una Samsung cu ușiță mică pentru a mai adăuga în timpul spălării câte o rufă uitată, dar nu era în stoc fix atunci. Până la urmă am luat una LG slim, direct drive, combinație de buton rotativ și butoane tactile, cu un afișaj care face ușor de înțeles ce setări de spălare ai ales.
Partea bună este că cea nouă este foarte silențioasă. Nu o auzim deloc spălând și abia la centrifugare devine sesizabilă în casă, dar doar când este liniște și se aude așa un fâșâit deloc deranjant. A fost o îmbunătățire semnificativă.
M-am uitat însă cu jind la o mașină de spălat Miele. Ne-am convins dintr-o privire că nu avem bugetul pentru una (sau pentru jumătate de mașină ), dar mi-ar fi plăcut legendara ei fiabilitate. Cel puțin așa zice lumea despre mașinile Miele, că țin foarte multă vreme.
La noi este foarte complicat să schimbi mașina de spălat. Baia în care stă mașina are ușa de doar 56 cm și una normală nu ar putea intra decât poate după ceva demontare de ușă sau alte piese, dar nu-i loc înăuntru ca să o asamblez la loc. De asta am luat o mașină slim, de 50 cm adâncime totală.
Partea și mai complicată este că pe mașina noastră de spălat stă uscătorul nostru de rufe, plus un suport cu sertar între ele. Uscătorul nu este slim, este mai mare pe toate dimensiunile decât deschiderea ușii. Ca să-l bag acolo acum 3 ani, am scos ușa din balamale, apoi am demontat uscătorul (ușa, zona cu butoane și ecran, plus un traseu de conducte de pe spate).
Chiar și așa, l-am introdus în baie ca la tetris profesionist, întâi pe diagonală și apoi ridicându-l în aer la alt unghi ca să treacă de ușă. M-a ajutat tata la asta, a durat câteva ore, apoi l-am reasamblat în baie, deasupra mașinii de spălat, cu ceva contorsionism la mijloc.
(Un lucru de apreciat la apartamentele noi: au uși… late, nu de 60 cm.)
Așa că, atunci când am văzut că s-a stricat mașina de spălat rufe, primul meu gând a fost “cum o voi scoate de sub uscătorul de rufe, dar cu acesta rămânând pe poziție, că eu nu-l mai demontez încă o dată?” și al doilea a fost “avem nevoie de o mașină de spălat care să țină forever, să o lăsăm moștenire lui Alice și copiilor ei în poziția în care este acum”.
În caz că vă întrebați, a fost mai simplu să scoatem mașina defectă de sub uscător și să o introducem pe cea nouă sub el decât a fost să adăugăm uscătorul de rufe acum ceva vreme. Am folosit un fel de capră din metal pe care am introdus-o treptat sub uscător (avem o capră de metal). Mașina de spălat a ieșit ușor pe ușă, că ea are loc, și am pregătit-o pentru ridicare. eMAG ne dădea un voucher de 150 de lei dacă dădeam mașina defectă la schimb, pentru reciclare, ceea ce am făcut cu mare plăcere, dar a însemnat și că am scos-o de pe poziție înainte de livrarea celei noi.
Operațiunea a continuat în ordine inversă. Am ținut uscătorul bine proptit pe capră și securizat de mine. Mașina nouă a intrat dedesubtul său, i-am pus și picioare de cauciuc anti-vibrație (să fie), am potrivit-o la nivelă, am conectat-o la apă și evacuare, apoi am lăsat ușor pe poziție uscătorul de rufe. M-am bucurat că nu a fost nevoie să inventez vreun soi de macara sau pârghie care să funcționeze într-un metru pătrat.
Sper, însă, că cea nouă va fi fiabilă și va rezista mulți ani pe poziție, accent pe “pe poziție”. Nu de alta, dar dacă pe termen lung se defectează iar și dau pe service sau pe una nouă la fel de mult, iar în plus mai țin și uscătorul de rufe în spate precum ținea Atlas planeta, mai bine luam altceva.
BTW, să scoți apa rămasă într-o mașină de spălat defectă este foarte messy. Bușonul de evacuare de urgență este practic la podea, unde este foarte dificil să pui un recipient în care să se scurgă apa. Destul de multă apă s-a scurs pe lângă și am șters-o manual.
Apoi, n-am putut debloca ușa mașinii sub nici o formă, nici măcar folosind sfoară pentru a trage de cârligul ei, așa că am forțat-o cu o șurubelniță mai solidă, deformând-o un pic, dar măcar ne-am recuperat hainele ude din ea.
Articolul Mașina de spălat haine a explodat și cel mai dificil a fost să o scoatem de pe poziție a apărut pe nwradu blog.
Original article: Mașina de spălat haine a explodat și cel mai dificil a fost să o scoatem de pe poziție.