Respectarea gusturilor si credintelor consumatorilor reprezinta obiectivul principal al bucatarului sef. Toti oamenii de hranesc, dar unii au exclus carnea din meniul lor, altii nu sunt fanii legumelor si fructelor, cu toate acestea exista echipamente bucatarie care ne ajuta sa satisfacem toate gusturile.
In perioadele de post, cele mai solicitate aparate din bucatarie sunt masina curatat cartofi si masina taiat legume, un meniu la indemana fiind: supa de legume si cartofii prajiti sau ciuperci la gratar cu cartofi prajjiti, chiftelute de cartofi sau de dovlecei. Combinatiile pot fi diferite, dar nevoia de cartori curatati si de legume taiate este mare. In cuptorul profesional putem pregati cornuletele cu gem de visine sau de prune, merele coapte cu putina scortisoara sau dovleacul uns cu miere si presarat cu nuci macinate.
Avem supa, avem felul doi si desertul pentru cei care tin post, dar pe cei care adora carnea ar trebui sa-I neglijam? Nicidecum. Folosind un malaxor carne facem mai repede perisoarele sau parjoalele pe care le asezam in tavi si le depozitam o vreme in abatitor fiind oricand gata sa fie puse la fiert sau prajite. In tigaia basculanta se pregateste “pomana porcului”, in timp ce friptura cea mai suculenta si gustoasa se face in friteuza profesionala.
In alt cuptor profesional se bronzeaza cozonacii si pasca, iar carnea de curcan este pregatita la grill profesional.
Mancarea facuta pentru toate gusturile consumatorilor trebuie pastrata cu sfintenie, de aceea se impune prezenta frigider profesional pentru produse de carne si altul pentru produse de post. Preparatele nu trebuie sa se atinga, iar temperaturile ideale de pastrare difera in functie de ingredientele lor. Ar trebui ca bucataria sa dispuna de cuva inox pentru spalarea carnii sau a vaselor in care au fost puse mancarurile cu carne si cuva pentru legume. Cuvele din inox se curata usor si au proprietati antiacteriene, de aceea sunt preferabile. In plus, isi mentin aspectul elegant multa vreme.