Niciun partid nu-l vrea pe Cioloș, dar farsa trece la un nou episod!

  • Postat în Fapt divers
  • la 12-10-2021 09:19
  • 344 vizualizări
Niciun partid nu-l vrea pe Cioloș, dar farsa trece la un nou episod!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Octavpelin'sWeblog

Situație fără precedent pe scena politică: Niciun partid parlamentar, altul decât USR, nu și-a exprimat intenția de a susține în Parlament un Guvern Dacian Cioloș. În primele reacții ale partidelor, reprezentanții acestora au respins cu vehemență ipoteza de a valida un astfel de Guvern. Nici PSD, nici PNL, nici AUR și nici măcar UDMR nu vor să sprijine un astfel de Executiv.

Cu toate acestea, cacealmaua începută de Klaus Iohannis luni seara, în care a intrat și Dacian Cioloș, continuă.

Luni noapte, Biroul Naţional al USR decis să trimită invitaţii oficiale pentru a se întâlni chiar începând de marți cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea coaliţiei de guvernare.

S-a decis și echipa de negociere, care este formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu.

De asemenea, a fost stabilită şi echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.

„În concordanţă cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marţi PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la discuţii pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitaţii oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de mâine cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea coaliţiei de guvernare”, a declarat Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă.

Cristian Ghinea a declarat că USR ar prefera să aibă aceleași portofolii într-un eventual guvern Cioloș susținut de o coaliție PNL-USR-UDMR refăcută, dar că partidul este dispus să „reajusteze” în condițiile în care premierul nu va mai fi de la PNL – „nu putem să pretindem să avem fix aceleași ministere și poziția de prim-ministru, suntem oameni serioși”, a spus Ghinea la Digi24.

Cioloș: Întâlnire probabil miercuri cu PNL

Marți dimineață Cioloș a anunțat că va avea o primă discuție cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale probabil miercuri seara, după ședința Guvernului.

”Aşteptăm un semn de reciprocitate din partea foştilor parteneri, acesta este mandatul cu care vom merge zilele următoare la negocieri. (…) Am avut o discuţie telefonică şi ieri şi astăzi, cu PNL, UDMR şi minorităţile, cel mai probabil o întâlnire o vom avea mâine (miercuri – nr.), pentru că PNL are un Birou Politic astăzi. Mâine, după şedinţa de guvern, vom avea o discuţie în acest format, cu preşedinţii partidelor”, a afirmat Cioloş.

Dacian Cioloş a mai declarat, marţi, că nu intenţionează să negocieze cu PSD şi AUR pentru obţinerea majorităţii în vederea formării Guvernului.

„Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început. Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice”, a afirmat Cioloş.

Întrebat dacă va renunţa la mandatul de premier desemnat, dacă nu reuşeşte să strângă o majoritate, Cioloş a declarat că încă nu e de actualitate această situaţie.
”Vom avea întâi discuţiile cu PNL şi UDMR şi apoi vom decide cum vom merge mai departe. Eu mi-am asumat acest rol şi sunt pregătit să merg până la capăt”, a afirmat el.
Întrebat dacă are impresia că preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a fi ”premier de sacrificiu”, Cioloş a afirmat: ”Dacă a-ţi asuma responsabilitatea într-o situaţie de criză în mod deschis, onest, clar, cu o viziune şi un program clar, dacă asta înseamnă sacrificiu…Până la urmă, implicarea în politică a unor oameni ca noi este un sacrificiu, pentru că nu am intrat în politică pentru sinecuri, nu am nevoie pentru CV de o poziţie de premier, am intrat pentru că vrem să facem nişte lucruri (…) Că unii sau alţii fac tot felul de calcule, interpretând Constituţia şi legile ţării pentru a putea să-şi atingă anumite obiective politicianiste, este treaba lor”.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. USR are doar 80 de parlamentari, iar pentru a trece Guvernul are nevoie de 234.

Ce urmează?

Pentru că USR are şanse mici, spre zero, să strângă o majoritate, cel mai probabil se va ajunge la o nouă rundă de așa-zise consultări şi la desemnarea unui alt premier, care, de data aceasta poate fi Florin Cîţu. Decizia CCR nu l-ar mai împiedica de data aceasta pe Klaus Iohannis să-l desemneze pe Cîțu.

Dar nici Florin Cîțu nu are şanse mai mari să îşi treacă un Guvern prin votul Parlamentului.

În fapt, desemnarea lui Dacian Cioloş premier creează premisele unei prelungiri a mandatului interimar al lui Florin Cîţu la Guvern şi, în final, nu rezolvă cu nimic criza politică declanşată de mai bine de o lună de zile, din care doar populația are de suportat.

Cîţu îi râde în nas lui Cioloş: Să negocieze cu PSD şi AUR

Mesajul care a devenit viral după desemnarea lui Cioloş

Reacția PSD la desemnarea premierului: „Primul pas spre anticipate!”

Cotidianul RO