Copilăria prin ochi de....

  • Postat în Personal
  • la 09-07-2025 05:17
  • 16 vizualizări
Copilăria prin ochi de....
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Mihaela Băbuşanu Amalanci

Școala Gimnazială "Miron Costin" Bacău

"Cu câteva zile în urmă am avut oaspeți de seamă și am realizat ultimul eveniment din calendarul activităților Filialei CCD pentru acest an școlar: simpozionul „Copilăria prin ochi de profesor”. Momentul a adunat energii și idei care merită împărtășite, chiar dacă facem asta cu puțină întârziere.
Adrian Enăsel, bibliotecarul școlii, ne‑a propus un joc de rol cu tentă alegorică, inspirat din „Ferma animalelor”, care ne‑a ridicat de pe scaune și ne-a reamintit importanța comunicării, colaborării, respectului pentru diversitate și empatie.
Scriitoarea Mădălina Rotaru a vorbit despre cărțile și profesorii care aprind scântei, imaginând școala ca pe un loc al mirării, așezat pe temelia curiozității și bucuriei; în încheiere, doamna Rotaru ne-a a dăruit generoase recomandări de lectură pentru minți curioase aflate în formare, și nu numai.
Actorul Dumitru Rusu a depănat amintirile copilăriei sale, trecând prin instrumente muzicale, experimente și încercări felurite, până când pașii l‑au purtat firesc spre scena teatrului. Relatarea lui foarte expresivă ne-a amintit că vocația se naște adesea din joacă și curiozitate.
Doamna Roxana Rusu ne-a delectat cu propria-i creație: o povestire alegorică despre școala ideală, păstorită de înțeleapta învățătoare‑bufniță «Doamna Bufni», călăuză pe drumul cunoașterii și al curiozității.
Mihaela Băbușanu și Iulian Bucur, ambasadorii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, ne‑au oferit o dublă incursiune în universul copilăriei. Mihaela Băbușanu a prezentat copilăria prin ochii poetului, scriitorului și muzeografului, aducând trecutul la lumină cu sensibilitate și rigoare, iar Iulian Bucur, cu energia‑i molipsitoare, ne‑a purtat pe ulițele copilăriei de altădată.
Doamna Simona Drob, de la Direcția Județeană pentru Cultură, a conturat o panoramă a învățământului băcăuan de la primele „școli sătești” ale veacului al XIX‑lea până la liceele contemporane, evidențiind momentele‑cheie și oamenii care au ținut vie flacăra educației în județ.
Mulțumim tuturor invitaților și participanților care au dat contur și căldură acestui simpozion. Recunoștință deosebită doamnei Măgirescu Ionela, responsabilă de activitate, și fiecărui membru al echipei de organizare: Boambă Călin-Leon, Perju Mihaela-Loredana, Lupu Alexandru, Anton Roxana-Mihaela, Coman Irina-Ancuța, Zaharia Costina-Iuliana, Enășel Adrian.
Vacanță cu mult soare tuturor!"
Sursa foto: Școala Gimnazială "Miron Costin" Bacău