Obiectivele tale financiare sunt SMART?

  • Postat în Profesional
  • la 07-12-2021 12:23
  • 294 vizualizări

Atunci când ai de-a face cu o problema, trebuie să te gândești la modul de rezolvare al problemei respective și anume la soluțiile pe care le ai la îndemână, astfel încât să-ți rezolvi în cel mai scurt timp eventualele probleme care ar putea apărea.

Nu poți porni la drum fără să ai un plan în spate, de aceea în primul rând trebuie să ai planul și apoi poți să te gândești la următorul pas, astfel încât să-ți poți atinge obiectivele pe care ți le dorești.

Investițiile mari, dar și economiile necesită toate un plan cât mai bine făcut. De asemenea, dacă îți dorești să ai parte de o vacanță de vis, atunci trebuie să-ți pui acest obiectiv financiar în plan, pentru că în acest fel vei putea să strângi din timp banii de care ai nevoie și să nu te ruinezi din punct de vedere financiar în acest demers.

Mulți oameni se lupta cu stabilirea acestor obiective, așa că poți ține cont de tehnica SMART pentru a-ți face o idee mai bună cu privire la obiectivul pe care îl ai în vedere.

Ce reprezintă un obiectiv SMART?

Obiectivul SMART poate fi aplicat la aproape orice tip de obiectiv pe care l-ați stabilit, acesta fiind pe scurt simplificarea următoare:

S – de la specific

M – de la măsurabil

A – de la achievable (adică realizabil în română)

R – de la relevant

T – perioada de timp necesară pentru atingerea obiectivului

Startegia aceasta este una utilă pentru că duce la scop, viziune, intenție, dar și claritate în ceea ce privește obiectivele pe care le ai. Un obiectiv SMART îți cere mai mult de lucru și anume că acesta implică să te gândești mai bine la obiectivele tale, astfel încât să vezi cât îți va lua să atingi ceea ce-ți propui.

Obiectivul trebuie să fie specific

Cu cât obiectivul este mai specific, cu atât acesta este mai acționabil și astfel poți ajunge la concluziile concrete pe care ți le dorești. Obiectivele specifice sunt importante pentru că îți clarifică adevăratul obiectiv, acesta îmbunătățind și restul planului tău.

Nu trebuie să recurgi la noțiuni vagi pentru că acest lucru nu duce decât la concluzii la fel de vagi și astfel îți va fi greu să te ocupi de obiectivul respectiv.

Obiectivul să fie măsurabil

Trebuie să ai un plan pentru a-ți evalua succesul, de aceea obiectivul tău trebuie să fie măsurabil. Un obiectiv măsurabil te ajută să îți vezi progresul pe parcurs.

De exemplu dacă te hotărăști să investești cel puțin 50 de Euro în fiecare luna, atunci vei avea claritatea pe care o dorești. În acest fel te vei putea ține de obictivul tău și vei putea să te bucuri de acesta.

Obiectivul trebuie să fie realizabil

Stabilește doar obiective pe care le poți îndeplini și fă acest lucru în funcție de veniturile pe care le ai. S-ar putea că deja să ai anumiți bani strânși, deci există șanse foarte mari să-ți poți pune deoparte o suma mai mare.

Viziunea pe care o ai trebuie să fie realistă, de aceea trebuie să îți stabilești și obiective pornind de la acest lucru. Stabilește-ți obiective care îți susțin visele și anume pune-ți obiective cât mai clare pentru că aceste obiective te vor determina să treci la treaba.

Obiectivul trebuie să fie relevant

Obiectivul tău trebuie să aibă un scop pentru că obiectivele fără scop nu se pot realiza. Acordă așadar prioritate în special obiectivelor anuale, dar nu uita și de obiectivele pe termen scurt, acestea fiind și ele la fel de importante. Nu ignora obiectivele pe termen scurt pentru că dacă le atingi pe acestea, îți va fi mult mai ușor să le atingi și pe cele pe termen lung.

Un obiectiv pe care să te concentrezi este de exemplu fondul de urgență. Ai în vedere acest fond pentru că el te poate scăpa de niște situații în care vei avea nevoie de mulți bani.

Obiectivul tău trebuie să aibă un termen

Pune-ți mereu un termen limită pentru obiectivul tău. Dacă de exemplu începi să investești o parte din bani într-o anumită direcție și începi cu investești să zicem 100 de lei lunar, atunci după 6 luni în care ai făcut această investiție, poți urca investiția respectiva la 150 de lei lunar.

În acest fel poți vedea dacă investiția respectivă este sau nu o alegere bună pentru ține.

Ce alte lucruri trebuie să mai știi despre obiectivele SMART?

Nu ignora niciodată imaginea de ansamblu atunci când stabilești un astfel de obiectiv SMART. Dacă de exemplu dorința ta este de a-ți cumpăra o locuință, atunci trebuie să te gândești care va fi suma de bani pe care o vei acorda pentru a plăti această locuința.

Te poți gândi la perioada de timp pe care ți-o dorești pentru a achita locuința respectivă. De asemenea, gândește-te și dacă investițiile tale nu îți afectează alte planuri pe care le mai ai. Trebuie să ții cont de toate aceste lucruri, atunci când iei decizia de a face o investiție de acest fel.

Înțelege unde se încadrează exact obiectivele tale și fă distincția între obiectivele pe termen lung și cele pe termen scurt. De asemenea, trebuie să ai priorități clare și să-ți revizuiești aceste priorități pe măsură trecerii timpului. Obiectivele se schimbă în timp, de aceea poți ține cont de acest lucru.

Toate aceste obiective stau la baza unui plan financiar cât mai bine pus la punct, de aceea ele trebuie să fie realizate corespunzător. Ai în vedere că aceste obiective să fie unele SMART.

Concluzie

Oricine își stabilește obiective, iar ideea de obiectiv SMART este ceva de care să ții cont.

Obiectivul pe care ți l-ai ales trebuie să fie specific, măsurabil, realizabil, relevant și să aibă un termen și anume o perioadă de timp până când se va realiza.

Toate aceste obiective de tip SMART sunt importante pe termen lung pentru că ele stau la baza unui plan financiar bine făcut.

Poți trece așadar prin acest filtru SMART orice obiectiv ai în vedere, astfel încât să vezi dacă obiectivul repsectiv este o alegere bună pentru tine.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente