OPC dă amendă şi suspendă activitatea! Alimente bombă cu ceas la firma de catering cu Toxinfecţia!

  • Postat în Mass Media
  • la 15-06-2025 19:17
  • 14 vizualizări
OPC dă amendă şi suspendă activitatea! Alimente bombă cu ceas la firma de catering cu Toxinfecţia!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe vestea.net

O bombă cu ceas – asta au gasit comisarii OPC Neamţ la bucătăria operată de firma IRI&GABHOR, cea care livrează mâncare în regim de catering pentru evenimente, praznice, şcoli, grădiniţe, implicată în scandalul cu Toxinfecţia alimentară (posibil şi Salmonella) de care Vestea.net a scris acum câteva ore în exclusivitate.

Comisarii OPC au aplicat o amendă consistentă (50.000 lei) şi au decis suspendarea activităţii după ce au constatat situaţii deloc conforme cu ideea de a furniza mâncare, pe bani, unor clienţi adulţi sau minori:


* Au fost identificate materii prime neconforme: pulpe de pui, carne de vită și untură de vită congelate, fără elemente de identificare și caracterizare, ceea ce împiedică trasabilitatea și evaluarea siguranței alimentare a acestora.
* Au fost identificate ustensile din lemn uzate (linguri, tocătoare, suport pentru grătar), care nu asigură o igienizare corespunzătoare și pot fi surse de contaminare bacteriană.
* S-a descoperit un rastel metalic pentru depozitare legume cu urme de rugină și pereți neigienizați în camera de refrigerare, indicând deficiențe majore de igienă”.

Luate pe rând, constatările de mai sus înseamnă că firma avea pe stoc produse (inclusiv carne de pui sau de vită) fără etichetele sau alte acte referitoare la identificare şi caracterizare. Ori aceste documente trebuie păstrate OBLIGATORIU până la lichidarea stocului de produse de materie primă, faptul că ele lipsesc generând suspiciuni majore.
A doua neconformitate majoră se referă la instrumentarul folosit de bucătari pentru prepararea hranei. „Ustensile din lemn uzate (linguri, tocătoare, suport pentru grătar), care nu asigură o igienizare corespunzătoare și pot fi surse de contaminare bacteriană” – nu e vorba de bucătăria bunicii de la ţară ci de cea a unei firme care vinde şi livrează mâncare clienţilor, inclusiv minori.
Iar deficienţa de la punctul 3, tradusă pe înţelesul tuturor, înseamnă că rugina respectivă de pe acel rastel era un fel de depozit confortabil pentru microbi şi alte gângănii care puteau ajunge în caserolele de mâncare, pe ambalaje etc.

Pe lângă amendă şi suspendarea activităţii, comisarii de la OPC Neamţ au dispus şi retragerea de la comercializare a peste 40 de kilograme de produse neconforme. Dacă am exprima în gramaj tip carne, ar fi vorba de 200 de porţii de mâncare (cu bucata de carne de 200 de grame) pentru adulţi şi a dublu pe atât dacă ar fi vorba de copii (poría de carne la copii fiind de 100-150 grame).
Deci dac[ nu interveneau cei de la OPC (care s-au autosesizat din Vestea dar au avut o bun[ colaborare ;i cu cei de la DSP), era posibil ca spre consumatori s[ mai plece alte minim 200 de poríi de mâncare care ar fi putut trimite alţi adulţi sau copii, ţinându-se de burtă, la spitale şi la medici.

Mai jos, intregral, comunicatul de presă al OPC Neamţ:

„COMUNICAT DE PRESĂ
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț, cu rezultatele controlului efectuat
Piatra Neamț, 15 iunie 2025

– Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a luat act cu maximă seriozitate de informațiile apărute în spațiul public, referitoare la focarul de toxiinfecție alimentară ce a afectat mai multe persoane, transportate la spital și monitorizate de medicii de familie. Din informațiile disponibile, sursa unică a îmbolnăvirii pare a fi o firmă de catering.

Măsuri imediate și constatări ale controlului

Având în vedere gravitatea situației și impactul asupra sănătății publice, CJPC Neamț s-a autosesizat de urgență și a declanșat, cu celeritate, o acțiune de control amănunțită la IRI&GABHOR SRL, firma de catering indicată ca posibilă sursă a incidentului. Echipele noastre de comisari au fost pe teren pentru a verifica respectarea normelor igienico-sanitare, calitatea produselor alimentare, condițiile de depozitare, preparare și distribuție, precum și toate aspectele relevante care ar fi putut contribui la apariția acestui focar.
În urma controlului operativ efectuat la IRI&GABHOR SRL, au fost constatate următoarele nereguli grave:

* Au fost identificate materii prime neconforme: pulpe de pui, carne de vită și untură de vită congelate, fără elemente de identificare și caracterizare, ceea ce împiedică trasabilitatea și evaluarea siguranței alimentare a acestora.
* Au fost identificate ustensile din lemn uzate (linguri, tocătoare, suport pentru grătar), care nu asigură o igienizare corespunzătoare și pot fi surse de contaminare bacteriană.
* S-a descoperit un rastel metalic pentru depozitare legume cu urme de rugină și pereți neigienizați în camera de refrigerare, indicând deficiențe majore de igienă.

Sancțiuni și măsuri aplicate

Pentru neregulile constatate, IRI&GABHOR SRL a fost sancționată cu două amenzi în valoare totală de 50.000 lei. De asemenea, au fost dispuse următoarele măsuri:

* Oprirea temporară a prestării de servicii (OTPS) până la remedierea tuturor deficiențelor constatate.
* Oprirea definitivă de la comercializare (OD) și retragerea din circuitul consumului uman a cantității de 40,6 kg de produse neconforme, în valoare de 1308 lei.

Asigurăm opinia publică de deplina noastră transparență și implicare în asigurarea respectării drepturilor și sănătății consumatorilor. Vom monitoriza îndeaproape remedierea deficiențelor de către operatorul economic și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de incidente pe viitor”.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente