









O bombă cu ceas – asta au gasit comisarii OPC Neamţ la bucătăria operată de firma IRI&GABHOR, cea care livrează mâncare în regim de catering pentru evenimente, praznice, şcoli, grădiniţe, implicată în scandalul cu Toxinfecţia alimentară (posibil şi Salmonella) de care Vestea.net a scris acum câteva ore în exclusivitate.
Comisarii OPC au aplicat o amendă consistentă (50.000 lei) şi au decis suspendarea activităţii după ce au constatat situaţii deloc conforme cu ideea de a furniza mâncare, pe bani, unor clienţi adulţi sau minori:
”
* Au fost identificate materii prime neconforme: pulpe de
pui, carne de vită și untură de vită congelate, fără elemente de
identificare și caracterizare, ceea ce împiedică trasabilitatea și
evaluarea siguranței alimentare a acestora.
* Au fost identificate ustensile din lemn uzate (linguri,
tocătoare, suport pentru grătar), care nu asigură o igienizare
corespunzătoare și pot fi surse de contaminare
bacteriană.
* S-a descoperit un rastel metalic pentru depozitare legume
cu urme de rugină și pereți neigienizați în camera de refrigerare,
indicând deficiențe majore de igienă”.
Luate pe rând, constatările de mai sus înseamnă că firma avea pe
stoc produse (inclusiv carne de pui sau de vită) fără etichetele
sau alte acte referitoare la identificare şi caracterizare. Ori
aceste documente trebuie păstrate OBLIGATORIU până la lichidarea
stocului de produse de materie primă, faptul că ele lipsesc
generând suspiciuni majore.
A doua neconformitate majoră se referă la instrumentarul folosit de
bucătari pentru prepararea hranei. „Ustensile din lemn uzate
(linguri, tocătoare, suport pentru grătar), care nu asigură o
igienizare corespunzătoare și pot fi surse de contaminare
bacteriană” – nu e vorba de bucătăria bunicii de la ţară ci de cea
a unei firme care vinde şi livrează mâncare clienţilor, inclusiv
minori.
Iar deficienţa de la punctul 3, tradusă pe înţelesul tuturor,
înseamnă că rugina respectivă de pe acel rastel era un fel de
depozit confortabil pentru microbi şi alte gângănii care puteau
ajunge în caserolele de mâncare, pe ambalaje etc.
Pe lângă amendă şi suspendarea activităţii, comisarii de la OPC
Neamţ au dispus şi retragerea de la comercializare a peste 40 de
kilograme de produse neconforme. Dacă am exprima în gramaj tip
carne, ar fi vorba de 200 de porţii de mâncare (cu bucata de carne
de 200 de grame) pentru adulţi şi a dublu pe atât dacă ar fi vorba
de copii (poría de carne la copii fiind de 100-150 grame).
Deci dac[ nu interveneau cei de la OPC (care s-au autosesizat din
Vestea dar au avut o bun[ colaborare ;i cu cei de la DSP), era
posibil ca spre consumatori s[ mai plece alte minim 200 de poríi de
mâncare care ar fi putut trimite alţi adulţi sau copii, ţinându-se
de burtă, la spitale şi la medici.
Mai jos, intregral, comunicatul de presă al OPC Neamţ:
„COMUNICAT DE PRESĂ
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț, cu
rezultatele controlului efectuat
Piatra Neamț, 15 iunie 2025
– Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a luat act cu maximă seriozitate de informațiile apărute în spațiul public, referitoare la focarul de toxiinfecție alimentară ce a afectat mai multe persoane, transportate la spital și monitorizate de medicii de familie. Din informațiile disponibile, sursa unică a îmbolnăvirii pare a fi o firmă de catering.
Măsuri imediate și constatări ale controlului
Având în vedere gravitatea situației și impactul asupra
sănătății publice, CJPC Neamț s-a autosesizat de urgență și a
declanșat, cu celeritate, o acțiune de control amănunțită la
IRI&GABHOR SRL, firma de catering indicată ca posibilă sursă a
incidentului. Echipele noastre de comisari au fost pe teren pentru
a verifica respectarea normelor igienico-sanitare, calitatea
produselor alimentare, condițiile de depozitare, preparare și
distribuție, precum și toate aspectele relevante care ar fi putut
contribui la apariția acestui focar.
În urma controlului operativ efectuat la IRI&GABHOR SRL, au
fost constatate următoarele nereguli grave:
* Au fost identificate materii prime neconforme: pulpe de pui,
carne de vită și untură de vită congelate, fără elemente de
identificare și caracterizare, ceea ce împiedică trasabilitatea și
evaluarea siguranței alimentare a acestora.
* Au fost identificate ustensile din lemn uzate (linguri,
tocătoare, suport pentru grătar), care nu asigură o igienizare
corespunzătoare și pot fi surse de contaminare bacteriană.
* S-a descoperit un rastel metalic pentru depozitare legume cu urme
de rugină și pereți neigienizați în camera de refrigerare, indicând
deficiențe majore de igienă.
Sancțiuni și măsuri aplicate
Pentru neregulile constatate, IRI&GABHOR SRL a fost sancționată cu două amenzi în valoare totală de 50.000 lei. De asemenea, au fost dispuse următoarele măsuri:
* Oprirea temporară a prestării de servicii (OTPS) până la
remedierea tuturor deficiențelor constatate.
* Oprirea definitivă de la comercializare (OD) și retragerea din
circuitul consumului uman a cantității de 40,6 kg de produse
neconforme, în valoare de 1308 lei.
Asigurăm opinia publică de deplina noastră transparență și implicare în asigurarea respectării drepturilor și sănătății consumatorilor. Vom monitoriza îndeaproape remedierea deficiențelor de către operatorul economic și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de incidente pe viitor”.
Vom reveni.
Daniel VINCA