Pasiunea pentru accesoriile utile de la Dajar din
bucătăria mea. Din copilărie am avut plăcerea să așez toate
vasele cu mâncare pe masă și să aleg ce îmi place să mănânc. Spre
supărarea mamei care nu își dorea să vadă cum stau preparatele pe
masă, în timp ce eu îmi aleg o cantitate mică de mâncare în
jumătate de ceas. Mai ales că mâncam cu viteza ardelenească. Încet
și foarte încet. Odată cu trecerea timpului mi-am făcut un ritual
de mâncare pentru a avea energie și a mânca sănătos. Dimineața,
după ritualul de îngrijire, îmi fac o cafea sau un ness 3 în 1 și
îl savurez, în timp ce mănânc o felie de pâine cu unt sau
gem.
Accesoriile esențiale din bucătăria mea, pentru
micul dejun sunt ceștile de cafea sau cana termică în care îmi pun
nessul să-l beau în drum spre facultate sau spre locul de muncă.
Tacâmurile sunt bijuteriile prioritare în casa mea și le
acord o atenție desăvârșită. Să fie curate, să fie așezate în
suportul de tacâmuri din sertarul de la mobila de bucătărie. Să fie
șterse înainte să le depozitez în suportul de tacâmuri. Sunt atentă
la cum le așez pe masă, în funcție de ce mănânc. Lingurițele fac
parte din prima masă din zi, pentru a-mi îndulci cafeaua cu zahărul
din borcan, pentru a servi prăjituri sau pentru a lua gemul de mure
din borcan.
Accesoriile folosite pentru prânz se împart în
cele pentru felul principal și pentru felul doi. Da, ador să mănânc
ciorbă la felul principal. Ciorba rădăuțeană, Ciorba de perișoare
sau Ciorba de legume sunt preferatele mele. Așez o farfurie adâncă
și un șervețel cu o lingură lângă pentru fiecare membru al
familiei. Și atunci am nevoie de o tigaie și un capac în care să
prăjesc ceapa și carnea, o oală de ciorbă și un capac în care să o
fierb. Să nu uit de polonicul care mă ajută să pun mâncarea în
farfurii. Pentru felul al doilea, mâncarea preparată poate să
difere în funcție de ce gătesc.
La felul al doilea folosesc tigaia, pentru a
prăji. Preparatele poate să varieze, dacă fac ciulama cu pui,
tocăniță de cartofi cu carne, tocăniță de ardei cu carne folosesc o
singură tigaie. Dacă fac paste am o oală pe care o întrebuințez
pentru a fierbe pastele separat, iar într-o tigaie fac sosul.
Folosesc aceeași tigaie pentru mămăligă. Mamaliga o așez pe un
platou. Pentru aceste preparate utilizez furculiță, cuțit și
șervețel, pentru fiecare membru al familiei.
Accesoriile din bucătăria mea pentru cină. Am o
oală special pentru făcut maioneză. Mai ales dacă îmi fac salată de
vinete cu maioneză sau conopidă cu maioneză. Mai am o tigaie
specială pentru clătite. Tigaia pentru prăjeli este aceeași și
pentru cartofii prăjiți. Mai am vase ceramică pentru cuptor, mai
ales atunci când fac pui cu legume. Am 3 vase yena pentru cozonac
și unul pentru tarte. Îmi place să fac prăjituri până seara târziu.
Sarmalele, realizate într-o tigaie prăjesc orezul și ceapa, într-un
bol amestec orezul, ceapa și carnea tocată, iar mai apoi folosesc o
oală în care fierb sarmalele învelite în amestec de arome și
condimente. Pentru cină utilizez o farfurie, o lingură pentru
smântână, o furculiță și un șervețel. Pentru ouăle umplute folosesc
un ibric să fierb ouăle, o oală pentru a face maioneza, și un
platou în care să pun ouăle umplute. În cazul în care prepar salata
boeuf, folosesc oala pentru maioneză, o oală în care fierb pieptul
de pui și legumele, un tocător, un cuțit și un platou în care așez
salata și o ornez salata boeuf cu maioneză, castraveți murați,
ardei la oțet. Pentru a savura acest preparat folosesc o lingură
pentru a pune în farfurie compoziția, o furculiță și un
șervețel.
Pasiunea mea pentru accesoriile utile de la Dajar
din bucătăria mea constau și în răzătoarea multifuncțională, mașina
de măcinat nuca la îndemână pentru momentele în care gătesc
cozonac. Pisătorul din lemn și presele din lemn sunt accesoriile
ideale pentru un pește făcut la grătar sau prăjit. Meniul meu
diferă în funcție de alimentele pe care le folosesc. Ustensilele
sunt tot mai diferite în bucătăria mea. E universul în care am
depozitat tot felul de instrumente pentru a-mi face gătitul o
activitate mai plăcută. Am serviciu de masă și multe seturi de
pahare. Am început să mai fac cadouri seturi de pahare că prea
multe aveam. Acesta este un mic secret. Dar, sunt atât de multe
seturi de pahare cu diferite nuanțe, culori și pentru tot felul de
băuturi. Eu beau lichidele tot din aceleași cești, dar îmi cumpăr
multe seturi de la magazin, să am acolo multe pahare că dacă vine
cineva în vizită. Am boluri de salată pe care le folosesc pentru
piftie. Salata o pun în farfurie sau în bolul de maioneză, pentru
că fac prea multă salată. Uneltele interesante din bucătăria mea
din lemn sunt: făcălețul, neologismul fiind sucitor mixt și am și
făcăleț pentru mămăligă. Recunosc că sunt mâncătoare de pâine și de
mămăligă.
Bucătăria mea roșie cu uși care nu se mai
trântesc, pentru că au un sistem inteligent și atenuează sunetul.
Bucătăria mea încăpătoare cu sandwich-maker, mașină de tocat
carnea, mixer pentru prăjituri, ceainic, paletă de lemn, tavă copt
prăjituri și lingură de lemn. Bucătăria în care îmi prepar
mâncarea, prăjiturile și o parfumez cu tot felul de arome.
Bucătăria în care am un serviciu de masă pentru musafiri și
serviciul de masă cu farfuriile pe care le folosesc zi de zi.
Nevoia primară de mâncare vine la pachet cu nevoia de a-mi crește
stima de sine și cred că se încadrează perfect în imaginea
farfuriilor care zac în cutie până la venirea unui musafir și cele
care sunt trântite din chiuvetă în scurgătorul de
vase.
Vă mulțumesc că mi-ați fost alături în descrierea
bucătăriei și în locul în care în copilărie sau uneori, indiferent
cât de mult avea tatăl meu de lucru era o tradiție să mâncăm toți
la masă cu mama, tata, fratele meu și cu mine. Acum această
tradiție o păstrăm și în locurile în care ne-a dus destinul, dar și
atunci când ne revedem părinții! Pentru mine, bucătăria este despre
familia aceea tradițională în care stăteam uniți la masă și savuram
din bucate, indiferent cât de puține și povestim despre
sentimentele din acea zi și cum au decurs lucrurile, fie că în bine
sau în rău, în familie se împart, atât lucrurile bune, cât și cele
rele. Bucătăria este locul meu de suflet în care îmi place să îmi
petrec timpul alături de cei dragi. Povestind. Mâncând. Savurând.
Un ritual de fericire în care ne bucurăm de prezența fiecărui
membru al familiei.
Surse de informare: Dajar România și
SuperBlog.
Acest articol a fost scris pentru sponsorul Dajar
România în cadrul celei mai longevive competiții pentru scrierea
articolelor din online Spring SuperBlog 2020.