Mâncare de bloc cu atitudine de restaurant – și fără rezervare!
Când zici „mâncare de fasole păstăi”, lumea se gândește la ceva de post, blând, fără sare-n buget și fără gust în farfurie.
Eeeei, nu și la mine în bucătărie!
Că la mine, dragule, păstăile-s păstăi, da nu-s singure! Au wok, au cabanoși, au bacon și atitudine.
Pentru că, să fim serioși, dacă tot trăim la bloc, măcar mâncarea să fie de conac.
? Ingrediente (pentru oameni flămânzi și veseli):
-
500 g păstăi galbene congelate (sau cât ai, că n-o să numărăm fasolea)
-
2 linguri ulei de struguri (sau alt ulei care nu face fum de scandal)
-
1 cană apă caldă (cu bun-simț, nu să le îneci)
-
2 cabanoși (tăiați în rondele obraznice)
-
100 g bacon (opțional, dar recomandabil… că viața e scurtă)
-
200 ml sos de roșii (de preferat, să nu pară ketchup în excursie)
-
1-2 linguri sos de chilli (după cât chef ai de aventură)
-
4-5 căței de usturoi (că e bun și pentru gust, și pentru vampiri)
-
Condimente: sare, piper, boia, oregano, ce simți că te inspiră
? Mod de preparare – în stil bloc & wok:
-
Wok-ul la încălzit, uleiul la lucru.
Pui uleiul de struguri în wok, că are prestanță și nu se arde repede ca nervii la coadă la poștă.
-
Intră păstăile pe scenă.
Le pui direct congelate, fără decongelare, că noi n-avem timp de fandoseli. Capac pe ele și 15 minute la foc mediu, să transpire ca la saună.
-
Adaugi un pic de apă caldă.
Nu multă, doar cât să le zici „v-am dat și apă, acum înmuiați-vă o dată!”
-
Cabanoșii și baconul apar pe ring.
Cârnații tăiați rondele intră în dans, iar baconul îl încălzești un pic la microunde, cât să prindă curaj. Apoi hop în wok cu ei, 3 minute de miros divin.
-
Sosul – finalul glorios.
Torni sosul de roșii și cel de chilli, amesteci cu gândul la Italia și la buzunarele tale. Condimentezi cu dragoste și ce mai ai prin dulap.
-
Usturoiul intră la final, că e delicat și nu suportă critici.
Tocat mărunt, îl pui după ce-ai stins focul. Dă parfum, dă viață, dă și replică dacă e prea puțin.
? Rezultatul:
O mâncare de păstăi galbene care nu mai e „mâncare de păstăi”, ci o rebeliune cu gust în tigaie, o combinație de tradiție și tupeu culinar. Merge cu pâine proaspătă, eventual și o murătură obraznică.
? Concluzia:
Dacă bunica ar fi avut wok, sigur ar fi făcut așa. Dar cum n-a avut, m-a crescut pe mine cu lingura și gluma, și-acum duc mai departe moștenirea culinară de bloc… cu upgrade.
xoxo jolly