Turturica la butoane, face iar mâncare! Oare ce ne pregătește?

  • Postat în Personal
  • la 28-11-2022 19:30
  • 214 vizualizări
Turturica la butoane, face iar mâncare! Oare ce ne pregătește?
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe JollySweet

„O rețetă nu are suflet. Bucătarul este cel care trebuie să dea suflet rețetei.” - Thomas Keller

(notă: aș putea adăuga citatului „bucătarul și ingredientele atent alese dau suflet rețetei!”)

Iar ne aflăm în bucătăria Turturicăi, iar ne zornăie oalele în cap... ? Când intri în bucătărie zici că al doilea război mondial a fost o minciună!

Băneasa i-a trimis colet cu făină albă superioară 000 și i-a dat un challenge Turturicăi și anume: „bagă nene niște cozonaci, doar vin sărbătorile!”.

(notă: exprimarea este un pamflet)

Cum să refuze a noastră provocarea? Păi nu ar mai fi Turturica! Cum aude #challenge îi sclipesc ochii în cap! Să fim serioși acum, are și cu ce să accepte provocarea, Băneasa nu lipsește din bucătăria ei.

Băi nene, dar cozonaci? Nu a făcut în viața ei, deși tentația de a-i face a mai avut-o, dar nu s-a materializat până acum.

Voi ce credeți, a făcut până la urmă cozonac sau o altă bunătate frământată cu făină? (notă: o plăcintă, o negresă, o prăjitură cu fructe, etc.)

Evident că a făcut cozonaci (la plural, da?). Făina pentru cozonac Băneasa i-a dat imboldul cel mai mare!

Și-a răscolit rețetarele și a întors internetul pe toate părțile să găsească rețeta perfectă pentru cozonac.

Să vedem ce i-a ieșit!

Chiar sunt curioasă!




Acum pe masă are puse: un mixer ?, făină Băneasa și făină pentru cozonac Băneasa, nuci mărunțite, ouă, drojdie proaspătă, arome, coajă de lămâie și coajă de portocală, smântână, unt, lapte, cacao, zahăr. Avea și stafide, dar a uitat de ele. ?

Mamăăă, ce-i aici!!!

Cu laptopul deschis pe youtube a început gătească.

A pus 200 ml de lapte la încălzit, a fost atentă să nu îl fiarbă pentru că acesta trebuie să nu depășească 40 de grade. Dacă ar fi mai cald nu ar activa drojdia.

A luat 35 g de drojdie pe care a mărunțit-o și a amestecat-o cu două linguri de lapte puțin încălzit, o lingură de făină și una de zahăr până când compoziția a avut consistența unei paste. Apoi a dat-o într-un loc cald până și-a dublat volumul.

Peste laptele rămas a dăugat 20 g de zahăr pudră și a amestecat.

Apoi a amestecat 5 gălbenușuri cu 10 g de sare.

În bolul mixerului a adăugat 700 g de făină pentru cozonac Băneasa peste care a pus gălbenușurile amestecate cu sare. În continuare a adăugat coaja de portocală și cea de lămâie, 200 g de smântână, 200 g de zahar tos și drojdia care între timp a crescut.

A luat bolul și l-a atașat la mixerul planetar împreună cu cârligul pentru frământat.



Ingredientele s-au mixat, între timp a adăugat laptele treptat.

Tot treptat a pus 100 g unt cu grăsime de 85%, topit și răcit .

La final a mai adăugat aproximativ 50 ml de ulei, a așteptat până totul s-a amestecat bine, bine. După 25 de minute de frământare cu mixerul, a transferat compoziția într-un bol uns cu puțin ulei pe care l-a „înfofolit” bine cu folie și prosoape, apoi l-a lăsat la loc cald să dospească și să-și dubleze volumul. A ținut cont să ferească coca de frig. Mai încălzea cuptorul pe 200 de grade cu aer și coca acoperită stătea pe ușa deschisă a cuptorului.

Între timp a bătut 5 albușuri cu 100 g zahăr pudră până au devenit spumă.

A luat spuma și a amestecat-o cu 25 g cacao, 4 ml de esență de rom, după care a adăugat nucile mărunțite și așa a făcut compoziția cremei.

În tot acest timp aluatul a crescut. L-a pus pe un fund uns cu ulei și l-a împărțit în două. A păstrat o jumătate pe care a împărțit-o la rându-i în două părți. A luat coca și a întins-o ușor. Pe cele două a adăugat crema și a întins-o ușor fără să apese. După ce crema a fost întinsă le-a rulat și le-a împletit între ele. Apoi a luat cozonacul și l-a pus în forma deja unsă cu ulei. A luat a doua parte de cocă pe care nu a mai împărțit-o, a întins-o bine și i-a adăugat crema după care a rulat-o obținând al doilea cozonac.

L-a pus în formă și pe al doilea, lăsându-le pe amândouă iar la dospit pentru a se dubla în volum.

După ce cozonacii și-au dublat volumul i-a uns cu un ou amestecat cu foarte puțină apă, apoi a presărat zahăr tos și nucă.

I-a pus în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute, după care a scăzut temperatura la 170 de grade și a mai ținut cozonacii încă 20 de minute.

Cozonacii au fost gata, mirosul lor a invadat toată casa. Aburinzi de la cuptor i-a scos i-a pus pe masă alături de un pahar cu lapte cald.



Vă zic eu, pentru o primă încercare, i-au ieșit bestiali, dar făina pentru cozonac Băneasa i-a fost partener de încredere.

Voi ce bunătăți faceți de sărbători?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

xoxo jolly


Foto editare Canva

Foto din arhiva personală și Băneasa.