Pensia – Adevărul care Doare! Cine o ignoră, poate deveni un pericol social.

  • Postat în Profesional
  • la 03-07-2017 11:02
  • 596 vizualizări

Mulți oameni tratează cu mare ușurință acest subiect din mai multe motive: lipsa informațiilor, lipsa unei viziuni pe termen lung sau din inerția de a nu face nimic orice li s-ar spune (oamenii nu înțeleg că în perioada comunismului statul avea grijă de oameni la pensie, pe când în capitalism noi trebuie să avem grijă de noi).

Majoritatea celor cu care am vorbit spun că “oricum nu voi prinde eu pensia, deci nu ma interesează”.

Conform speranței de viață din acest moment, românii trăiesc în medie 75 ani, iar în 2030 se va ajunge la o medie de 77 ani, iar această speranță de viață (pentru cei care nu vor iesi nici în 2030 la pensie) va mai crește.

Vârsta pensionării maximă în România în acest moment la bărbați este de 65 ani, iar la femei este de 63 ani.

După revoluție, populația României descrește din cauza unei natalități într-o continuă scădere și se estimează că populația va scădea pană în 2060 dacă se urmează acest trend cu aproximativ 7 milioane de locuitori (fără a se lua în calcul și emigranții).

Astfel că Pilonul 1 de pensie din forma actuală administrat de către stat are șanse foarte mari să nu mai poată fi susținut după anul 2030 sau să fie foarte puțini bani de împărțit, deficitul fondului de pensii fiind deja imens în acest moment: 28 miliarde ron.

Cum sunt în acest moment administrați banii din pensie?

Un procent de 10,5 % din salariul brut se împarte către pensii astfel: 5,4% se duc către Pilonul 1 (administrat de stat fără investirea banilor și care se plătesc imediat către actualii pensionari) și 5,1 % către Pilonul 2 (administrat de firme private prin investirea banilor în obligațiuni de stat).

Acest lucru se întamplă din 2007, de cand s-a făcut reforma pensiilor în România.

Astfel că singura sursă de venit pentru perioada în care nu vom mai avea energia necesară să mai lucrăm va fi doar Pilonul 2, iar în aceste zile s-a discutat foarte mult în planul politic despre desființarea acestui Pilon 2 și transferarea banilor existenți la alegerea fiecăruia în Pilonul 1 sau Pilonul 3.

Doriți ca pensia voastră să stea la mâna unei decizii politice sau e mai bine să alegeți voi facultativ și fără posibilitatea implicării statului cea mai bună soluție care să nu depindă de un regim politic sau altul?

Alte riscuri pentru cine se bazează doar pe acest Pilon 2 pentru pensia lui:

1. cine are un salariu lunar de aproximativ 10.000 ron constant, nu va avea din Pilonul 2 (dacă dorește să trăiască măcar 20 ani din pensie) o pensie mai mare de 1.000-1.500 ron pe lună.

2. cine are un salariu mediu lunar de 2.500 Ron, împărțiți suma de mai sus la 4 și gandiți-vă dacă puteți trăi cu acele sume.

3. cine nu face nimic acum facultativ când încă poate pune sume relativ mici deoparte (mă adresez persoanelor de maxim 45 ani), mai târziu îi va fi mult mai greu, cu cât ne apropiem de vârsta pensionării trebuind să facem eforturi mult mai mari pe care s-ar putea să nu avem cum să le susținem.

4. pentru cei care sunteți prea tineri ca să vă imaginați asta, gandiți-vă la părinții vostri, care dacă vor avea probleme cu pensia, va trebui sa îi susțineți (ghici cine ?) … tot voi.

5. pentru cei care aveți copii și nu aveți încă problema pensiei rezolvată, gandiți-vă dacă vreți să puneți presiunea pe umerii copiilor vostri și să fie nevoie ca ei să vă susțină la pensie.

6. la pensionare mai apare de obicei și necesitatea punguței cu medicamente sau a tratamentelor pentru diferite probleme de sănătate (corpul se uzează în timp).
Soluția optimă nu este Pilonul 3 (care investește tot în obligațiuni), dar dacă aveți măcar această sursă e mult mai bine decat nimic. Cine dorește să afle cum poate rezolva în mod optim această problemă mă poate contacta în privat.

În sprijinul celor scrise aici, am găsit un articol foarte interesant pe care îl veți găsi în cele ce urmează:

Millennials – prima generaţie care nu va prinde pensia | Ziarul Financiar

Sunt Andrei Tudose, fondatorul grupului de facebook Educatie financiara aplicata! Sunt dispus să îi ajut pe acei oameni care doresc să facă o schimbare în bine și să nu mai trăiască mereu niște drame și să spună că alții sunt vinovați deoarece ei nu au avut de unde să afle informația.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente