Pompa de caldura: Tot ce trebuie sa stii pentru alegerea ei in functie de performanta consumului

  • Postat în Personal
  • la 08-01-2018 09:51
  • 580 vizualizări

Alegerea sistemului de incalzire este un proces complex, care necesita o atentie deosebita si o cercetare ampla, asta pentru ca ca este o decizie cu efecte pe termen mediu si lung. Ce trebuie sa stiti mai intai de toate este faptul ca pompa de caldura reprezinta una dintre cele mai bune alegerei atunci cand vine vorba despre un sistem de incalzire complex, eficient si putin costisitor.

O pompa de caldura poate fi de trei tipuri, fiecare dintre ele avand o anumita valoare de consum si o anumita performanta, mai mica sau mai mare in functie de brand si de conditiile de montare a acesteia. Acestea sunt: pompa de caldura aer-apa, pompa de caldura apa-apa si pompa de caldura apa-sol.

Pompa de caldura aer-apa: cel mai des montat tip

Frecventa de montare este atat de ridicata datorita pretului mai scazut in primul rand. Aceasta varianta are un consum mai ridicat fata de celelalte doua variante, procentele osciland, in functie de marca de producator, intre 15-40% mai mult decat celelalte doua, insa costul de instalare ajunge la jumatate fata de ele.

Pentru a fi mai specifici, vom lua in calcul preturile obtinute de la cei peste 100 de clienti carora firma Ciupiron Instal le-a executat montarea unei pompe de caldura.

Pentru o casa de 200 mp, cu o izolatie de 10 (asa cum se foloseste in general), geamuri tripan, pod de 20 – deci o izolatie medie, costurile de intretinere se situeaza intre 300 – 600 lei lunar si 50 lei pe timpul verii pentru realizarea apei calde menajere. Vara, daca se face si apa calda menajera si racire, costul este de 400 lei, in cazul racirii prin incalzire in pardoseala.

Pentru a avea posibilitatea de a contoriza costurile intr-o maniera cat mai corecta (din cauza oscilatiilor meteo la nivelul unui intreg an calendaristic), consumul nu se urmareste lunar, ci facandu-se o medie anuala sau semestriala, adica la 6 luni.

Aceste calcule sunt realizare pentru cazurile in care exista incalzire in pardoseala.

In cazul unei case cu aceiasi parametri – suprafata de 200 mp, termoizolata mediu, dar incalzita prin intermediul radiatoarelor, costurile lunare se ridica la aproximativ 800-1000 lei pe timpul iernii (in functie de conditiile iernii) iar vara, 50 lei apa calda menajera.

Pompa de caldura apa-apa: caracterisitici de monatare si costul consumului lunar

In cazul acestui tip de pompa de caldura, clientul trebuie sa indeplineasca in mod obligatoru anumite conditii legate de amplasarea locuintei.

Consumul este bun, dar mai mare sau mai mic decat in cazul pompei de caldura apa-sol (in functie de adancimea la care se gaseste apa si ce tip de pompa submersibila se monteaza.

Principiul de functionare este simplu: apa din panza freatica este preluata catre suprafata, ii este luata caldura, iar apoi este intoarsa inapoi in pamant (de preferinta in mai multe puturi, in rau, in lac, etc.)

Pompa de caldura apa-apa are un consum de 350 lei lunar in cazul incalzirii in pardoseala si de 600-700 lei in cazul incalzirii prin radiatoare. Diferenta extrem de mare intre cele doua este pusa pe baza faptului ca incalzirea in pardoseala este un sistem extrem de eficient.

Pompa de caldura apa-sol: solutia optima de incalzire a unei locuinte

Aceasta se poate face cu colectorul de suprafata sau prin forarea solului. In cazul acestui tip de pompa de caldura, consumul este constant datorata temperaturii constante din sol si a consumului extrem de mic, de aproximatin 300-500 lei lunar , in functie de gradul de izolare al locuintei si de obiceiurile personale (fiecare grad in plus inseamna un consum mai mare, deci o cheltuiala mai mare).

Este cea mai buna varianta dintre cele 3, pentru ca se poate adapta chiar si celor mai grele conditii de relief – se poate adapta pana in varf de munte: se foreaza la 100 m in stanca. Asadar chiar daca obtinem 5 grade Celsius din stanca si nu obtinem 10-12, tot avem un consum constant si fara niciun fel de probleme (Firma Ciupirom Instal a asigurat montarea unei astfel de pompe de caldura la Obarsia Lotrului, direct in stanca).

Pompa de caldura apa-sol poate fi considerata cel mai autonom tip din punct de vedere al relatiei dintre performanta si temperatura exterioara. In cazul pompei de caldura aer-apa consumul fluctueaza in functie de conditiile meteorologice si la pompa de caldura apa-apa, consumul depinde de adancimea la care gasim debitul necesar de apa.


CONTACT:

Ciupila Daniel

[email protected]

0769289016

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente