Nu stiu cum se face, dar de vreo 2-3 saptamani ma lovesc
numai de poze cu prajituri cu mere. Azi insa, cum aveam niste iaurt
prin frigider si niste mere prin casa m-am indurat sa testez o
reteta, o reteta adunata din alte retete si intortocheata cat sa ma
multumeasca. Si a iesit minunat, sotul meu e un fitos la mancaruri
si s-a exprimat fix asa “sweety, this is the best cake you ever
made”... reactia lui a fost de ras dupa ce i-am zis ca iaurtul nu
mai era asa bun si voiam sa il arunc. Si m-a pus sa scriu reteta,
nu de alta, dar nu vrea sa o pierd, deci chiar i-a placut. Dovada o
fac si pozele, care sunt facute doar bucatii din prajitura care
mi-a revenit mie, caci restul a fost mancata
fierbinte.
Pentru aluat aveti nevoie de:
400g iaurt (am folosit organic de la yeo valley,
cel albastru)
4 oua
150ml ulei
500g faina (am avut faina self raising, are deja
agent de crestere in ea)
250g zahar
2 lingurite extract de vanilie
1praf de copt
Pentru merele caramelizate aveti nevoie
de:
4 mere (daca va plac puteti folosi mai
multe)
unt (am pus o felie groasa cat
degetul)
zahăr (am pus cam o cana)
—————
Am batut iaurtul cu ouale si uleiul la mixer, apoi am
adaugat faina, zaharul, extractul de vanilie si un praf de copt si
am amestecat bine compozitia cu o lingura de lemn. Am dat
deoparte.
Am pus zaharul la topit, cand s-a topit bine si a luat
culoarea caramelului am pus untul si dupa ce s-a topit untul am
adaugat merele curatate de coaja si taiate felii.
Am pus pe fundul tavii merele felii si cateva linguri de
sirop de caramel, apoi am pus aluatul si la final am mai pus
deasupra un rand de felii de mere. Mi-a mai ramas putin sirop care
s-a dovedit util pentru ca merge de minune pus deasupra pe
prajitura la final.
Se poate coace in cuptor pana trece testul scobitorii
(cred ca la 170-180 grade in vreo 40-50 minute e gata) sau la slow
cooker pe functia high la 2 ore si jumatate. (SC meu are
6L).Deasemenea puteti injumatati sau dubla cantitatile, nu este o
prajitura pretentioasa care sa nu iasa. Pofta
buna!