În plin calendar
pre-electoral, premierul Marcel Ciolacu (PSD) uită că are de dat
explicaţii şi despre zborurile (cadou) cu avioane plătite de
Nordis, şi despre anularea alegerilor şi mută discuţia spre Guvern
şi spre o ipotetică remaniere.
Şi aminteşte şi despre cele 19 spitale (prin PNRR) care sunt în
sarcina Ministerului Sănătăţii – după cum relatează presa centrală
– deşi, în cazul celui de la Neamţ (cu licitaţia blocată) s-a
deplasat personal în acest judeţ pentru a băga capul în poză la
şedinţa foto de după semnarea contractului de finanţare.
Sau despre pomelnicul de miniştri de la Transporturi din timpul
preşedintelui Iohannis, făcându-se că uită că în ultimii doi ani de
mandat ai preşedintelui a fost cel mai zelos apărător al
respeticvilui (mai ceva decât chiar liberalii).
Surse din arcul guvernamental pun această nervozitate a premierului Ciolacu (a se vedea şi delirul de verbiaj de la Suceava) pe seama cifrelor reale din sondaje care-l dau pe Crin Antonescu ca având un scor submediocru, situaţie care generează ipoteza firească conform căreia, în caz de PSD şi PNL pierd alegerile prezidenţiale, actuala alianţă guvernamentală se dezintegrează şi, logic, „Premierul Nordis” îşi pierde funcţia…
Astfel, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va avea loc o remaniere guvernamentală, subliniind că este „ferm convins” de necesitatea unei reorganizări. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, în care liderul PSD a evidențiat că miniștrii vor fi evaluați săptămânal, nu lunar.
„Categoric va exista o remaniere. Sunt ferm convins! Suntem în plin ciclu de negociere. Vor veni cu memorandum în care își asumă fiecare progresul săptămânal, nu lunar. Va fi o monitorizare în interiorul guvernului cu progres săptămânal, nu lunar!”, a declarat Ciolacu.
Premierul a insistat asupra nevoii ca fiecare ministru să fie responsabil strict de domeniul său de activitate. „Ministrul Sănătății trebuie să facă politică în sănătate, cel al Educației, în educație. Ca tot vorbeam de bugetari: 65% reprezintă cei din educație și sănătate. Nu mă interesează capacitatea administrativă a ministerelor. Nu au făcut față la contractare. Nu pot acum pe dl. David să îl iau la alergat. Trebuie să găsesc, cu ministrul David, cu ministrul Boloș, soluții să mărim implementarea și proiectele să meargă mai repede. Atunci mut proiectele la MIPE, unde există o astfel de structură.”
Premierul a menționat și obiective concrete pentru anumite ministere, cu accent pe sănătate. „Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, are de finalizat 19 spitale. Am vrut la un moment dat să schimbăm lista cu Comisia, nu am putut să modificăm… Acele spitale sunt implementate de autoritățile locale. Am creat un alt mecanism de monitorizare și plăți ca lucrurile să meargă în direcția dorită. E o muncă frumoasă, depinde ce ne dorim.”
Ciolacu a criticat, de asemenea, instabilitatea la Ministerul Transporturilor din ultimii ani. „În Germania, la Transporturi a fost același ministru al Transporturilor timp de 16 ani. Noi, în timpul domnului Iohannis, am schimbat 10 miniștri la Transporturi… De ce am avut această politică?”, spune Ciolacu de parcă toţi aceşti miniştri ar fi fost puşi pe funcţii de badea Vasile de la covrigărie şi nu de şefii de partide…
D.V.